4 redenen waarom je los Pueblos Blancos de Cádiz gezien moet hebben

3 minuten leestijd
‘Los Pueblos Blancos de Cádiz’ oftewel de witte dorpen van Cádiz: het is een verzamelnaam voor 19 charmante dorpjes, verstopt in het Andalusische binnenland. Witgekalkte muren, smalle straatjes en fantastische panorama’s maken je trip insta-waardig, maar is er meer!
reportage
  • Kamperen

1. Héél veel geschiedenis

Een lang verhaal van overheersing en verovering: dat is de historie van deze streek. Die begint in de tijd van de Moorse heerschappij in de achtste eeuw, toen de dorpen werden gesticht op de heuveltoppen als versterkte nederzettingen. In de daaropvolgende eeuwen, onder invloed van christelijke koningen, ontwikkelde zich een unieke Andalusische cultuur waar de bewoners zich met trots vasthouden aan hun tradities en erfgoed. Karakteristiek zijn de vaak rijke kerken, die werden gebouwd op de restanten van oude moskeeën, en de talrijke kastelen die nog steeds bovenaan waken over de veiligheid van de dorpjes.

2. Lekker eten!

Barriga llena, corazón contento. Dat Spanjaarden hun eetcultuur hoog in het vaandel dragen is algemeen geweten, en dat is in de pueblos blancos niet anders. Bovenstaand gezegde, wat zoveel betekent als ‘volle maag, blij hart’, illustreert het perfect. De streek heeft een erg rijke culinaire traditie, die sterk beïnvloed is door de lokale ingrediënten én de culturele geschiedenis van de regio. Typische gerechten zijn o.a. gazpacho, een koude soep op basis van tomaten, komkommer, paprika, brood en knoflook; pescaíto frito, gefrituurde zeevruchten die vaak als tapa worden gegeten, en - hoe kan het ook anders - jamón ibérico, de gerijpte ham die wordt gemaakt van zwarte Iberische varkens. Wees gerust, in deze kleine dorpjes is het gastronomisch genieten!

3. Rijke tradities

De trotse mensen die de pueblos blancos bevolken, hechten nog steeds veel belang aan traditie. Bovendien zijn ze (nog steeds) erg gelovig. Elk dorp heeft zijn eigen jaarlijkse feria, een feest dat meestal rond de patroonheilige van het dorp wordt gevierd en dat vaak gepaard gaat met een kermis, processies, livemuziek en dans. Ook de Semana Santa, de heilige week voor Pasen, wordt uitbundig gevierd in de regio, met tal van optochten en religieuze ceremonies. Maar er zijn ook tradities die iets minder met het geloof te maken hebben. Zo is deze streek de bakermat van de flamenco-muziek en -dans en is ook de stierencultus hier springlevend. Getuige daarvan zijn de vele plaza de toros die je tegenkomt en de afgebladerde posters van toreros die plakken tegen de witte gevels.

4. Betoverend mooie natuur

De buitengewone schoonheid van deze streek ligt niet alleen in die typerende kleur van de dorpen, maar ook in de majestueuze bergen die het landschap omlijsten. Hier vind je enkele van de meest spectaculaire uitzichten van heel Spanje, met uitgestrekte vergezichten over valleien en bergtoppen die zich tot aan de horizon uitstrekken. Rij je net buiten het nationale park, dan kijk je uit over gigantische olijfgaarden. De ligging van de dorpen, vaak op een heuveltop, zorgen bovendien voor onvergetelijke zonsondergangen, die je beslist de drukte van het dagelijkse leven even doen vergeten.

Meer lezen? Het hele verhaal van dit verborgen stukje Spanje lees je in Pasar Camper en Kamperen van maart 2023.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer