De kleine ronde van het Groothertogdom

5 minuten leestijd

Lustig fietsen in Luxemburg, en onderweg proeven van het mooiste dat het land te bieden heeft? Rijd onze kleine ronde van het Groothertogdom en stap af bij de meest uiteenlopende bezienswaardigheden, van kastelen tot hoogovens.

reportage
  • Fietsen

Eerst even praktisch. Wij fietsten 270 km, verdeeld over drie fietsdagen. Per dag krijg je maximum 900 hoogtemeters te verwerken en de langste klim duurt zo’n twee kilometer, zonder echt steil te zijn. Als je je fietsconditie onderhoudt, kan je deze tocht zeker aan. Je hoeft zeker geen klimgeit te zijn.

De ronde is hoofdzakelijk samengesteld uit drie pistes cyclables, of Luxemburgse fietspaden voor langere afstanden. Ze combineert: PC12, de route van de Attert, van Kleinbettingen tot Colmar-Berg. Vervolgens: PC3, de route van de Drie Rivieren (Our, Sûre en Moezel) van Vianden naar Schengen. En tot slot PC6, de route van de Drie Kantons, van Schengen naar Pétange. De laatste fietsdag, in de zuidelijke mijnstreek, is verrassend de zwaarste, met de lastigste klimmetjes en meeste hoogtemeters.

Wij fietsten van Luxemburg-Stad naar ons startpunt in Kleinbettingen, een weinig attractieve rit van 20 km langs PC13 die je kan vermijden door de trein te nemen. In Pétange keer je met de terrein terug naar de hoofdstad.

We logeerden in Grundhof aan de Sûre na 87 km op dag 1 en in Stadtbredimus aan de Moezel na 107 km op dag 2. Natuurlijk kan je de route ook anders indelen. Dit zijn 9 typisch Luxemburgse topattracties die je onderweg tegenkomt.

1. Fietstunnel in het woud

PC12, het fietspad van de Attert, doorkruist het Guttland ten westen van Luxemburg-Stad. Langs de stille wegen wisselen glooiende akkers, weilanden en bossen elkaar af. Het fietspad loopt vaak in de bedding van de Attertspoorlijn, die Ettelbrück verbond met Pétange. In Hobscheid rijd je door de op een na langste afgedankte spoorwegtunnel van het Groothertogdom. Goed voor 680 meter fietsplezier, gelukkig permanent verlicht.

2. Uitkijken op de donjon

Luxemburg telt waarschijnlijk nog altijd meer kastelen dan wolkenkrabbers. In Useldange torent de burchtruïne boven de daken van het stadje uit. De heren die hier de plak zwaaiden, zijn intussen nobele onbekenden geworden, maar de donjon staat nog fier overeind en vormt het hart van een gratis cultuurbelevingsparcours, dat ook voor slechtzienden geschikt is. In de kruidentuin kan je je plantenkennis verrijken.

3. Slag om de Ardennen

In het Nationaal Museum voor Militaire Geschiedenis ontvouwt de Slag om de Ardennen zich voor je ogen. Reusachtige diorama’s laten je de ijskoude winter van 1944 herbeleven vanuit het perspectief van burgers en soldaten. Wapens, uniformen, medicijndozen, gamellen, aanstekers: zelfs het kleinste object is authentiek. De Wehrmacht probeerde zes weken lang door te breken, maar viel uiteindelijk zonder brandstof. Meer dan 20.000 militairen en 300 burgers verloren het leven.

4. Kasteel van Vianden

Weinig middeleeuwse gebouwen zijn beter bewaard dan het kasteel van Vianden. Op de rots boven het stadje rijst een intacte feodale residentie in romaanse en gotische stijl op. Volgens CNN hoort ze bij de 21 mooiste kastelen van Europa, wat natuurlijk veel toeristen op de been brengt. Iedere zomer wordt er een middeleeuws festival gehouden, met minstrelen, ridders, vuurartiesten, jongleurs en roofvogels. In Vianden begint PC3, het Fietspad van de Drie Rivieren, dat via de Our, de Sûre en de Moezel naar het drielandenpunt van Schengen loopt. Op onze ronde van het Groothertogdom is Vianden goed voor een heen-en-terugrit van 40 km. Zowel op de Luxemburgse als Duitse oever van de Our krijg je wat klimwerk voorgeschoteld, maar word je beloond met mooie landschappen.

5. Bruggetje met waterval

Waarschijnlijk ken je het Müllerthal, met zijn majestueuze bossen en spectaculaire rotsformaties. De Schiessentümpel, een piepkleine waterval onder een stenen bruggetje, ziet er zo idyllisch uit dat je er ouderwetse communicantenfoto’s zou kunnen schieten. Om het meest iconische plekje van Klein-Zwitserland te bezoeken, moet je slechts zeven kilometer afwijken van het Fietspad van de Drie Rivieren.

6. Romeinse villa van Echternach

Leven als god in Frankrijk? Wij voelen ons liever de Caesar te rijk in Echternach. Naast het drukbezochte meer van Echternach vind je de ruïnes van een reusachtige Romeinse villa waar verbazend weinig toeristen oog voor hebben. De villa is omringd door groene heuvels, behalve in de richting van de rivier. Het gratis museumpje doet de geschiedenis van de villa uit de doeken en houdt een verborgen terrasje naast de villa open. Het is hier zo stil dat je de bijen in de lavendelstruiken hoort zoemen.

7. Het mooiste wijndorp

In Wasserbillig vloeit de Sûre in de Moezel en fiets je de Luxemburgse wijnstreek binnen. De druiven groeien tegen naar het oosten gerichte heuvelflanken, die al vroeg op de dag zon krijgen. Klim in Bech-Kleinmacher naar de Gallo-Romeinse tempel, die altijd toegankelijk is, en kijk uit over de riviervallei. Voorbij de tempel bereik je een zijvallei die haaks op de Moezel uitgeeft. Hier groeien de wijnranken op alle heuvelflanken. De kerktoren van het dorpje Wellenstein gaat bijna kopje onder in de groene zee van druivenbladeren.

8. Keltisch longhouse met natuurreservaat

Langs de Moezel zijn grindplassen uitgegraven. In Remerschen vormen ze het natuurreservaat Haff Réimech. Tussen de vijvers rijst het Biodiversum op, een futuristische houten schuur die een Keltisch longhouse imiteert. De expo duikt in de geschiedenis van de rivier en laat je kennismaken met de talloze vogel- en vissoorten die in het natuurreservaat een veilige thuishaven vinden. Volg de wandelpaden langs de vijvers en je kan water- en trekvogels spotten. De grindplassen buiten het reservaat doen dienst als zwemvijver.

9. Het langste fietsviaduct van Europa

De regio van de rode aarde rond Esch-sur-Alzette, waar vroeger ijzererts werd ontgonnen, is een paradijs voor mountainbikers. In Esch-Belval vormen de oude hoogovens het hart van een futuristische studentenwijk. Bovenop de hoogoven heb je een spectaculair uitzicht, maar als fietser wil je vooral het Vëlodukt niet missen. De knalgele en oranje fietsbrug breekt records: ze is, met haar lengte van 1,2 km, de langste van Europa en maakt deel uit van een fietspad dat 47,5 miljoen euro heeft gekost en Belval verbindt het centrum van Esch-sur-Alzette. Ter hoogte van de staalfabriek van ArcelorMittal belemmert een 320 meter lang scherm het uitzicht.


Meer informatie over de fietsroutes en bezienswaardigheden? Neem een kijkje op www.visitluxembourg.com

 

Lees de volledige reportage in Pasar Fietsen van Mei 2025.

deel Artikel

Meer inspiratie

blogtompeeters
actua
Lees meer
  • Kamperen
  • Fietsen
De mooiste bikepackingroutes in België (en een beetje daarbuiten)
tour de creme
actua
Lees meer
  • Wandelen
  • Fietsen
Provincie Vlaams-Brabant lanceert Tour de Crème
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer