Koninklijk klimmen

‘Ik ga fietsen in de Langhe’, vertel ik aan vrienden en familie. Vragende blikken. Langhe? Als ik dan Barolo, Alba en Asti opsom, daagt het bij sommigen dat het om een van de aantrekkelijkste regio’s van Piemonte gaat. Een scepticus werpt nog op: fietsen in Piemonte, is dat niet voor echte klimmers? Dat blijkt mee te vallen.

Tekst Gido Van Imschoot – Foto’s Jan Crab

2

Piemonte is landschappelijk wellicht de meest extreme regio van Italië. Het vroegere koninkrijk is eivormig en wordt langs de volledige westkant gedomineerd door de Alpen met pieken die tot 4.000 meter reiken. Langs de andere kant, nabij de grens met buurgebied Lombardije, vind je de grootste vlakte van noord-Italië met duizenden hectaren rijstvelden. Tussen de Alpen en de rijstvelden ligt de Langhe, een smalle regio met duizenden heuvels, wijngaarden, dorpen met kastelen, burchten en ruïnes. Deze schitterende regio met als kernsteden Asti en Alba is daarom een waar fietsparadijs.

De eerste hoofdstad van Italië

Nergens kan je de skyline van de Alpen met de uitstekende top van de Mon Viso beter waarnemen dan in de Langhe. Tijdens mijn jaarlijkse bezoeken aan de wijngaarden van Barolo, Roero en Barbaresco overnacht ik gewoonlijk in een van de dorpen boven op een heuvel.
Elke morgen – het is een vast ritueel – ga ik op zoek naar een van de meest fascinerende vergezichten ter wereld. Soms ligt de top van de Mon Viso verborgen in de mist, maar andere dagen schitteren de besneeuwde flanken in de ochtendzon. Wat een heerlijk begin van de dag.
Piemonte werd tot 1861 geregeerd door het koningshuis van Savoie. Deze Franse hertogen maakten in 1562 van Turijn de hoofdstad van Piemonte. Later zal Turijn de eerste hoofdstad van Italië worden, met een Savoie als eerste koning van Italië. De familie vond de streek heel aantrekkelijk, getuige de vele paleizen en bouwwerken die ze lieten bouwen.
Tussen de Langhe en Turijn fiets ik naar het dorpje Racconigi. Wellicht zal de nabijheid van Turijn meegespeeld hebben bij de keuze van de koning voor deze site. Het palazzo di Racconigi dateert uit de dertiende eeuw, maar werd later in de zestiende eeuw verbouwd tot een prinselijk verblijf. In de volgende eeuwen volgden nog enkele uitbreidingen met verschillende kamers en een pagode. Vanaf de twintigste eeuw werd het een belangrijke zomerresidentie van de koning. Het mooie kasteelpark werd in 1670 ontworpen door André Le Nôtre, de beroemde Franse tuinarchitect uit de barok. 150 jaar later bracht de Duitse tuinarchitect Xavier Kurten belangrijke wijzigingen aan in de tuin en nog iets later voegde architect Palagi neogotische elementen toe. Hoe dan ook is het park een heerlijke wandeling waard.
Iets meer zuidelijk trek ik mijn remmen dicht bij het palazzo van Pollenzo, een buurgemeente van Bra. Dit mooie kasteel is gebouwd nabij een oude Romeinse site uit de tweede eeuw na Christus. In het park achter aan het kasteel staan resten van een oude stenen muur uit die tijd. Het neogotische buitenhuis werd onder impuls van de koning gebouwd in de negentiende eeuw. Tegenwoordig is hier de Universiteit van Gastronomische wetenschappen van de slowfoodbeweging gehuisvest.

La terra del buon vivere

Tussen de steden Asti en Alba troont het palazzo di Govone hoog boven het dorpje Govone. Ik ga de monumentale trap op en voel me even een koning die zijn landschappen overziet. Het kasteel is een schitterend voorbeeld van barokke architectuur. De indrukwekkende hal brengt me naar mooi aangeklede ruimtes, waaronder de bekende Chinese kamer. Het paleis deed dienst als zomerresidentie van de koning. De beroemde Franse filosoof, pedagoog en schrijver Jean-Jacques Rousseau verbleef enige tijd in het kasteel.
Fietsend over de heuvelruggen van de Roero stop ik regelmatig om met volle teugen te genieten van het indrukwekkende landschap. Zover ik kan kijken, ontwaar ik heuvels met wijngaarden, geflankeerd door stroken bos en op de hoogtes liggen talrijke palazzi te stralen in de zon. Ook nabij Asti kijk ik voortdurend naar een postkaartenschoonheid. Ik bewonder het Castello di Bereguardo hoog boven het dorp Cisterna d’Asti. Dit prachtige landschap is symbolisch voor de provincie Asti. Het is een vrij kleine provincie in de Langhe, maar de regio heeft op haar grondgebied de grootste concentratie aan historische gebouwen van heel Europa. De streek is ook heel belangrijk voor wijn en gastronomie.
In het bureau voor toerisme in Asti bejubelt een enthousiaste medewerkster de schoonheid van de provincie. Met een brede glimlach vertelt ze me overtuigd dat Asti de mooiste en aangenaamste streek is van heel Italië: ‘La terra del buon vivere’, de streek van het goede leven. Ik mag dat beamen.
Elk dorp of elke stad in de heuvels tussen Nizza Monferrato en Asti bezit een kasteel, een oude vestingmuur of verdedigingstoren. Grote aanraders in de provincie zijn uiteraard de stad Asti zelf, Canelli met het indrukwekkende Ganciakasteel en zijn ondergrondse kelders, ook wel kathedralen genoemd. Ten zuiden van Acqui Terme ligt Mombaldone, een schat van een dorp, tegen een heuvelrug. Het mooie dorpje behoort tot I borghi storici più belli d’Italia, de mooiste historische dorpjes van Italië. Andere bijzondere ontdekkingen zijn Costigliole d’Asti, eveneens een intimistisch dorpje boven op een heuvel, Nizza Monferrato met het mooie Palazzo en de zeventiende-eeuwse arcades in het centrum van de stad en de kastelen van Moncalvo, Marmorito en Cortazzone.

De rijkste stad van Piemonte

In de kleinere dorpjes geniet ik van kronkelende weggetjes tussen bossen, wijngaarden en hazelaars. Ik ontmoet er regelmatig herders met een kudde geiten of schapen. Hun melk ligt aan de basis van de beroemde Robiola-kaas, die geproduceerd wordt in de regio rond Roccaverano, de hoogst gelegen stad van Asti. In september en oktober fiets je tussen de ‘Gouden Heuvels’ ten zuiden van de stad Asti. De naam komt van de rijpe muskaatdruiven, die na de zomer een goudkleurige tint krijgen en als de zon schijnt een wondermooie gouden glans verkrijgen.

Asti was eeuwenlang een machtige en rijke stad, die zelfs haar eigen geld mocht maken. Het was daardoor de rijkste stad van Piemonte. Het historische centrum bevat nog veel sporen van het roemrijke verleden. De stad nodigt uit om te voet of met de fiets te verkennen door de kleine middeleeuwse straatjes en de vele kleine pleintjes. Asti wordt ook wel eens de stad van de torens genoemd. Volgens bepaalde bronnen troonden ooit meer dan 120 torens boven de stad. Vandaag tel ik er een twaalftal, waarvan de Torre Rossa het belangrijkste symbool van de stad is. De Torre Rossa, de rode toren met zestien hoeken, heeft een Romeinse oorsprong. Ik fiets ook voorbij de Torre Comentina, de Torre de Regibus, de Torre Ponte en de hoogste toren, de 44 meter hoge Torre Troyana. Deze toren is toegankelijk en na een fikse beklimming van de 199 trappen word ik beloond met een schitterend zicht over de stad. Aan de rand van de stad verwijst een interessante archeologische site naar de Romeinse aanwezigheid in Asti. In de Domus Romana, een oude Romeinse villa uit de 1ste eeuw voor Christus, bewonder ik voorbeelden van mozaïekvloeren. Asti heeft ook een aantrekkelijke Joodse wijk met een negentiende-eeuwse synagoge, waar zich ook het Hebreeuws museum bevindt. Centraal in de stad ligt de Piazza Roma met in de buurt enkele prachtige palazzi, waaronder het Palazzo Alfieri met het museum van de familie Alfieri, Palazzo Ottolenghi, met zijn overweldigende barokke inrichting en Museo del Risorgimento, een museum gewijd aan de eenmaking van Italië. Asti is uiteraard een belangrijk centrum voor wijn en gastronomie. Op het centraal gelegen plein Piazza Alfieri, en de Campo del Palio tref ik een van de twee wekelijkse markten, op woensdag en zaterdag. Op de derde zondag van november is de jaarlijkse truffelmarkt op de Piazza del Secondo.

Alba, stad van wijn en truffels

Alba is een heerlijke stad en dat bedoel ik letterlijk en figuurlijk. De stad is een ideaal vertrekpunt voor fietsers. Vanuit het centrum kan je naar alle windstreken trekken om de omliggende wijngaarden beter te leren kennen. Alba ligt langs de rivier de Tanaro en is als het ware ingesloten door wijngaarden en hazelaars. In 89 voor Christus kreeg de stad de naam Alba Pompeia. In het centrum heb je enkele voetgangersstraatjes met delicatessenzaken en voorname kledijwinkels. In veel winkels kan je wijn en truffels koppen. De binnenstad heeft vijf torens, die dateren uit de veertiende eeuw. Ze behoorden indertijd toe aan adellijke families. Op het plein, nabij het toeristisch informatiecentrum, ligt de statige bakstenen kathedraal. Binnenin valt de rust op die dit gebouw uitstraalt. In de barokke San Domenico is men al jaren bezig met restauratiewerken, maar je kan er wel binnengaan en genieten van de speelse en opvallende versieringen.
Vanuit Alba is het een pittige klim naar Diano d’Alba, waar ik een fantastisch uitzicht krijg over het grillige en versnipperde landschap van Barolo. Deze gigantische mozaïek aan wijngaarden is een lust voor het oog. Aan de overkant van de vallei ligt La Morra, het hoogst gelegen dorp van de appellatie. Voor na de afdaling mag er wel eens wijn in de bidon: keuze genoeg in Piemonte!

