Maak je eigen framebag

Een jaar geleden stapten Mathias en Jasmien op hun fiets om de wereld rond te reizen. Momenteel zitten ze in Mexico, waar ze nog steeds rondtoeren met de framebags die ze voor hun vertrek zelf in elkaar naaiden.

Tekst Lien Lammar – Foto’s Mathias Verreyt en www.bikepacking.com

2

Mathias (26): ‘Twee jaar geleden kregen we het idee om een lange fietsreis te maken, een jaar later zijn we ook echt vertrokken. Omdat we vooral off road wilden rijden, was het belangrijk om onze bepakking zo licht mogelijk te houden. Op de website van Bikepacking (www.bikepacking.com) vonden we niet alleen geschikte routes, maar ook een uitgebreide beschrijving om zelf een framebag te maken. Ik ben best handig met een naaimachine, dus zijn we zelf aan de slag gegaan. Met succes, want de twee framebags die we gemaakt hebben, hebben onze tocht tot nu toe goed overleefd. Er zitten vooral spullen in die we niet dagelijks nodig hebben, zoals nieuwe binnenbanden, kettingolie of een regenbroek. Omdat een rits snel kapot kan gaan, hebben we voor een rolltop gekozen. We vinden het tof om zelf dingen te maken, maar het was zeker geen eenvoudig project. Als je de werkuren meerekent, is een framebag uit de winkel waarschijnlijk goedkoper.’ (lacht)

Volg Mathias en Jasmien op Instagram op @boymeetsadventure en @jasmientruyers

Stap 1

Verwijder alle bidonhouders en teken de vorm van je frame over op een groot stuk karton. Duid meteen ook aan waar je de klittenband wil, waarmee je de tas aan je frame vastmaakt.

Stap 2

Teken de sjablonen over op de stof. Laat een centimeter ruimte voor de naden. In totaal heb je vier stukken nodig: twee driehoeken, een bovenpaneel (met verlengstuk aan dat als rolltop dient) en een onderpaneel. Wij gebruikten X-Pac (model VX21), een dunne, waterafstotende stof die we kochten op www.extremtextil.de. Een andere optie is Cordura: deze stof is steviger, maar ook dikker en zwaarder om doorheen te stikken.

Stap 3

Naai met een bartack (tutorial op YouTube te vinden) een nylon of polyester lint vast aan het bovenpaneel en onderpaneel. Laat op regelmatige basis ruimte open om de klittenband door te steken.

Stap 4

Naai de stukken stof binnenstebuiten aan elkaar. Gebruik een scherpe naald en pas de instellingen op je naaimachine aan als het wat stroef gaat. Goed om te weten: oude naaimachines hebben vaak een sterkere motor dan nieuwe modellen. De naden kan je waterdicht maken met een speciaal impregneermiddel.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!