De zonnigste stad van Frankrijk

3 minuten leestijd

Marseille is dan wel de oudste stad van Frankrijk, maar dat houdt de havenstad niet tegen om hip & happening te zijn. Duurzaam en verantwoord toerisme boomt en zowel restaurants als hoteliers spelen een belangrijke rol in deze ecologische overgang. Ideaal dus voor een groene citytrip!

reportage
  • Fietsen

Hoe hou je de impact van je reis zo laag mogelijk?  Je begint alvast door milieuvriendelijk met de trein te reizen en zo je Co2 uitstoot met wel 75% te beperken. Nestel je in een comfy plekje op de trein (met veel meer beenruimte dan op een vliegtuig) en arriveer in iets meer dan vijf uur in het hartje van de stad. Da’s gemakkelijk!

Eerlijk eten

De kuststad is niet gigantisch groot. Dwaal door de kleine straatjes van Le Panier, een fantastische wijk. Ontdek bijzondere shoppingadresjes in de multiculturele wijk Noailles en vergeet vooral niet te smullen bij een van de lokale chefs met écotable-label. Van voedselresten die per fiets worden opgehaald en tot compost worden verwerkt tot gerechten die op zonne-energie worden klaargemaakt: de inspanningen van geëngageerde ondernemers zijn inventief en talrijk. Zo weigert barista Rob bij Pétrin Couchette zijn overheerlijke koffie te serveren in wegwerpbekers en brengt hij de ouderwetse knowhow van natuurlijk zuurdesembrood terug tot leven in de open bakkerij. De sandwiches die de deur uitgaan zijn echte pareltjes, volgeladen met lokaal lekkers.  Alles wat niet verkocht raakt, verdeelt hij voor een prikje via de populaire Too good to go-app.  Ook de innemende chef Gérard maakt indruk. Ecologie en een solidaire samenleving liggen hem al even nauw aan het hart als gastronomie en gastvrijheid. Hij praat al even vlot over composteren en recycleren als over de specerijen in zijn smakelijke gerechtjes. Het is dan ook niet voor niets dat hij als eerste restauranthouder in Marseille het écotable-bordje aan zijn deur mocht hangen. Op afspraak neemt hij je mee naar de lokale markt op Cours Julien en kiest samen met jou de mooiste producten uit, die hij vervolgens bereidt in zijn nabijgelegen bistro. 

Groene dromen

Ook Alice van Hotel 96 gaat een stapje verder in het ecologische verhaal. In onze rustgevende kamer vinden we een volledig charter met alle inspanningen die de bezielde onderneemster neemt om het milieu en de omgeving van natuurpark Les Calanques te beschermen. Het is duidelijk dat duurzaam logeren het stokpaardje van onze gastvrouw is.  Niet alleen bestaat uit ontbijt uit huisbereide lekkernijen, hier wordt ook verantwoordelijk omgegaan met water- en energieverbruik en met afval. Op geen enkele manier doet dat afbreuk aan het luxueuze gevoel tijdens ons verblijf. Zo word ik instant verliefd op de Provençaalse linnen servetten bij het ontbijt, zo veel mooier dan wegwerpservetten, en natuurlijk ook op de indrukwekkende omgeving van Les Calanques, een natuurgebied dat bekend staat om zijn prachtige landschappen én pittige fietstochten. 

Meer lezen over Marseille?

Het volledige verslag van de tour per e-mountainbike langs de calanques van Callelongue, Sormiou en Morgiou en de Pasar wandelroute door Marseille vind je in Pasar Wandelen van februari 2023.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer