Uitgetest: QWIC Atlas uitgetest: veelzijdigheid troef

Vorig jaar lanceerde QWIC twee opmerkelijke fietsen: de Atlas Vario en de Atlas Derailleur. ‘Avontuurlijke e-bikes voor dagelijks gebruik’, leest het etiket. Maar klopt dat ook? Ik onderwierp beide modellen aan 1100 avontuurlijke kilometers langs de Portugese kust. De reis bracht me over asfaltwegen, grindpaden en kasseistroken - een gevarieerd terrein met zowel vlakke stukken, heuvelachtig gebied als pittige beklimmingen. En dit alles in verschillende weersomstandigheden. Een echte test dus. Dit is wat ik ontdekte.

Tekst en fotografie: Jeroen Evens

 

2

Zowel de Atlas Vario als de Atlas Derailleur zijn ontworpen voor avontuurlijke fietsers, met comfort en prestatie in gedacht. Ze hebben allebei een robuust frame, dikke banden van 27,5 inch en krachtige schijfremmen. De Atlas Vario is uitgerust met een riemaandrijving en een traploos versnellingssysteem, een type versnellingsmechanisme waarmee je zonder vaste stappen of versnellingen soepel kunt schakelen tussen verschillende snelheden. De Atlas Derailleur, daarentegen, beschikt over een klassieke derailleur met ketting.

Ergonomie en comfort

Beide fietsen zijn ergonomisch ontworpen en het frame is beschikbaar in drie maten: 48cm, 52cm en 56cm). Het zadel zit comfortbal, maar een zeem komt zeker van pas als je tientallen kilometers wil afhaspelen. De Atlas Vario komt met rondere banden, wat hem meer geschikt maakt voor verharde wegen, terwijl de Atlas Derailleur all-terrain banden krijgt, wat hem een voordeel geeft op onverharde wegen.

Schakelsystemen

De Atlas Vario is uitgerust met een traploze versnellingsnaaf, een type versnellingsmechanisme waarmee je zonder vaste stappen of versnellingen soepel kunt schakelen tussen verschillende snelheden. Dit systeem is erg handig in de stad of tijdens het pendelen, wanneer je vaak van versnelling moet wisselen. Aan de andere kant kreeg de

Atlas Derailleur dan weer een traditioneler derailleurversnellingssysteem met 11 verschillende standen. Dat maakt hem geschikter voor heuvelachtig terrein en hogere snelheden. Beide systemen hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van waarvoor je ze wil gebruiken.

Schokdemping en remsystemen

Als het gaat om comfort en veiligheid, spelen schokdemping en remkracht een cruciale rol. De QWIC Atlas-modellen zijn uitgerust met een hoogwaardige luchtgeveerde voorvork die oneffenheden in de weg moeiteloos opvangt, waardoor de rit soepel en comfortabel blijft. De voorvork is preload-instelbaar en heeft een ‘lock-out’ functie, waarmee je de vering kan uitzetten. Zowel de Vario als de Derailleur zijn voorzien van dezelfde krachtige schijfremmen. Samen met banden van Schwalbe zorgen ze voor een uitstekende remkracht in alle weersomstandigheden. Nat of stoffig, ik kon er altijd op vertrouwen dat ik veilig kon stoppen.

Een soepele aandrijving

De Atlas komt met een middenmotor van het Duitse merk Brose. In de meest krachtige van de vier ondersteuningsstanden levert deze motor 90 Nm koppel. Doorheen mijn test viel de kracht van de ondersteuning op: zelfs tijdens uitdagende beklimmingen of met tegenwind bleef het fietsen moeiteloos en plezierig.

Indrukwekkende autonomie

De accu van de Atlas is netjes weggewerkt in de bovenbuis van het frame, en is verkrijgbaar in twee varianten: met 522 Wh of 756 Wh. Ik ging met de kleinere batterij op stap, maar toch haalde ik in de laagste stand een indrukwekkend rijbereik van ongeveer 90 km. Meer dan genoeg dus voor dagelijks gebruik, maar voorzie op langere fietsreizen in heuvelachtig terrein toch voldoende oplaadmogelijkheden. Het duurt ongeveer drie uur vooraleer de batterij volledig is opgeladen.

Conclusie

Zowel de QWIC Atlas Vario als de Atlas Derailleur zijn beide kwalitatieve e-bikes die geschikt zijn voor dagelijks gebruik en avontuurlijke tochten. Ze hebben een stoer en sportief uiterlijk, en blijken dat ook te zijn. Kijk maar naar het robuuste frame of het stevige stuur.

Maar alles heeft zijn gebreken. Zo ook de Atlas. Na een intensieve test van twee weken langs de Portugese kustlijn, moesten sommige onderdelen af en toe opnieuw worden vastgezet omdat ze los kwamen te zitten. Dit is te overzien zolang je alert blijft, en het kan meer te maken hebben met de extreme omstandigheden dan met de kwaliteit van de fiets zelf. Ook begon de ketting wat roest te vertonen door de zoute zeelucht. Gelukkig is dit vrij eenvoudig op te lossen met wat olie. Afgezien van de ketting bleven beide modellen roestvrij.

Voor wie vaak het onverhard opzoekt, is de Atlas Derailleur met kleine voorsprong de betere keuze. De Atlas Vario is daarentegen meer geschikt voor stadsritten en verharde wegen.

Wat je meteen opvalt als je op de fiets plaatsneemt is zijn solide karakter. Die robuustheid geeft je meteen een aangenaam en veilig gevoel. Deze fietsen zijn bovendien ook comfortabel. De schokdemping is uitstekend, en de verlichting is helder en reikt ver. Beide modellen zijn geschikt om een portie off road-werk aan te kunnen, al geeft het model met derailleur dankzij zijn all terrain banden nog iets meer grip op grindpaden.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!