Een heerlijke herfst op de Veluwe

3 minuten leestijd

Tijdens de herfst is het heerlijk genieten op de Veluwe in het Nederlandse Gelderland. Fiets tussen gekleurde bladeren, ga wildspotten en proef de lekkerste wildgerechten in de bruisende steden en pittoreske dorpjes. Je beleeft de herfst het best bij onze noorderburen op de Veluwe! Wij zetten de leukste tips op een rij.

Het mooiste fietsgebied van Nederland
De Veluwe is volgens velen het mooiste natuurgebied van Nederland. Pak de fiets en ontdek het zelf! Laat je verrassen door de enorme diversiteit van het gebied. Het ene moment trap je over stuwwallen door de bossen of kom je over een open vlakte, het andere moment fiets je langs statige kastelen en oude Hanzesteden. Op de fiets ontdek je de Veluwe in al haar facetten en onderweg heb je volop de mogelijkheid om heerlijk te ontspannen op een terrasje.

In de uiterwaarden van de IJssel in de gemeente Heerde ontdek je allerlei streekproducten met de ‘Streekproductenroute’ (50 km). Ga op zoek naar wild in de omgeving van Epe tijdens de ‘Wildroute’ (54 km). Deze wildroute voert je door prachtige bossen en heidevelden. Fiets ‘Langs kastelen en landgoederen’ (55 km) door Nationaal Park Veluwezoom dat bekendstaat om de uitgestrekte landgoederen, buitenplaatsen en kastelen die je er vindt. Veel fietsplezier!

Spot de Nederlandse Big Five
Op de Veluwe heeft het wild alle vrijheid. En met een beetje geluk zie je dat ook live, als je oog in oog met ze staat. De herfst is het ultieme moment om de Nederlandse Big Five te spotten: edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen en Schotse hooglanders. Bezoek een wildarena, boek een wildexcursie of ga mee op een spannende wildspeurtocht onder leiding van een gids. Op Het Nationale Park De Hoge Veluwe worden regelmatig zulke excursies en wandeltochten georganiseerd. 

Proef de smaak van de Veluwe
De Veluwe biedt je eindeloos veel culinaire hoogstandjes, van wild van eigen bodem tot overheerlijke verse streekproducten. Het wildseizoen is niet voor niets één van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland.

Proef smaakvolle stoofpotjes en lekkere wildgerechten bij De Waldhoorn in Otterlo. Eet wild uit de ‘achtertuin’ bij Hotel-Restaurant De Echoput in Apeldoorn. Of bezoek Brasserie Staverden in Ermelo voor een diner met bijzondere gerechten bereid met seizoens- en streekproducten. Als je toch in Ermelo bent, ga dan zeker ook langs bij Bierbrouwerij De Uddelaer voor een speciaal biertje tussen de brouwketels. Liever zelf kokkerellen? Koop dan lokale ingrediënten op een wildfair of in de Parkwinkel van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Bezoek de historische én hippe Hanzesteden
Toen Amsterdam en Rotterdam nog dorpjes waren, waren er in Nederland al negen machtige handelscentra. Die noemen we de Hanzesteden. Drie van de negen Hanzesteden liggen op de Veluwe: Harderwijk, Elburg en Hattem.

De Oude Wallen met hun schitterende bomen, de smalle steegjes, de keitjesstoepen en prachtige doorkijkjes maken van de vestingstad Elburg een sfeervolle omgeving waar je fijn kan wandelen. Binnen de verdedigingswallen bewonder je meer dan 250 monumenten en 10 musea.

In Harderwijk winkel je gezellig in bijzondere boetiekjes en conceptstores. Daarnaast tref je in deze Hanzestad op de Vischmarkt maar liefst drie toprestaurants. Kom genieten bij ’t Nonnetje, de Basiliek en Ratatouille.

Het schilderachtige Hattem trok vroeger naast kooplieden ook veel kunstenaars, zoals Jan Voerman. Zijn wolkenluchten boven de IJssel schitteren in het Voerman Museum. Breng in de binnenstad ook een bezoek aan de authentieke smaakwinkeltjes en heerlijke restaurants.

Blijf je slapen?
Naast alles wat er te zien en doen is op de Veluwe, is het ook heel fijn hier tot rust te komen. Neem dus wat langer de tijd en blijf relaxed wat nachtjes overnachten. Kies een gezellig huisje op een van de bungalowparken of ga voor de luxe van een hotel.

Kijk voor nog veel meer inspiratie en tips op visitveluwe.nl/pasar

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer