Nooit meer de weg kwijt...

Digitaal navigeren? Niet mijn sterkste kant. Hoog tijd om een paar apps en fietscomputers uit te testen die me op de juiste weg zetten én houden!

Tekst en foto’s Kelly Mortelmans

2

Met een app...

Mijn smartphone heb ik sowieso bij, laat ik die maar eerst uitproberen. Het scherm is groot en heeft een goede beeldkwaliteit. Met een stevige houder ben ik qua hardware klaar om te vertrekken. Natuurlijk heb ik voor de juiste routes ook een app nodig. De eerste die ik uittest is Strava, op het eerste zicht meer een sociale media platform dan een navigatie-app... Meteen bij inloggen krijg ik de vraag of ik mijn contacten wil volgen en krijg ik hun sportieve prestaties te zien. De basis app is gratis, maar wil je tools voor routeplanning gebruiken, dan kom je uit bij de betalende versie.

Qua gebruiksgemak is dit een eitje: ik ontdek moeiteloos nieuwe routes in mijn buurt. Ook de routeparameters zijn eenvoudig aan te passen. Ga ik voor een gewone fietsrit of mountain- of gravelbike? Hoe lang mag mijn rit zijn? Wil ik een vlak of heuvelachtig parcours? Geef ik de voorkeur aan verharde of onverharde wegen? Door de miljoenen gebruikers is het routenetwerk ook enorm uitgebreid. Ik kan er zelfs een virtueel wedstrijdje van maken, want door de segmenten kan ik mijn prestatie op een bepaald stuk route meteen vergelijken met die van honderden anderen. Tijdens mijn trip deel ik in real time mijn locatie met drie veiligheidscontacten, zodat zij meteen weten wanneer ik zit, in geval van nood. En ja, een lekke band of een suikerdip is wat mij betreft ook een noodgeval...

Waar bij Strava meer de focus ligt op het sportieve en sociale aspect, ligt bij OsmAnd de focus meer op navigeren. Ook deze app maakt gebruik van de Open Street Map voor de onderliggende kaartgegevens en ook hier kan ik de verschillende routeparameters ingeven. Zo kies ik bijvoorbeeld of ik trappen, kasseien of tunnels wil vermijden. Ook MTB-paden, ruiterpaden en hardlooproutes kan ik zichtbaar maken op de kaart. Wil je ook terreinkaarten met o.a. hoogtelijnen? Dan schakel je over naar de betalende versie. Het beste aan deze navigatie-app is het toevoegen van de verschillende POI’s (points of interest): van fietsknooppunten, restaurants en cafeetjes, een supermarkt of dokter tot oplaadpunten. Handig, niet alleen voor fietstochtjes... Het is allemaal iets meer zoekwerk en een tikkeltje minder voor de hand liggend als Strava, maar de belangrijkste features zijn wel volledig gratis.

... of een fietscomputer?

De Element Roam V2 fietscomputer van Wahoo is een stuk compacter en lichter dan een smartphone en bovendien waterdicht en voorzien van een kleurendisplay met onbreekbaar glas. Gebruik je de navigatie met een gemiddelde helderheid, dan gaat de batterij zo’n 17 uur mee. Een stuk langer dan mijn telefoon met app, en toch levert de Roam een kristalheldere en duidelijke display. Ook hier staat veiligheid voorop: de Roam heeft een live tracking functie en hij kan gekoppeld worden met de Specialized ANGi crashsensor. Als deze sensor een crash detecteert, stuurt het toestel een noodmelding naar je contactpersonen. Ook allerhande andere sensoren zoals de Supersapiens glucosemeter en de CORE temperatuursensor connecteren met je toestel.

Qua navigatie presteert het systeem uitgebreid en accuraat, aan de hand van turn-by-turn aanwijzingen, vergelijkbaar met de navigatie in je auto. Als je ondanks de vele geluidsmeldingen toch een foute afslag neemt (it happens), berekent de Roam de nieuwe route die je terug op de juiste weg brengt. Ga je graag op fietsvakantie? Wahoo heeft standaard van elk land duidelijke fietskaarten beschikbaar. Wil je toch graag je favoriete routes importeren? Dan kan dat via apps als Strava of Komoot of simpelweg via een GPX-route.

Hoewel de Garmin Edge Explore 2 power bundel een groot scherm heeft, is batterijduur geen issue meer: de Power Mount laadt het apparaat namelijk tijdens het e-biken voortdurend op met de batterij van je e-bike. Daarnaast heeft het toestel zoveel mogelijkheden en features dat het wat tijd kost om uit te zoeken wat ik er überhaupt allemaal mee kan. Het blijkt een alleskunner te zijn; turn-by-turn navigatie, ongevaldetectie, een fietsalarm en points of interest zijn bij dit toestel nog maar de basis. Zo kan de gps bijvoorbeeld ook drukke verkeersgebieden vermijden, zodat ik enkel langs de rustigste fietsroutes bol. Als ik via het touchscreen aangeef hoever ik wil fietsen en in welke richting, krijg ik enkele instant enkele routes voorgeschoteld. Ook de Climb pro-functie klinkt me als muziek in de oren. Tijdens beklimmingen houdt de Edge Explore 2 me op de hoogte van de resterende stijging en af te leggen kilometers. Door de grafische voorstelling weet ik wanneer de steilste stukken eraan komen én waar ik even op adem kan komen.

Navigeren met je smartphone, een goed idee?

  • Je hoeft niet meteen een grote investering te doen en kan aan de hand van gratis versies uittesten welke app je het beste ligt.
  • De accuduur van je telefoon is beperkt tot kortere ritten; zet je telefoon in batterijsparende modus om het stroomgebruik te beperken. Is je telefoon leeg, dan kan je niet alleen niet meer navigeren, maar ook niet naar huis bellen als je bijvoorbeeld een lekke band hebt.
  • Je telefoon is heel wat fragieler dan de meeste fietscomputers. Zelfs met een hoesje loopt je smartphone die is vastgeklikt op het stuur heel vaak schade op bij een valpartij.
  • Niet alle telefoons zijn waterproof, je moet dus soms ook nog een beschermend hoesje voorzien.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!