GETEST. Bürstner Campeo C600. Een droom voor goed georganiseerde kampeerders’

De Büerstner Campeo C600 zag pas in maart 2020 het levenslicht. Het model is dus uitgerust met de modernste voorzieningen, en dat merk je.

In de traditionele van die amper 5,99 m lang op 2,05 m breed meet is op ingenieuze wijze een eethoek, een keuken met koelkast en 2 gaspitten, een badkamer inclusief douche én cassettetoilet en een dwars tweepersoonsbed met uitneembare lattenbodem gepuzzeld. Onder andere een bakoven, slaapdak, extra logeerbed en zonneluifel zijn optioneel. Als je tijdens jouw kampeervakanties graag geniet van alle faciliteiten, zal je dus niets tekortkomen.  

Dicht opeen 

Hoewel ik als tentkampeerder erg onder de indruk ben van zoveel luxe in zo’n kleine ruimte, bekruipt me toch een ietwat beklemmend gevoel als ik de camper nader inspecteer. Want ja, het tweepersoonsbed achteraan ligt comfortabel en is voorzien van alle nachtlampjes, -kastjes en USB-aansluitingen die je maar kunt wensen. Maar het vraagt wel enige moeite om de lattenbodem en kussens telkens in en uit te klappen als je extra bagageruimte wil creëren om bijvoorbeeld fietsen mee te nemen. Ja, het is aangenaam vertoeven in het slaapkamertje op het dak, dankzij de verduisterbare ramen en de valbeveiliging. Maar het is wel een uitdaging om de trap aan het hoofdeinde terug af te dalen. Zeker als hier twee mensen slapen. Bovendien is er wat spierkracht vereist om het luik dicht te klappen en veilig vast te maken.   

Buitendouche 

Ook is het kleinste kamertje van de camper in dit geval écht het kleinste kamertje. Een douchebak doet hier dienst als vloer, met in de ene hoek het toilet en in de andere de wastafel. De kraan van die wastafel is uitrekbaar en is dus tegelijk de douchekop. Tijdens het douchen is het opletten geblazen om de kastjes tegen het plafond niet nat te spetteren, aangezien die volledig open zijn. Een haast onmogelijke uitdaging, omdat er sowieso amper bewegingsruimte is zodra je de deur sluit. Bovendien kruipt er na je douchebeurt wat werk in om het deksel van het toilet en de rest van de ruimte af te drogen. Persoonlijk zou me dus alleen in uiterste nood binnen wassen, of de badkamer hoogstens gebruiken om mijn voeten te spoelen. Wel kan je de doucheslang via het klapraam doortrekken naar buiten. Als het weer meezit geniet je op die manier wel van een erg aangenamere douche-ervaring.  

Kookcomfort 

Omdat de ruimte zo beperkt is, vormt goed weer eigenlijk de sleutel voor een schitterende trip met de Campeo C600. Schuif je de deur open, dan stroomt het daglicht binnen en voelt de camper op slag groter. Omdat het keukenblok vlak aan de ingang is gepositioneerd kan je tijdens het kokkerellen makkelijk contact houden met je reisgenoten die zich buiten hebben geïnstalleerd. Het hoge plafond, de werkruimte, het aanwezige vriesvak en talrijke keukenkasten zijn troeven die koken hier nog leuker maken. Binnen eten kan ook, er is een uit- en verschuifbare tafel aanwezig met aan de ene kant de twee draaibare stoelen uit de cabine en aan de andere kant een zitbank met ruimte voor één volwassene of twee kinderen. Met de juiste sfeerverlichting is hier dineren zelfs charmant. Al vraagt het wat organisatie en oefening om een hele avond in de camper op een vlotte manier te laten verlopen.  

Conclusie: ‘Klein, maar fijn’ 

In theorie kom je in de Campeo C600 niets tekort. Het is werkelijk verbazingwekkend dat je op zo een kleine oppervlakte kan koken, eten, douchen en slapen, en dat zelfs met het hele gezin. Bovendien is de afwerking dik in orde. In de praktijk zou een beetje extra (adem)ruimte geen overbodige luxe zijn. Maar wat is het beste evenwicht tussen rijcomfort, plaats en voorzieningen? Dat is een afweging die ieder voor zich moet maken. Als je goed georganiseerd bent, niet te veel spullen meeneemt, graag buiten leeft op vakantie en sanitaire voorzieningen een must vindt, is deze nette, compacte camper exact wat je zoekt.  

Gepubliceerd op maandag, januari 25, 2021

Delen