Vijf fietsvriendelijke steden

Het netwerk aan fietssnelwegen breidt langzaam uit. Steden en gemeenten doen forse inspanningen om het de fietser naar de zin te maken. Wie zijn de beste leerlingen van de klas? De onderstaande selectie kwam tot stand in samenwerking met de Fietsersbond.

Tekst Marijn Follebout

2

Kortrijk: Fietsstad van het jaar

De Guldensporenstad maakte er een erezaak van de titel ‘Fietsstad van het jaar’ binnen te halen. Met de creatie van fietszones, gescheiden fietspaden in het centrum en veel bijkomende stallingen wist de stad het hart van haar fietsende inwoners te veroveren. Neem zelf de proef op de som en maak een verkennend tochtje (3 km) via knooppunten 10 – 93 – 83 – 53 – 73 – 27 – 88 – 28 – 10 door Kortrijk.

Info: www.toerismekortrijk.be

Geel: Fietszone in het centrum

In het Fietsrapport van 2019 haalde Geel nog een schamele 50,1%. De ‘Barmhartige Stede’ was een echte autostad. De creatie van één grote fietszone in het centrum luidt de ommekeer in. Een ander aandachtspunt is de fietsveilige verbinding vanuit de verschillende parochies met het centrum. Met de Sint-Dimpnaroute (knooppunten) bezoek je alle hoogtepunten in de stad.

Info: www.visit-geel.be

Lommel: Veelzijdig fietsnetwerk

De iconische voetgangersbrug (knooppunt 546) over het Kempens Kanaal sluit aan op de Lommelse Sahara. Rondom Lommel liggen wel meerdere natuurparels die vlot en fietsveilig te bereiken zijn, zoals het Pijnven waar je kan ‘Fietsen door de Bomen’. In de stad kregen verschillende horecazaken een fietslabel. Tussen knooppunten 224 en 229 (3 km) snij je dwars door het centrum.

Info: www.toerismelommel.be

Oud-Heverlee: Riksja voor ouderen

Een burgerinitiatief met riksja’s moet ouderen uit hun sociaal isolement halen. VZW Iedereen wind in de haren zet zowel in op ontspannen ritjes richting het Meerdaalwoud als een tochtje naar de winkel of de bank. De maximaal twee passagiers vooraan maken onderweg een praatje met de piloot achteraan. Het idee komt overgewaaid uit Denemarken, waar het ‘Cycling without Age’ heet, en vond ondertussen ook al zijn weg naar Leuven, Zonhoven, Lommel, Wijgmaal, Gent…

Info: www.iedereenwindindeharen.be

Namen: Ommetje langs het water

Veel straten in het centrum zijn voorbehouden voor fietsers en wandelaars. De huur van een stadsfiets is er zeer democratisch. De beklimming naar de citadel kan even pittig zijn, boven wacht een schitterend uitzicht. Het ontdekkingscircuit voor fietsers doet ook de oevers van de Samber en de Maas aan. Vanuit Namen kan je de Maasfietsroute tot in Visé volgen.

Info: www.namurtourisme.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!