5 routes in het Pajottenland en de Zennevallei

De prachtige regio van het Pajottenland & de Zennevallei ligt bezaaid met ambachtelijke brouwerijen en -stekerijen die geuze produceren. Het brouwen van lambiek en geuze zorgde voor een cultuur en een traditie die gekoesterd worden in de streek. En die traditie kan je beleven, te voet of met de fiets. Over de rijke biertraditie in de Zennevallei kan je meer lezen in Pasar Fietsen van februari 2024.

Tekst Mieke Vercruijsse

2

FIETSEN

1. Lambiek-Zuunroute

Deze route van 51 kilometer brengt je naar het hart van het Pajottenland. Weidse vergezichten, glooiingen en het landelijke karakter zorgen ervoor dat deze regio ook wel het ‘Toscane van het Noorden’ genoemd wordt. Plattelandscentrum Paddenbroek aan de voet van de Kesterheide is de perfecte uitvalsbasis. In het fiets- en wandelcafé vind je een uitgebreid gamma bieren en kan je ook een hapje eten. Hier zijn ook vier camperplekken voorzien. Fiets langsheen de Kesterheide, doorkruis de Zuunbeekvallei en werp een blik op enkele erfgoedparels zoals Hoeve Bree-Eik, kapel ter Linden en kasteel van Saffelberg. Ga proeven in geuzestekerij De Cam in Gooik.

2. Lambiek-Bruegelroute

Hier waan je je in een schilderij van Pieter Bruegel de Oude. Tijdens deze tocht van 33 kilometer tref je hier en daar ook reproducties aan van Bruegels werken. Lambiekbrouwerijen heb je hier bij de vleet. Start aan de Sint-Annakerk in Dilbeek. Proeverstip: Brouwerijen zoals Kestemont, De Troch, Lindemans en Timmermans. Tip: check de websites van de brouwerijen om te weten of je er kan proeven.

3. Lambiek-geuzeroute

Voor deze 41 kilometer lange tocht trek je naar de Zennevallei. Starten doe je aan Biercentrum De Lambiek (Beersel) of de Sint-Veroonskerk (Lembeek). Je fietst in de schaduw van de hoofdstad langsheen geuzestekerij Hanssens Artisanaal, brouwerij 3 Fonteinen, brouwerij Boon en brouwerij Oud Beersel.

4. Geuze gravelroute

Mag het iets meer zijn? Dan is deze gravelroute van 97 kilometer waarschijnlijk iets voor op je bucketlist. De tocht vertrekt aan het gemeentehuis van Sint-Pieters-Leeuw, leidt je langs de prachtige rozentuin van Coloma om je richting Beersel te voeren met het befaamde kasteel, brouwerij Oud Beersel en het prachtige uitzicht op de skyline van Brussel langsheen de Sanatoriumstraat. Je pikt een stukje Hallerbos mee ,waarna een verfrissende stop bij brouwerij Boon ongetwijfeld welkom is. Daarna word je nog verrast op Park ter Rijst in Heikruis, het kasteel van Gaasbeek, brouwerij Lindemans en de vierkantshoeve Bree-Eik.

WANDELEN

Wildegistenwandeling

Deze heerlijke wandeling van 12 kilometer neemt je mee naar het schilderachtige dorpje Sint-Gertudis-Pede. Je geniet van het prachtige landschap en hebt de keuze uit heel wat leuke stops, zoals brouwerij Kestemont, Domein Groenenberg, kasteel van Gaasbeek, hoevebrouwerij ’t Guldenhooft, microbrouwerij 4Pajot en brouwerij Lindemans.

Alle info op www.toerismevlaamsbrabant.be/lambiek

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!