Rivieren baas in de Betuwe

4 minuten leestijd

Heb je de Nederlandse Betuwe al ontdekt als vakantiebestemming? Voor deze prachtige streek hoef je niet ver te reizen, maar toch krijg je hier het gevoel dat je er eens helemaal tussenuit bent. Dat komt door de magnifieke natuur, de pittoreske dorpen, historische steden en natuurlijk: de rivieren die het gebied doorkruisen.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Die rivieren waren hier eeuwenlang de baas. Ze hadden vrij spel, totdat ruim duizend jaar geleden de eerste dijken werden aangelegd. Steden verrezen langs de oevers en op de vruchtbare klei ontwikkelde zich de bekende Betuwse fruitteelt.

Deze regio is knap vervlochten met de rivieren. De unieke mix van land en water is overal zichtbaar. Er valt zoveel te beleven en te leren. Geniet van sportieve activiteiten, zwemplezier, een mooie struintocht of een boeiende rondvaart.

De parel van de Betuwe: de Linge

De Linge is hét pronkstuk van de Betuwe. De rivier meandert door de streek en vele idyllische plaatjes van dit gebied bevatten een stukje van deze rivier. Wist je dat de Linge maar liefst 108 kilometer lang is en daarmee ook de langste rivier van Nederland? Langs de Linge vind je gezellige, karakteristieke dorpen zoals Rumpt, Heukelum en Acquoy. Huur een boot of kano en geniet!

3x zien langs de Linge

1. Historisch Heukelum

Heukelum staat bol van de cultuurhistorie. Aan de Heidensweg zie je een unieke ophaalbrug, die hoort bij de historische buitenplaats Heukelum. Het stadhuis dateert uit de 17e eeuw en is gelegen aan de Voorstraat 2. Bezoek ook eens het beeld van de Veerman, op een betonnen voetstuk. Het beeld staat bij de aanleg van het veer naar Oosterwijk over de Linge en herinnert aan het vroegere voetveer.

2. Scheve Toren van Acquoy

Het dorp Acquoy is vooral bekend om zijn meest markante gebouw, de scheve toren van de Hervormde kerk. De toren staat bovenin 115 cm uit het lood en wordt daarom ook wel de ‘Betuwse toren van Pisa’ genoemd.

Acquoy ligt aan een voormalige zijtak van de Linge, de ‘Dode Linge’ genaamd. Het langgerekte dorp ligt aan de dijk bij een rivierbocht en is één van de mooiste dorpen langs de Linge. Het heeft daarom de status van beschermd dorpsgezicht gekregen.

3. Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Heerlijkheid Mariënwaerdt is een eeuwenoud familielandgoed midden in de Betuwe. Op het landgoed kun je heerlijk wandelen of fietsen over de lanen, dijken en wandelpaden en genieten van de afwisselende natuur. De rijke geschiedenis van het landgoed is overal zichtbaar. Vergeet niet te proeven van de (h)eerlijke landgoedproducten, gemaakt volgens het authentieke recept van de barones.

Het landgoed is in alle jaargetijden mooi, en bovendien zeven dagen per week toegankelijk. In de lente wandel en fiets je over de Appeldijk waar de fruitbomen in volle bloesem staan. Of maak een ommetje langs monumentale panden en fraaie vergezichten. Een van de mooiste plekjes op het landgoed is de Notenlaan. Picknick onder de walnootbomen met uitzicht over de uitgestrekte landerijen.

Tip: Neem een goedgevulde mand of knapzak mee, verkrijgbaar bij De Stapelbakker.

 

Ontdek de Betuwe vanaf het water

De Linge is een fantastische rivier voor waterrecreatie. Huur een kano, sup of boot en geniet vanaf het water van een uniek uitzicht op de streek. In het voorjaar vaar je tussen de bloesem door en vanaf juni start het fruitplukseizoen met de kersenoogst tot en met de appeloogst in het najaar. Langs de rivier zitten verschillende verhuurbedrijven waar je terecht kunt.

Heerlijk kamperen in de Betuwe

Op de bijzondere camping Aan de Linge in Tiel kun je een kano, sup of fluisterboot huren voor een vaartocht over de idyllische Linge. Al varend geniet je in alle rust van watervogels, knap begroeide oevers, fruitbomen en monumentale huizen. Je komt onderweg geen boten met buitenboordmotor tegen. Maak een tussenstop en geniet van een hapje of drankje of doe dat bij terugkomst op het terras. Wil je het gebied langer ontdekken? Breng dan je tent, caravan of camper mee of huur de yurt of pipowagen.

Op avontuur aan de Linge

Ga er een sportieve dag opuit en ontdek de Betuwe op en rond het water. Bij Lekker aan de Linge combineer je ontspanning en avontuur. Huur een kano, kajak, sup of motorboot en vaar over de prachtige rivier. Of fiets over de dijken langs de mooiste rivier van Nederland. Combineer de twee activiteiten voor de ultieme ervaring! Het is ook mogelijk om alleen een fiets of boot te huren. Ontdek de omgeving met je partner, gezin of grote vriendengroep. Alles kan!

Fietsen langs de Linge

Met de Lingeroute beleef je Rivierenland op z’n mooist! Fiets over slingerende dijken langs wuivende rietvelden, weelderige boomgaarden en pittoreske dijkdorpjes. Vertrek lekker vroeg, want de Lingeroute biedt niet alleen eindeloos fietsplezier, er valt onderweg nog van alles te zien en te doen, voor jong én oud.

Voor een welverdiende rustpauze ontvangen de vele horecagelegenheden langs de Linge je met open armen.

Ontdek de volledige route!

Plan je trip op www.uitinderegio.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer