Ontdek de Waddeneilanden met échte eilanders

De Waddeneilanden zijn het hele jaar door the place to be. Niet alleen in de zomer, juist ook in de koudere maanden van de herfst, winter en lente. Tijdens deze seizoenen komt er een winterse gloed over het land, zijn de elementen intenser en de nachten gevuld met talloze sterren. Eilanders Lyce, Melis en Conradine nemen je graag mee op pad. Ben jij klaar voor een unieke ervaring?

Win!

Zin om het échte eilandgevoel zelf te ervaren? Maak kans op een cadeaubon ter waarde van €500 en bezoek een Waddeneiland naar keuze! Meer informatie vind je onderaan deze pagina.

Op wad-expeditie met Lyce Saathof

Wie wel eens op de dijk van een van de Waddeneilanden heeft gestaan, weet hoe groot het Waddengebied is. Het is het grootste getijdengebied ter wereld en een heel bijzonder stukje natuur. Dat weet ook ecoloog Lyce Saathof. Zij neemt mensen mee het wad op, om ze van heel dichtbij kennis te laten maken met wat er verscholen gaat onder die grijze laag modder.

De ecoloog geniet enorm van mensen die er voor het eerst komen. ‘We plukken dan wat zeewier om te proeven. In het najaar durven mensen wel eens een kokkeltje te proberen.’ De excursie is dus beleven met al je zintuigen. Je voelt het slik, proeft wat er groeit en hoort het gebubbel van het wad. Lyce: ‘We kijken goed welke kleuren en sporen we ontdekken. Soms zien we bijvoorbeeld oranje vlekken. Dat zijn minuscule algjes, een soort plankton. Deze algjes worden gegeten door wormen en schelpdieren, en die worden weer gegeten door de vogels. Ze zijn dus het begin van de voedselketen.’

Zo’n bezoek aan het wad hoeft trouwens helemaal niet in de zomer. Liever niet, zelfs. In het najaar is het namelijk nog net wat avontuurlijker. Lyce: ‘Ik vind de ruigheid en weidsheid van het gebied dan zo mooi. Met een flinke wind in je haren geniet je intenser van de mooie kleuren op het wad en de schitterende wolken in de lucht. De kwelderplanten kleuren dan ook heel mooi oranje. Je ziet echt de herfst op de kwelders. Hoe meer je het zelf ervaart en ervan afweet, hoe meer je begrijpt hoe kostbaar dit gebied is. En hoe beter je erop zult passen.’

Sterrenkijken met Melis de Vries

Een nacht zo donker dat je bij helder weer de Melkweg aan de hemel kunt zien. Voor veel mensen is het uniek, maar voor eilandbewoners is ‘dat mooie donker’ net enorm vanzelfsprekend. Tot Melis de Vries, geboren en getogen Terschellinger, in 2010 eens echt goed naar boven keek en er een idee opborrelde. ‘We liepen ver weg van de verlichting van het dorp en ploften neer op een duin om naar boven te kijken. Toen besefte ik ineens hoe mooi het eigenlijk is, om in het pikkedonker naar de sterren te kijken. Talloze sterren zagen we en zelfs die brede streep van de Melkweg was zichtbaar. Ik was onder de indruk dat ik dacht: hier moeten we wat mee doen.’

Het was het begin van een vijf jaar durend proces om op Terschelling het eerste Dark Sky Park van Nederland te realiseren. Dark Sky Parken zijn gebieden met nagenoeg geen lichtvervuiling, die dag en nacht toegankelijk zijn voor mensen en waar aandacht wordt besteed aan het belang van duisternis. Wereldwijd zijn er 40 van zulke parken te vinden op plekken als Death Valley en de Grand Canyon in de Verenigde Staten. En dus ook op Terschelling, maar hoe voelt het om zo in de duisternis te staan? Melis: ‘Je moet er eerst wat geduld voor hebben. Je ogen moeten wennen aan het donker, maar dan ga je langzaamaan steeds meer sterren zien. En als je het dan ziet, die Melkweg boven je hoofd, dan voel je je zo nietig. Het is echt een bijzondere beleving. Je moet het eens hebben meegemaakt!’

De eetbare natuurtuin van Conradine de Reus

Madeliefjes, paardenbloemen, brandnetels… Je hebt het misschien niet in de gaten, maar naast dat het bekende onkruiden zijn, zijn de bloeiers en blaadjes ook prima ingrediënten in een salade, thee of goede sandwich. We bedoelen niet dat je je eigen tuin kaal kunt eten, maar je kunt wel leren wát er te eten is. Bijvoorbeeld tijdens een workshop thee maken of buiten koken in de bijzondere eilandtuin van Conradine de Reus (60). Het liefst in het voor- of najaar, wanneer er nieuw spul ontkiemt of er rijpe vruchten te vinden zijn.

Conradine heeft een lange geschiedenis als hovenier en tuinontwerpster. Samen met man en mede-expert Siem (58) heeft ze een natuurtuin ontwikkeld waar ze mensen leert dat iets wat lekker is, helemaal niet van ver hoeft te komen. Als je maar weet wat je ermee kunt. “Iedere dinsdag en donderdag laten we mensen zien wat er te maken is met onkruid. Ik geef een rondleiding in de tuin en laat zien welke eetbare planten we hier hebben. Vervolgens gaan de mensen met een receptenkaart en een mandje de tuin in om zelf de ingrediënten voor de lunch te verzamelen.” Als alles geplukt en verzameld is, wordt het eten door de mensen zelf klaargemaakt. Buiten, in de frisse lucht. Je bent tenslotte niet op een eiland om binnen te zitten.

Wedstrijd

Wil jij het échte eilandgevoel ook ervaren tijdens de koudere maanden van het jaar?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van VisitWadden en maak kans op een VVV cadeaubon t.w.v. €500.
Deze bon is te besteden op één van de vijf Waddeneilanden in de periode van januari t.e.m. april 2024 of van september t.e.m. december 2024.

Klik hier om deel te nemen

Zin om de eilanden zelf te beleven? Ontdek de eilandverhalen