Litouwen, waar natuur nooit veraf is

3 minuten leestijd

Litouwers hebben een obsessie met de natuur die teruggaat tot hun heidense verleden. Overal voel je hier de nauwe band met de natuur. Kom je die zelf ervaren? Breng een nacht door in een luxetent onder de sterrenhemel of ga op trektocht door beschermde moerassen. Probeer een sessie bosbaden of ga wildzwemmen in gletsjermeren. Er zijn geen grenzen aan de manieren waarop je hier de natuur kan beleven.  

reportage
  • Fietsen

In Litouwen kan je achter elke hoek ontsnappen aan de natuur. Waar je ook gaat, je bent altijd omringd door bomen, bloemen, velden, rivieren en meren. Wist je trouwens dat er meer dan 3.000 meren in Litouwen zijn en dat meer dan 35% van het land bebost is? Zelf als je door de straten van de stad dwaalt, kom je natuurrijke plekken tegen. Of je nu op zoek bent naar rust of avontuur, van Litouwen kom je helemaal opgeladen terug thuis. 

Op date met de natuur 

Elke dag op date met de natuur? Dat kan enkel in Litouwen. Hier vind je overal routes die je al wandelend of met de fiets de natuur in brengen. Er is zelfs een wandelroute van 100 kilometer rond Vilnius. Om nog te zwijgen over de fantastische paden aan de Baltische zee of de routes die het land van Noord naar Zuid doorkruisen. Je hoort het, die date met de natuur wacht op je. 

Wandelliefhebbers kunnen hier perfect terecht voor een meerdaags avontuur. Maar ook dagtochten zijn er bij de vleet. Kies bijvoorbeeld uit tientallen educatieve paden die je onderdompelen in één van de vele natuurlijke oases die Litouwen te bieden heeft, van moerassen tot duinen.  

Tijdens je tochten kom je ook langs infoborden en tentoonstellingen die van elke route een openluchtmuseum maken. Zo krijg je ook info mee over het heidens erfgoed, volksambachten en zeldzame planten en vogels. Wat denk je bijvoorbeeld van een wandeling aan de Baltische kust in de door UNESCO beschermde Koerse Schoorwal? In Nagliai natuurreservaat vind je tussen het zand en de duinen oude dorpen terug die enkele eeuwen geleden onder het zand begraven werden. 

Let tijdens het wandelen ook op de uitkijktorens, die zijn door hun hoogte moeilijk te missen. Ze geven je de kans om het landschap in zijn geheel in je opnemen. De hoogste van deze torens is 51 meter hoog en geeft je een spectaculair uitzicht over het Nationaal Park Nemunas Loops. En voor een echt onvergetelijke ervaring ga je naar Anykščiai, waar het Treetop Walking Path, zoals de naam al doet vermoeden, bezoekers een wandeling laat maken tussen de boomtoppen. 

Wandel nooit op een lege maag 

Maak je tijdens het verkennen van Litouwen klaar om je smaakpapillen en je Insta-feed te verrassen met gerechten die zowel heerlijk als mooi zijn. Hier zijn er een paar om naar uit te kijken: 

  • Saltibarščiai – de moeilijk uit te spreken (probeer het!) koudroze soep, geserveerd met aardappelen erbij, maakt zelfs de meest kleurrijke dagen nog helderder. 
  • Šakotis - ook wel de ‘boomcake’ genoemd. Dit culinaire wonder wordt gebakken boven een open vuur, net als een gebraad aan het spit. Er is zelfs een Šakotis-museum, waar ze je helpen er zelf een te bakken! 
  • Kibinai - dit hartige gebakje werd geïntroduceerd door de Karaïeten, een Turkse minderheid die zich 600 jaar geleden in Litouwen vestigde. Geassocieerd met de stad Trakai, is het gebak te vinden in minstens een dozijn variaties (met schapenvlees, varkensvlees, kaas, spinazie, champignons en zelfs chocolade). 
  • Gira – een gefermenteerde drank van roggebrood. Perfect om af te koelen op een hete zomerdag of om een royale portie aardappelpannenkoeken te verslaan. 

Je merkt het, voor zij die houden van natuur en lekker eten biedt Litouwen de perfecte combinatie.  

Litouwen is een ervaring om te delen. Wil je meer info? Bezoek dan snel www.lithuania.travel of bereid jouw bezoek aan de Litouwse natuur hier al voor en doe extra inspiratie op.  
 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer