5 x wandelen en fietsen… In de voetsporen van Vincent van Gogh

2 minuten leestijd

De wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) is geboren en getogen bij onze noorderburen in de provincie Brabant. De band tussen de schilder en deze regio is sterk. Vooral het boerenlandschap was zijn inspiratiebron. Nederland koos er dan ook voor om dit landschap te bewaren. Welkom in het Van Gogh Nationaal park!

Tekst Mieke Vercruijsse

reportage
  • Wandelen
  • Fietsen

Het Van Gogh Nationaal Park (NP) is een nationaal park in ontwikkeling. Slingerende beken, uitgestrekte natuurgebieden, dynamisch boerenland, landerijen, bossen, heide, en zandverstuivingen (één van de grootste van Europa), verweven met prachtige stads- en dorpsgezichten typeren het landschap. Net zoals het was toen de eigenzinnige meesterschilder hier eind 19e eeuw door wandelde. Het gebied wordt omringd door de bruisende steden Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Waalwijk. Ideaal voor een tweedaagse op de fiets in Brabant, van Nuenen, het dorp waar Vincent schilder werd, tot hippe stad Eindhoven, waar creativiteit en innovatie je verrassen.

De uitbouw van vijf Van Gogh Nationaal Park Wandelingen is de start van een ambitieuze plan. Doel? Het creëren van een netwerk van 1.000 km wandelpaden over bestaande en nieuwe onverharde paden. Bijzondere aandacht hierbij gaat naar het versterken van de biodiversiteit en het verbinden van het Van Gogh erfgoed met de omgeving.

5 x wandelen en fietsen in  het landschap van Vincent van Gogh

1. Van Gogh NP wandelroute Nuenen: Deze 10 kilometer lange wandelroute leidt je doorheen Nuenen, de plaats waar Vincent Van Gogh bij zijn ouders woonde voor hij naar Frankrijk trok (1883 - 1885. Je wandelt hier door een openluchtmuseum want nergens anders bevinden zich zoveel gebouwen, beelden en landschappen die een directe relatie hebben met Van Gogh. Hier schilderde hij zijn eerste meesterwerk: de Aardappeleters

2. Van Gogh NP wandelroute Etten-Leur: Tijdens deze 14 kilometer lange wandelroute wandel je bijna uitsluitend langs trage wegen. In Etten-Leur besliste de jonge Van Gogh dat hij kunstenaar wilde zijn. Je wandelt door het boerenland, over woeste akkers met kenmerkende knotwilgen, door bossen en langs poelen, beken en schilderachtige vennen.

3. Van Gogh NP wandelroute Zundert: Hier duik je 8 kilometer lang in het geboortedorp van Van Gogh. Deze zeer afwisselende wandelroute neemt je mee langs zes Van Gogh Monumenten, langs het erfgoed en slingerende beken. 

4. Van Gogh NP wandelroute Tilburg: Wandel 16 kilometer doorheen en rond Tilburg, de plek waar Van Gogh op 13-jarige leeftijd zijn allereerste tekenlessen krijgt. 

5. Fietsroute Brabants Bodem: De 40 kilometer lange fietsroute voert langs vijf inspirerende boerenbedrijven die laten zien hoe mooi de Brabantse agrarische sector kan zijn. 

Meer info: www.vangoghnationalpark.com

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer