Handige tips om zorgeloos een camper te huren

Een camper huren heeft heel wat voeten in de aarde. Gelukkig is er Campertijd om het jou makkelijk te maken! In dit dossier geven we jou een stevige basis voor jouw huur-avontuur. Zo kom jij achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan, omdat je je huurcamper bijvoorbeeld bent vergeten te poetsen voor je hem inleverde... Goeie reis!

3

Waarom een camper huren?

Van een eerste kennismaking…

Voor velen is een camper een onbekende wereld. Je ziet ze rondrijden, je ziet er een in je straat verschijnen, buren of familie hebben er een, en het zaadje is geplant. Bij het horen van de enthousiaste verhalen en anekdotes wordt het zaadje een kiem. Uiteindelijk haalt de nieuwsgierigheid de bovenhand en zet je je eerste stappen in de camperwereld. En een camper huren is dé manier om uit te vlooien of deze formule iets voor jou is! Ben je een volslagen leek, dan wordt dit een avontuur: reizen met een camper valt in niets te vergelijken met een all-in vliegvakantie. Hier ben je op weg met een studio op wielen. Een studio waar je een boiler moet aanzetten om te kunnen douchen met warm water, het gas moet opendraaien om je fornuis en verwarming te laten werken, en je batterijen moet opladen om stroom te hebben. Je eerste huurreis wordt misschien niet die gedroomde vakantie, omdat het de eerste dagen wat ‘werken’ is. Maar moeilijk is het niet, reizen met een camper.

… tot een eventuele aankoop

De eerste camperervaring zit erop en jullie hebben de smaak te pakken. Zozeer dat je een aankoop overweegt. Bepaal eerst welk type camper je wil kopen (zie Campertijd 2/2017) en probeer dan een gelijkaardig model te huren. Natuurlijk zit niet elk type camper in de verhuur. Maar als je goed slaapt in die ene camper met centraal of gescheiden bed, zal dat in de andere camper ook wel zo zijn. Probeer het model van jullie keuze zo goed mogelijk te benaderen en trek eropuit. En misschien zit jullie droomcamper juist wel in de verhuur! Huren is een ideale manier om hem uit te testen. Slaap in alle bedden, neem een douche, gebruik het toilet, maak een maaltijd klaar, neem je fietsen mee, zit in elke zetel… Zo komen de voor- en nadelen vanzelf naar boven. Besef wel dat geen enkele camper perfect is! Het is streven naar een aanvaardbaar compromis.

Vliegvakantie + camperreis

Sommige mensen gaan graag elk jaar op vliegvakantie én op camperreis, of hebben te weinig tijd om volop van een eigen camper te genieten en wachten met een aankoop tot de kinderen de deur uit zijn of tot hun pensioen. Als je één keer per jaar een tot drie weken met een camper reist, is huren veel voordeliger. Anderen huren verschillende types campers, zodat ze zeker het juiste model en type aankopen. Het gaat immers om een pak geld!

Naar een trouwfeest, of als rijdende vergaderzaal

Campers worden regelmatig voor één nacht of weekend verhuurd voor (trouw)feesten. Waarom niet? Familie of vrienden die veraf of in het buitenland wonen? Geen probleem, ga per camper en je bed staat naast de deur. Je kunt een glaasje drinken en hoeft niet meer te rijden. Ook bedrijven die evenementen organiseren, huren soms campers af om genodigden die geen verplaatsing meer willen doen te slapen te leggen. Campers worden ook soms gebruikt als rijdende vergaderzaal… of bij sportevenementen als de Tour de France.

Bij wie een camper huren?

Bij een dealer

Een camper huren bij een verdeler is de meest evidente keuze. Een professionele firma is doorgaans correct en komt gemaakte afspraken na. Voordeel is dat ze een grotere huurvloot hebben, soms tot vijftig campers, zodat je makkelijker een geschikt model zult vinden. Verdelers vernieuwen ook bijna jaarlijks hun huurvloot, en hebben een werkplaats waar eventuele schade van de vorige huurder meteen kan worden hersteld.

Bij een particulier

Huren bij een particulier kan goedkoper zijn, maar let erop dat alle afspraken nagekomen worden. Bij veel mensen was hun eerste particuliere huurervaring meteen ook de laatste. Daarmee willen we geen stereotiep beeld ophangen: ook bij een professionele huurfirma kan het grondig mislopen. Wees gewoon kritisch. Zorg voor goede afspraken op papier en maak vóór vertrek samen een document op waarin eventuele gebreken en schade worden opgesomd. Bij een particulier heb je meestal geen keuze uit meerdere modellen: meestal gaat het om hun enige eigen camper. Waar een verdeler bijna elk jaar zijn huurvloot vernieuwt, huur je bij een particulier vaak een voertuig dat al een paar jaar bolt.

Onder vrienden of familie

Huren bij vrienden of familie is een delicate zaak. Zolang de huur goed verloopt, is er geen vuiltje aan de lucht, maar als er iets fout loopt, kunnen zelfs de sterkste vriendschappen uitmonden in kletterende ruzie. We blijven het herhalen: goede afspraken – op papier – maken goede vrienden.

Wanneer een camper huren?

Data die meteen de deur uit zijn, zijn uiteraard schoolvakanties en verlengde weekends: die moet je vaak een halfjaar tot een jaar op voorhand boeken! Anderzijds zijn dat meestal ook de duurste periodes. September is populair bij koppels zonder schoolgaande kinderen. Ook oktober wint aan populariteit: met de verschuivende seizoenen biedt ook die maand vaak zacht herfstweer.

Tip: heb je beslist om een camper te huren en liggen de data vast? Boek dan direct. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat jullie periode en voorkeurscamper bezet zijn.

Hoeveel kost dat, een camper huren?

Huurbedragen kunnen sterk variëren, maar ga ervan uit dat een weekend (drie nachten) 400 à 500 euro kost, in het laag- en tussenseizoen 700 à 1000 euro en in het hoogseizoen boven de 1000 euro. Bij dit bedrag moet je nog de huurwaarborg tellen, die je in het beste geval (geen schade) volledig recupereert. Bijkomende kosten zijn eventuele extra kilometers, tolwegen, milieuvignetten, diesel en persoonlijk verteer.

Een camper huren? Let op de kleine lettertjes

Ga je op reis met een gehuurde camper? Lees alle voorwaarden na voor je het huurcontract ondertekent. Zo kom je tijdens of na je reis niet voor onaangename verrassingen te staan. Misschien staan er zaken in het contract die om verduidelijking vragen?

Lees meer

 

Handige tips van een doorgewinterde camperaar

  • Koop bij voorkeur een navigatiesysteem op campermaat. Je kunt hier de afmetingen van je camper ingeven: zo vermijd je te smalle wegen of te lage bruggen. Heb je geen navigatiesysteem voor campers en ben je niet vertrouwd met de afmetingen van de camper? Plak een plakbriefje op je dashboard met de afmetingen erop. Zo heb je een hulpmiddel achter de hand.
  • Neem een campergids mee. Er zijn er een paar heel goede op de markt die alle camperplaatsen in Europa vermelden. Zo kun je vooraf een deel van je reis uitstippelen of onderweg je route aanpassen. Of kies voor een van de vele handige apps.
  • Ga je parkeren of achteruitrijden? Laat altijd een medepassagier uitstappen om een oogje in het zeil te houden. Als je in meters spreekt, weet de bestuurder hoeveel ruimte hij nog overheeft. Liever tien keer te veel uitstappen dan de bumper stuk rijden en de waarborg verliezen.
  • Als je maar een week huurt, kies dan een bestemming dichtbij. Anders zul je meer rijden dan genieten van het reizen met de camper. En door de uren van ophalen en terugbrengen verlies je een dag. Als je twee weken huurt, heb je meer speling voor een verre trip. Drie weken of langer geeft absolute vrijheid. Zoek een goede mix tussen rijden en genieten ter plaatse.
  • Er valt veel meer te zien en te beleven dan je ooit in die ene of paar weken kunt zien of beleven. Maak keuzes.
  • Heb je schade gereden aan de camper? Verwittig meteen de verhuurder. Dat is geen leuke taak, maar hoe vroeger ze dit weten, hoe sneller ze wisselstukken kunnen bestellen. Bij het inleveren van de camper zijn ze misschien al binnen, zodat de volgende huurder met een herstelde camper de baan op kan.
  • Winterverhuur is niet courant vanwege de wetgeving rond winterbanden en sneeuwkettingen: een dealer kan niet zijn hele vloot van winterbanden voorzien.
  • Hoeveel je betaalt bij tolwegen en overzetboten hangt af van de afmetingen van de camper.
  • Bij tolwegen in Frankrijk speelt de hoogte van een camper een rol: een halfintegraal van 2m89 valt onder categorie 2, een alkoofcamper van 3m15 onder categorie 3.
  • Vergeet niet om milieuvignetten te kopen! Vraag na of de dealer ze voorziet of dat ze ten laste zijn van de huurder.
  • Is het huren van de camper een test tot mogelijke aankoop? Bepaalde bedrijven brengen het huurbedrag in mindering als je binnen een bepaalde periode tot aankoop overgaat.
  • De meeste huurbedrijven verkopen hun huurvloot na één seizoen. Zo kun je een vrij recent en goed uitgerust voertuig kopen voor een mooie prijs.

TREND. Een camper delen

Een nieuwe trend is een camper delen. Bekende spelers op de markt zijn websites als Goboony en Camptoo. Daar kun je als particulier een camper te huur aanbieden of huren. De websites spelen voor tussenpersoon in de boekingsfase. Je kiest zelf in welke periode je de camper te huur stelt en wat je tarieven zijn. De online platformen zorgen dat de betaling correct verloopt en dat de huurwaarborg geïnd wordt. Voor deze service rekenen ze een fee aan. Zo heb je als verhuurder weinig administratieve rompslomp. Is dit betrouwbaar? Jazeker: particulieren die hun camper aanbieden, worden geverifieerd voor ze in het aanbod worden opgenomen.

Meer info op www.goboony.be

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!