Ook gaan fietsen in Piemonte? Van 3 tot 9 september kan je met reisbureau Govaka & Pasar op fietsreis in deze charmante regio. Kijk voor meer informatie en prijzen op www.govaka.be.

Wijngebied Piemonte

Piemonte is befaamd om z’n wijnen en talrijke wijndomeinen. Samen met Toscane is Piemonte de beroemdste wijnstreek van Italië en de belangrijkste wijngaard in het noordwesten van Italië.

De streek ligt als een soort amfitheater tussen de uitlopers van de Alpen, de Povlakte en de Apennijnen. In 2014 werd een belangrijk deel van Piemonte opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van de Unesco. Dat is op zich niet zo uniek. Het was de vijftigste site in Italië die deze eer te beurt viel, maar het was wel het eerste wijngebied ter wereld dat als werelderfgoed werd erkend. In Barolo en Barbaresco is men intens bezig met de indeling van de wijngaarden, de fameuze Menzione Geografiche Aggiuntiva, waarbij de naam van een perceel wordt vermeld op het etiket. Het zorgt voor unieke wijnen waarin de invloed van de bodem intens waar te nemen en te proeven is. Door aparte wijnen te maken die gelieerd zijn aan een bepaalde wijngaard en bodem, produceren de wijnbouwers soms vier tot vijf verschillende barolowijnen. In Diano d’Alba is zowaar een Belgische wijnmaker actief, Jan De Bruyne. Op zijn wijndomein Le Cecche (www.lececche.it) maak je kennis met vier barolo’s.

Nog meer inspiratie? Gido Van Imschoot schreef Ontdek Piemonte – proeven van cultuur en gastronomie, een boek vol praktische reisinformatie én plekken waar je lekkere wijn kan proeven.

Eten

 1. Mangè
  Via Roma 3, La Morra - www.mange.it
  De sympathieke chef Cristina Rinaudi ruilde haar gastronomische restaurant voor een laagdrempelige bistro. Ze serveert ontbijt, koffie, kleine gerechten en lunch. Cristina werkt uitsluitend met topproducten.
   
 2. Vincafè
  Via Vittorio Emanuele 12, Alba - www.vincafe.com
  Midden in het centrum van Alba, langs de hoofdstraat, vind je deze goede wijnbar. Hier komen veel locals hun glaasje wijn drinken. Er zijn talrijke kleine gerechten, kaas en salami en veel wijnen per glas.

Slapen

 1. Fietshotel Lo Scoiattolo
  Via Poirino 24, Pralormo - www.hotelscoiattolo.com
  Dit hotel ligt dicht bij Santa Stefano en Canale. Het is een aantrekkelijk hotel dat zich richt op sportieve vakantiegangers. Het hotel is bijzonder fietsvriendelijk en de ligging aan een golfbaan trekt veel golfers aan.
   
 2. Camping Sole Langhe
  Via delle Viole, Vergne -
  Gezellige, eenvoudige boerderijcamping in een gehucht op 4 km van Barolo. Je slaapt letterlijk tussen de wijngaarden.

Doen

 1. Palazzo di Racconigi
  Via Francesco Morosini 1, Racconigi - www.residenzereali.it

  Bezoek dit koninklijke vakantieverblijf in een majestueus park. Binnen zie je de originele meubels en een mooie collectie portretten, buiten wandel je door serres of spot je ooievaars die in het park nesten.
   

 2. Contratto
  Via G.B. Giuliani 56, Canelli -

  ezoek de ondergrondse wijnkelders van Contratto in Canelli. Duizenden flessen schuimwijn liggen hier te rijpen. Bij het bezoek is ook een degustatie inbegrepen.
   

 3. Enoteca Regionale Del Roero
  Via Roma 57, Canale
  Ga wijnproeven in de Enoteca van Roero. Je maakt er kennis met alle wijnen die geproduceerd worden in de Roero-regio. In de Enoteca is ook een laagdrempelige bistro waar je lekker kan eten. De gerechten worden immers bereid door Davide Palluda, een sterrenchef die boven de Enoteca zijn restaurant heeft.
   
 4. Caseificio dell’Altalanga
  Via Provinciale 17, Bosia - caseificioaltalanga.it
  Bezoek een artisanale kaasmakerij. Je kan er een stukje kaas kopen en proeven.
   
 5. Markt op Piazza Alfieri
  Asti
  Bezoek zeker een plaatselijke markt. Veel kleine producenten van kaas, vleeswaren, noten, fruit, groenten en pasta brengen dagelijks hun artisanale producten rechtstreeks tot bij de consument. Dit is het echte Piemontese landleven. Je kan de marktdagen navragen bij het plaatselijke informatiekantoor.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!