IJsland in zicht!

De IJslandvissers trotseerden de ijskoude wateren rond IJsland om op kabeljauw te jagen. Fotograaf Stephan Vanfleteren en televisiemaker Martin Heylen halen heroïsche verhalen binnen op een nieuwe expo in Oostende.

Uitvaren om maandenlang van huis te blijven. Krap bemeten kajuiten delen met de hele bemanning. Dag en nacht werken, ook wanneer de ijzige stormwind je van het dek ranselt.

Schepen in moeilijkheden bijstaan en zelf haast vastlopen op de kliffen. Om dan uiteindelijk, uitgeput en opgelucht, behouden aan te meren met een ruim vol kabeljauw. Scenario’s als dit maakten amper twee generaties terug nog deel uit van het dagelijks leven van de Oostendse IJslandvissers.

De laatste IJslandvaarder, de Amandine, liep in 1995 voor de laatste keer de haven binnen en rust op het droge bij het station van Oostende.

Een nieuwe expo in de Venetiaanse Gaanderijen vertelt het verhaal van de Vlaamse IJslandvaarders, die vanaf de negentiende eeuw het ruime, ruige sop kozen in Duinkerke en Oostende. Martin Heylen zocht zes oud-IJslandvissers op en interviewde ze over hun ongewone leven.

Stephan Vanfleteren haalde hun karakterkoppen voor de lens. Zijn portretten sluiten aan bij historische beelden van de legendarische fotograaf Maurice Antony.

Onze IJslandvissers, 26 juni tot 7 november

Venetiaanse Gaanderijen, Zeedijk, Oostende, www.oostende.be/cultuur