Amsterdam en Rotterdam

12 minuten leestijd

Citytrippen met een camper? Natuurlijk! Gewoon inpakken en wegwezen. Geen urenlange zoektocht naar de perfecte hotelkamer of rekening houden met vervelende vluchturen. Je vertrekt gewoon wanneer het jou past. Reporter Kelly Mortelmans en fotograaf Roel Willems trekken naar Nederland en verkennen er twee steden per fiets.

reportage
  • Kamperen

Onze kinderen verblijven aan zee en wij hebben zin in een citytrip. Vier dagen vrij en ons budget is beperkt. We denken allebei hetzelfde: we nemen de camper. Eten uit de ene koelkast in de andere en water in de tank. Een uurtje later zijn we klaar voor vertrek. Wat nog het langste duurt is een bestemming kiezen. Amsterdam of Rotterdam? De luxe van een camper is dat je gaat en staat waar je wil, we zijn dus niet aan één plaats gebonden. Amsterdam én Rotterdam!

Ik neem plaats achter het stuur. De voorbije jaren was ik meestal copiloot, daarom voelt het eerst wat onwennig om met zo’n gevaarte te rijden. Het andere verkeer in de gaten houden zonder achteruitkijkspiegel is wennen. Het is niet erg druk en met de nodige tips van Roel raken we veilig in Amsterdam. Aangekomen op Camping Zeeburg laat ik de eer om de camper te parkeren toch maar aan mij voorbijgaan.

Dag 1: Fietsen in Amsterdam

We stoppen bij… restaurant De Plantage

Met de fiets rijden we een kwartiertje later het oostelijke deel van de stad in. Ons laatste bezoek aan Amsterdam is een tijdje geleden en ik herinner me vooral de smalle straatjes en de niet-aflatende stroom toeristen. Daar is niets van te merken wanneer we onze fietsen parkeren op de brede stoep naast Artis, de oudste dierentuin van Nederland. In de oude ledenlokalen huist nu het monumentale restaurant De Plantage.

We krijgen een tafeltje in de serre, waar een bont gezelschap geniet van familiefeestjes of een lunch met vriendinnen. De bediening loopt vlot en al snel geniet ik van een kunstige salade van geroosterde octopus met couscous en mosseltjes én van het uitzicht op ‘De Hollandse Polder’, een enorme volière. Na de lunch ontmoeten we hier Ruud van het Stadswandelkantoor. Laat je niet misleiden door die naam: we gaan met hem wel degelijk door de stad fietsen.

 

We stoppen bij… de Hollandsche Schouwburg

Ruud scheert gezwind langs de brede lanen. De fietsers zijn hier behoorlijk assertief, voor ons voorzichtige Belgen even wennen. ‘De kleur van de verkeerslichten is maar een aanwijzing’, zegt Ruud terwijl hij vrolijk door het rode licht bolt. Ondertussen vertelt hij over de geschiedenis van de Plantage. Vanaf 1658 viel de Plantagebuurt binnen de stadsomwalling, maar de wijk bleef nog lang onbebouwd. Pas in de negentiende eeuw werd het een van de aantrekkelijkste woonbuurten, waar ook veel welgestelde Joden woonden. Dat het hier niet alleen maar rozengeur en maneschijn was, merken we al gauw.

De Hollandsche Schouwburg ziet er van buitenaf een gewoon theater uit, binnen worden we even stil, want van hieruit werden Joden gedeporteerd naar de concentratiekampen. Achter de gerestaureerde gevel van het gebouw kregen de vele slachtoffers een gedenkplaats. Aan de overkant was een crèche waar joodse kinderen werden opgevangen tot ze op transport gingen. Zo’n vijfhonderd kinderen konden gered worden, gesmokkeld in het wasgoed of verscholen achter de tram.

Van de hele wijk blijft het contrast tussen de idyllische omgeving en de gruwelijke geschiedenis me het meeste bij. In het kleine Wertheimpark stoppen we bij het Auschwitzmonument van Jan Wolkers, we fietsen langs de twee synagoges waarvan de Portugees-Israëlitische nog steeds in gebruik is en de kleinere, Hoogduitse werd ingericht als Joods Historisch Museum. In de statige Henri Polakstraat met gebouwen van architecten Berlage en Bombach heb je een prachtig uitzicht op de vrolijke ingang van de Artis-zoo.

Zonder micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, algen en virussen zou er geen leven op aarde mogelijk zijn.

We stoppen bij… microscopisch kleine zoo Micropia

We eindigen onze tour waar we gestart zijn: het Artisplein. Hier ligt ook de ingang van Micropia, de allereerste microzoo ter wereld. ‘Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Ze zitten op je, in je en jij alleen hebt er al meer dan honderdduizend miljard.’ Zonder micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, algen en virussen zou er geen leven op aarde mogelijk zijn.

‘Wist je dat micro-organismen twee derde uitmaken van het leven op aarde?’ horen we van Lé terwijl we voor de oplichtende levensboom staan. Ze werkt in het lab van Micropia en is helemaal gebeten door microbiologie. ‘Microbiologie is de toekomst, we willen dan ook zoveel mogelijk jongeren hier tonen wat we doen zodat ze kiezen voor een studie in deze sector’. Hoe ze dat doen? In het lab worden microben gekweekt die we tijdens ons bezoek bekijken met allerlei technische snufjes.

Met een joystick bedienen we de microscopen waaronder levende stalen liggen. Nooit geweten dat schimmels zo prachtig konden zijn! We laten een bodyscan maken en proberen passioneel te zoenen op de Kiss-o-meter. We denken dat we hoog zullen scoren maar halen een bedroevende ‘preutse kus’. We leren dat micro-algen vijftig procent van de zuurstof in onze atmosfeer produceren, darmbacteriën helpen om je voedsel te verteren en we van schimmels naast kazen ook textiel kunnen produceren. Zo kijk je toch even anders naar de wereld… en naar elkaar.

We besluiten niet in de camper te eten vandaag en ontdekken niet ver van Artis het knusse restaurantje Elkaar. ‘Het restaurant draaide al goed toen wij het negen maanden geleden overnamen,’ vertelt eigenaar Rob. ‘Amsterdam heeft veel restaurants, zowel chique sterrenrestaurants als standaard brasseries. Wij wilden daar tussenin zitten. Lekker eten voor een faire prijs en zonder stijf gedoe.’

Daar slagen ze wonderwel in, ik voel me niet ongemakkelijk in m’n jeans, maar we worden wel verwend met het ene na het andere tongstrelende hapje met precies de juiste wijn erbij. Ze werken dan ook met kwaliteitsproducten van lokale boeren, eerlijk én lekker. We stappen met een warm gevoel weer op de fiets en eenmaal in de camper vallen we als een blok in slaap.

Dag 2: Varen in Amsterdam

Fluitende vogels, de zon die schijnt en warme broodjes als ontbijt. Meer heb ik niet nodig om meteen in vakantiestemming te zijn. Op de camping begroet iedereen elkaar met een welgemeende ‘goedemorgen’ of ‘good morning’. Het is zondag en dat merk je in de stad. We blijven weer hangen in de Plantage en lopen de Hortus Botanicus binnen. Zelfs voor iemand zonder groene vingers is de plantenrijkdom indrukwekkend. Ik word verliefd op de woestijntuin met de vele cactussen.

Naarmate we het echte centrum van de stad naderen wordt het heel wat drukker. Bij Koekmakerij Van Stapele staat er al een rij. Terecht, want het koekje dat zij maken van donker chocoladedeeg met witte chocolade als vulling is om van te watertanden. Elke vijftien minuten komt er een verse lading uit de oven. De bedoeling is om onze koekjes mee te nemen naar de camper, maar de geur is gewoon onweerstaanbaar.

In de Negen Straatjes, de kleine winkelstraatjes aan de grachtengordel, gaan we af op een andere geur: die van kaas! Bij De Kaaskamer verkopen ze al jarenlang meer dan 300 soorten kaas én je krijgt er vakkundige uitleg. Ter vervanging van ons dessertje nemen we dan maar een stukje kaas mee voor bij het aperitief. We willen even tot rust komen en schepen in voor een boottochtje. Cliché, dat wel, maar ook gewoon leuk. De stad ziet er helemaal anders uit vanop het water. Wanneer we terug aanmeren, is de zon verdwenen. We reppen ons naar de camper waar we smullen van de kaas en homemade spaghetti.

Dag 3: Fietsen in Rotterdam

Na het ontbijt stevenen we af op havenstad Rotterdam. Op de Stadscamping is plaats genoeg en we mogen een plekje uitzoeken. We lopen door het Vroesenpark in een halfuurtje naar het Centraal Station. Daar hebben we afgesproken met Laura. Zij richtte twee jaar geleden samen met haar partner Bike & Bite op.

Geen traditionele fietstour, maar trips langs bijzondere adresjes. Bij elke stop proef je een lekkernij en is er even tijd om elkaar beter te leren kennen. We halen onze fietsen uit de stalling en Laura steekt meteen van wal. Het indrukwekkende Centraal Station opende drie jaar geleden en met de promenade voor de deur die toeristen de stad inleidt, is het een echte toegangspoort tot de stad. Die stad ziet er sinds de Tweede Wereldoorlog helemaal anders uit. De bommenregen in mei 1940 legde het centrum in puin. Met de wederopbouw werd resoluut gekozen voor moderniteit. Geen wirwar van straatjes maar een duidelijk stadsplan met brede lanen. Het ene architecturale pareltje naast het andere rees op uit de assen. Die trend wordt nu nog altijd verdergezet.

Bike & Bite. Afspraak aan het Centraal Station. www.bikeandbite.net

We stoppen bij… brasserie Dudok

Eerste stop is Dudok, een begrip onder Rotterdammers, waar we een groot stuk appeltaart verorberen. Ik begrijp meteen waarom de taarten in heel wat restaurants geserveerd worden, ze zijn echt hemels. We fietsen voorbij de Binnenrotte waar je op dinsdag en zaterdag de tweede grootste markt van Nederland vindt. De originele winkeltjes en eettentjes aan de Botersloot zijn op maandag bijna allemaal gesloten, we gluren even door de etalages.

Dudok. Meent 88, Rotterdam. www.dudok.nl

We stoppen bij… de overdekte Markthal

Proeven kunnen we wel in de prestigieuze Markthal. Dit overdekte foodwalhalla herbergt niet alleen het grootste kunstwerk ter wereld, maar ook zo’n 100 eetkraampjes, restaurants, een supermarkt en 228 appartementen die elk een raampje hebben dat uitkijkt in de grote hal. Tijdens de bouw werd een boerderij opgegraven die hoorde bij Rotta, de nederzetting die aan Rotterdam voorafging. De gevonden objecten staan in de Tijdtrap, een tentoonstelling die naar de parkeergarage loopt. Onder het kunstwerk Hoorn des Overvloeds voel ik me heel even Alice in Wonderland terwijl ik proef van een stukje Rotterdamse Oude en een glaasje port. Van dit hypermoderne stukje Rotterdam trappen we verder naar een nostalgische plek.

Geen afval maar alles hergebruiken, dat is de toekomst!

We stoppen bij… bar Aloha

In de wildwaterbaan van het oude zwembad Tropicana huist nu bar Aloha. Op het zonnige terras krijgen we flashbacks van hoe we als kind door een Center Parcs-waterbaan sjeesden. Nu maakt het oude zwembad deel uit van Blue City, een project rond circulaire economie. Geen afval maar alles hergebruiken, dat is de toekomst! Zo kweekt Rotterzwam hier in de kelder oesterzwammen op het koffiedik uit restaurants. Ze worden verwerkt tot bitterballen die geserveerd worden met koffiemayonaise. Lekker! Onze trip eindigt bij Buiten, een delicatessenzaakje met biologische en regionale producten, waaronder verse soepjes. Met ons buikje meer dan vol nemen we afscheid van Laura en van onze fietsen.

We stoppen bij… restaurant Dertien

We denken er al een tijdje over om een vouwfiets aan te schaffen voor in de camper en bij Zwaan Bikes kan je de Brompton - de topper onder de vouwfietsen - niet alleen kopen maar ook huren. Perfect om hem te testen! Met ons nieuwe vervoermiddel bewonderen we onder een prachtige avondzon de oude haven en de wijnhaven. Aangezien er geen slot op de fiets zit, is het de bedoeling dat je hem overal mee naar binnen neemt. We stappen binnen bij restaurant Dertien met onze twee fietspakketjes. Zelfs op maandag heerst er een gezellige drukte.

Eigenaar Pepijn verrast ons met een  cocktail op basis van gin. Ik denk gember te proeven, maar dat heb ik mis. ‘Er zit van alles in, maar geen gember’, lacht hij. Na het etentje ontfutsel ik toch het geheim achter dit lekkere drankje: het is bereid met kombucha, gefermenteerde thee. Ook heel wat andere producten zijn gefermenteerd of gedroogd, zo kan alles gebruikt worden ‘van kop tot staart’ en kan je ook buiten de zomer met groenten van lokale boeren koken. Groenten vormen de basis van wat hier op je bord komt.

Toch is het geen vegetarisch restaurant. Zo krijgen we ook vis die twee minuutjes gegaard is in de houtgestookte oven, overheerlijk. Duurzaam leeft hier echt, maar het is niet iets wat Pepijn zijn gasten wil opdringen. ‘Niet lullen maar poetsen’, zeggen ze hier. ‘Mensen komen hier om lekker te eten, niet om hele verhalen over de filosofie te aanhoren’. Maar dat hier met hart en ziel wordt gekookt, dat proef je wel.

  • Zwaan Bikes: fietsverhuur op nog geen 100 meter van het Centraal Station van Rotterdam. Weena 703-707, Rotterdam. www.czwaan.nl
  • Dertien. Schiedamse Vest 30, Rotterdam. www.dertienrotterdam.nl

Dag 4: Fietsen in Rotterdam

We stoppen bij… Kop van Zuid

Goed uitgerust trappen we de Erasmusbrug over tot Kop van Zuid. Hier vertrokken de grote cruiseschepen naar Amerika,  en dat zorgt voor een bijzonder sfeertje dat je nog steeds voelt wanneer je achter Hotel New York van het uitzicht geniet. We hebben honger en steken over naar de culinaire broedplaats Fenix Food Factory. We proeven het desembrood van Jordy’s Bakery, een vers sapje van Meneer Tanger en vers gebrande koffie van Stielman. Katendrecht was vroeger een zeemansbuurt en sinds enkele jaren is het dé up-and-coming wijk van Rotterdam, het wemelt er van de nieuwe barretjes en restaurants. Na al dat eten is het tijd om onze culturele honger te stillen.

 

Museum Boijmans Van Beuningen: alleen al door de vaste collectie dwaal je urenlang rond.

We stoppen bij… Huis Sonneveld & Museum Boijmans Van Beuningen

Aan het Museumpark ligt de jarendertigwoning Huis Sonneveld, een van de best bewaarde woningen in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. De audiogids vertelt ons niet alleen over de technische snufjes en het designinterieur, maar ook leuke anekdotes over de bewoners. We steken over naar Museum Boijmans Van Beuningen, alleen al door de vaste collectie dwaal je urenlang rond.  Van Gogh, Magritte, Bosch, Bruegel en Van Eyck, hier zie je ze allemaal. Doorheen de Witte de Withstraat zetten we koers naar De ijssalon, homemade ijs op z’n best.

Bij een trip zonder kids horen ook cadeautjes voor het thuisfront, dus stoppen we bij conceptstore GROOS, een vergeten Hollands woord voor trots. Je vindt hier alle producten waar Rotterdammers trots/groos op mogen zijn onder één dak, keuze genoeg dus voor een souvenir. Terug in de camper met de gps op ‘thuis’ genieten we van de stilte en alle indrukken van de voorbije dagen. En natuurlijk maken we al plannen voor onze volgende shorttrip.

 

Met de camper naar Amsterdam en Rotterdam

Kamperen in Amsterdam

  • Pasar logeerde in Amsterdam op Camping Zeeburg: rustige camping op fietsafstand van Amsterdam, er zijn huurfietsen en een kleine winkel met verse broodjes. Met het openbaar vervoer vlakbij ben je in 10 minuten in hartje Amsterdam.
    Zuider IJdijk 20, Amsterdam. www.campingzeeburg.nl
  • Amsterdam City Camp: naast de NDSM-werf ligt deze parking enkel toegankelijk voor campers. Geen toiletten of douches. Een gratis (fiets)pont brengt je in 10 minuten naar Centraal Station.
    Papaverweg 50, Noord 4, Amsterdam. www.amsterdamcitycamp.nl

Kamperen in Rotterdam

Pasar logeerde in Rotterdam op Stadscamping Rotterdam: basic stadscamping net buiten de milieuzone. De behulpzame eigenaar vertelt je graag meer over Rotterdam en de geschiedenis van de stad. In tien minuutjes sta je met de fiets of het openbaar vervoer aan het Centraal Station.  Kanaalweg 84, Rotterdam. www.stadscamping-rotterdam.nl

 

Tekst Kelly Mortelmans - Foto’s Roel Willems

Dit artikel is verschenen in november 2017.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer