Herfst in Zwitserland - fietsen

4 minuten leestijd

De herfst is het seizoen voor de meest intense gevoelens. Om dit aan te tonen, trok de blinde Schotse comedian Jamie MacDonald met zijn vriendin Julia Sutherland op vakantie naar Zwitserland tijdens de herfstmaanden om er te genieten van al wat het zalige Alpenland te bieden heeft. Als we van iemand kunnen aannemen dat Zwitserland in die periode al onze zintuigen aanwakkert, dan is hij het wel.

 

Het mag duidelijk zijn dat de herfst de natuurpracht van Zwitserland alleen maar versterkt. De landschappen transformeren in een palet van warme kleuren en betoverende geuren. Of zoals Jamie het verwoordt: “het is praktisch onmogelijk om een slechte foto te nemen in Zwitserland!”

Fietsbeleving voor alle niveaus

Het maakt niet uit op wat voor een zadel je het liefst zit. Zwitserland is en blijft een waar fietsparadijs. Met meer dan 12.000 kilometer aan bewegwijzerde fietspaden, is het een waar genot voor toerfietsers, plezierfietsers en e-bikers. Geniet van een zorgeloze rit terwijl je langs charmante dorpjes en pittoreske steden komt, en stop onderweg voor heerlijke lokale lekkernijen. 

Zwitserland mag dan wel bekend staan om zijn indrukwekkende bergen, er zijn zeker ook eenvoudigere en rustigere fietstochten beschikbaar voor degenen die het wat kalmer aan willen doen. Zo zijn er de vlakkere regio's zoals het Zwitserse laagland en de prachtige landschappen rond steden zoals Zürich en Basel. Ook langs de rivier- en meerpaden vind je tal van vlakke en goed onderhouden fietspaden. Denk aan het Meer van Genève, het Meer van Luzern en de rivieroevers van de Aare. Deze routes bieden een ontspannen rit met adembenemende uitzichten zonder al te veel inspanning. Als je de heuvels en lichte hellingen toch wilt trotseren zonder al te veel moeite, overweeg dan een e-bike. Dankzij de trapondersteuning zijn zelfs de heuvelachtige delen van Zwitserland eenvoudig te overwinnen, bv. in het Emmenthal of het Berner Land,  

De herfst is het ideale moment om de toeristische drukte te vermijden en de rust en sereniteit van Zwitserland ten volle te beleven. Het milde weer biedt de perfecte omstandigheden voor een onvergetelijke mountainbike- of fietservaring

De heerlijkste fietstochten in herfstsfeer 

 

Swisstainable: duurzaam reizen naar en in Zwitserland

Berggebieden zijn gevoeliger voor klimaatverandering, milieuvervuiling en natuurrampen. Daarom zetten landen als Zwitserland zich vaak harder in, en staan ze vaak verder, in het verduurzamen van hun (toeristisch) aanbod. Wil je het land bezoeken op een milieubewuste wijze, dan start dit vaak al bij de vervoersmiddelen die je kiest. Zwitserse treintijd is kwaliteitsvolle tijd. Je kan klokvast en ongehaast overstappen en de prachtige landschappen schuiven aan je raam voorbij, zonder dat je op het verkeer moet letten. Het Zwitsers openbaar vervoer haalt zijn energie voor een overgroot deel uit waterkracht en door de trein te nemen, kan je vervuilende stoffen tot 70 à 80 procent terugdringen. Daarnaast bestaan er lokale bedrijven die het Swisstainable label dragen. Het kwaliteitsinitiatief helpt jou als bezoeker om eenvoudig duurzame accommodaties, producten en restaurants te vinden voor jouw volgende Zwitserland-vakantie. 

Maar duurzaam betekent zoveel meer dan alleen maar milieubewust. Het is eveneens bewust een bestemming bezoeken, genieten van de korte keten en lokale producten. Door te reizen buiten het hoogseizoen zorg je voor een evenwichtiger en gezonder toerisme. Je hebt dan gegarandeerd meer ruimte, meer interactie en meer ontspanning. 

Lees hier alle tips voor een duurzame Zwitserland-vakantie 

 

Na de inspanning, tijd voor wat rust

Wat maakt een herfstige fietsvakantie nog beter? Een verblijf in een Zwitsers Bike Hotel! Deze unieke accommodaties zijn perfect afgestemd op fietsliefhebbers van alle niveaus. Met deskundige gidsen die de beste routes kennen en met uitgebreide faciliteiten zoals veilige fietsopslag, waskamers en fietsverhuur, bieden Zwitserse Bike Hotels alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke herfstvakantie. Na een dagtrip langs kronkelende paden en kabbelende beekjes kun je ontspannen in de comfortabele kamers van het hotel, genieten van lokale gerechten en jezelf verwennen met wellness-ervaringen.  

Reikt de ontspanning nog niet ver genoeg, overweeg dan een rustmoment bij een Spa & Vitality Hotel. Zij bieden niet alleen verkwikkende behandelingen, maar ook heerlijke gastronomie die seizoensgebonden ingrediënten en lokale smaken naar je tafel brengt. Stel je voor dat je je spieren ontspant in weelderige thermale baden, omringd door panoramische vergezichten. Een grotere stimulans van jouw zintuigen bestaat er niet! Of je nu kiest voor een verkwikkende massage, een ontspannende yogasessie of gewoon tot rust komt in de sauna, een verblijf in een Zwitsers wellnesshotel zorgt voor de perfecte balans tussen actieve verkenning en welverdiende rust. 

Ontdek ook de beste hotels aan de rand van het bos

Waar wacht je op om het bergachtige land zelf te gaan ontdekken? Laat je meeslepen door de betoverende atmosfeer en creëer onvergetelijke herinneringen terwijl je de veelzijdige schoonheid van dit prachtige land in al zijn glorie ervaart. Ontdek de Zwitserse herfst op twee wielen en laat je zintuigen ontwaken! 

Plan jouw volgende wandel- of fietsvakantie

Via de website en app van Switzerland Mobility vind en plan je snel en eenvoudige een geschikte wandel- of fietsroute. Bekijk zeker ook de evenementenkalender van Zwitserland Toerisme, raadpleeg onze landenfiche om goed voorbereid op pad te gaan en doorzoek gerust de vele Pasar wandelreportages over Zwitserland.

Meer informatie op myswitzerland.com.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer