5 keer onthaasten in Friesland

Waarom zou je met de fiets naar Friesland trekken? Daar zijn minstens vijf goede redenen voor!

Tekst Teun De Voeght

2

1. Mountainbiken door het Drents-Friese Wold
Net op de grens tussen Friesland en Drenthe ligt het Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurparken van Nederland. Meer dan 60 vierkante kilometer van bos, heide en stuifzand! Regen of zon, wind of geen wind; trek je fietskleren aan en spring in Appelscha op een mountainbike. Als je dacht dat Friesland alleen maar vlak weiland is, zal je versteld staan van de pittige single tracks die over de heuvels van het Wold lopen.

2. Uitwaaien in Paesens-Moddergat
Bij de oude vissersdorpen Paesens-Moddergat loopt een twee kilometer lange pier recht het grijze slib van de Waddenzee in. Neem over de dijk het smalle paadje door het weiland en loop op de verharde pier naar… naar nergens, eigenlijk. Heerlijk met de neus in de wind kijken naar de bonte strandlopers, steenlopers en scholeksters die met hun snavels in het wad peuteren.

3. Dark Sky Park Lauwersmeer
Sinds 2016 heeft het nationaal park Lauwersmeer het label Dark Sky Park. Om zo’n label te krijgen, moet de lichtvervuiling tot het minimum beperkt zijn en de nachtelijke hemel van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Op enkele plaatsen rond het meer hebben ze ‘hemelplatformen’ gebouwd. Overdag doen dienen ze om vogels te spotten, en wanneer het donker wordt, kan je de zijwanden van het hemelplatform kantelen en gebruiken als hoofdsteun, om zo zonder nekpijn te genieten van de sterren.
Neem een thermos thee mee en een slaapzak en droom helemaal weg onder een prachtige sterrenhemel.

4. Bezoek de Waddeneilanden
Breng een bezoek aan een van de Waddeneilanden. Vanuit Leeuwarden sta je binnen het uur op Ameland en binnen twee uur op Vlieland, Terschelling of Schiermonnikoog. Geniet van deze unieke plekken en duik in de wereld van de eilanders. Wist je dat Vlieland en Schiermonnikoog autovrij zijn? Fantastisch toch! Gewoon een dagje met de veerboot over en weer, of blijf misschien een nachtje langer en geniet van de zeelucht, de zeehonden en de prachtige natuur.

5. Fiets de Elfstedenroute
De Elfstedentocht schaatsen zal er misschien nooit meer van komen, maar waarom zou je ze niet gewoon fietsen? Of toch een stukje ervan, want de volledige route is maar liefst 256 kilometer. De Elfstedenfietstocht trekt – verrassing – langs elf steden en maakt een lus dwars door het Friese platteland. Volg de schaatstocht langs kreken en grachten via het knooppuntennetwerk.
www.nederlandfietsland.nl/fietsroute/elfstedenfietsroute/

Lees de volledige reportage in Pasar Fietsen van November 2023

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!