In het land van Reinaert de Vos kampeer je in het groen

2 minuten leestijd
Het Meetjesland vlak? Nee hoor, door de bossen in het midden van het Meetjesland loopt een cuesta, een ‘knik’ in het landschap met een serieus hoogteverschil.
reportage
  • Kamperen

In het midden van het Meetjesland ligt een bosgordel van drie afzonderlijke boscomplexen. Het wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen linkt die aan elkaar. Een mooie, lusvormige wandeling loopt dwars door de Lembeekse Bossen. Deze bossen op de zandrug tussen Eeklo en Zelzate leverden eeuwenlang hout aan de Gentse elite.

De Bellebargiebossen die vooral uit eik en beuk bestaan zijn de directe buren van de Lembeekse Bossen. Op je 8,5 kilometer lange wandeling passeer je ook het Bardelaeremuseum in Lembeke waar meer dan 18.000 museumstukken vertellen over 120 oude en vergeten beroepen. Alleen al het cafeetje in deze 18e -eeuwse hoeve maakt de stop meer dan waard. Wie deze wandeling met kinderen doet, raden we aan om een pitstop te maken in Hof Ter Burchgraeve, een restaurant-tearoom met een tof speelplein en een leuk dierenpark.

Het Drongengoedbos in Knesselare maakt deel uit van het gelijknamige landschapspark. Het is het grootste aaneengesloten boscomplex van Oost-Vlaanderen en goed voor uren wandel- en fietsplezier. Midden in het gebied ligt de Drongengoedhoeve van waaruit de norbertijnen in de 18e eeuw de regio met bomen hebben beplant, na eeuwen van landbouwactiviteiten. Bomen brachten meer op. Je ziet er gegarandeerd een ree en in het heidegebied Maldegemveld zitten altijd grazers.

Turen boven de kruinen

Onze fietstocht brengt ons door de twee andere bosgebieden, namelijk Het Leen en het Drongengoedbos. De 50 kilometer lange Drongengoedfietsroute start je bij voorkeur in Het Leen. In dit provinciedomein voerden soldaten tot enkele decennia geleden nog manoeuvres uit. Aan de ingang ligt een bloemrijk arboretum en in het hoofdgebouw bevindt zich een gratis toegankelijk bosinfocentrum. Ernaast staat een uitkijktoren die je tot boven de kruintoppen van het omvangrijke moerasbos brengt.

Kampeermogelijkheden in de Meetjeslandse Bossen

Aan de rand van de Lembeekse Bossen vind je Camping Malpertuus, naar de burcht van Reinaert de Vos. Caravans, tenten en mobilhomes zijn hier het hele jaar door welkom. De camping is voorzien van alle comfort en de ruime staanplaatsen baden in het groen. In het weekend is het café - de kantine noemen ze dat hier - open vanaf 11 uur.

Meer info: www.meetjesland.be

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer