REISWIJZER. Met de kano door Somaa

Nationaal park Soomaa is de oernatuur van Estland, bijna volledig onaangeroerd door mensenhanden. Het is een aaneenschakeling van hoogveen, moerassen, graslanden, ooibossen en kronkelende rivieren. Met een kano op het water kan je die wildernis verkennen.

 

ERHEEN

Pärnu, een prima uitvalsbasis om Soomaa te bereiken, ligt ongeveer midden tussen de Estse hoofstad Tallinn en die van Letland, Riga. Daardoor kan je op beide steden vliegen. AirBaltic vliegt drie keer per week van Zaventem naar Tallinn. Naar Riga zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten, met AirBaltic vanuit Zaventem of Ryanair vanuit Charleroi.

Vanuit Tallinn geraak je in twee uur met de bus in Pärnu (19 bussen per dag), vanuit Riga doe je er een halfuur langer over (15 bussen per dag). Koop je tickets in het busstation of online - onder meer Tpilet verzamelt de opties, al kan je ook gewoon van de websites van de verschillende busbedrijven (onder meer Lux Express, Ecolines en GoBus) kopen.

Buslijn 99, een zogenaamde plattelandslijn, verbindt Pärnu drie keer per dag met Jõesuu, aan de rand van Nationaal Park Soomaa. Outdoorbedrijf soomaa.com kan je ook oppikken in Pärnu.

Kanovaren in Soomaa

Outdoorbedrijf soomaa.com organiseert kanotrips in het nationaal park, variërend van dagtochten tot meerdaagse exploraties (twee tot vijf dagen). Je hebt de keuze tussen gegidste uitjes - al dan niet in groep - of zelfstandig op pad trekken. Tijdens het vijfde seizoen, als het landschap overstroomt, organiseert soomaa.com speciale excursies, in de zomer zijn er nachtelijke kanotochten onder de middernachtzon.

Afhankelijk van de gewenste lengte van je trip kan je verschillende rivieren verkennen. Wij vaarden drie dagen op de rivieren Halliste en Navesti. De huur van een kano, inclusief reddingsvesten en een ton om je spullen droog te houden, kost 25 euro/dag/persoon. Bij meerdaagse tochten zit het transport van en naar Pärnu inbegrepen. Let wel, je kampeergerief dien je zelf te voorzien.

www.soomaa.com

3

Eten

In het nationaal park zelf zijn de bevoorradingsmogelijkheden erg beperkt. Als jemeerdere dagen op pad wil trekken, te voet of met de kano, moet je zelf voldoende eten en drinken mee te nemen.

Jõesuu KülaKohvik.
Alias het ‘dorpscafé’ van Jõesuu, de enige horeca in de omtrek. Soep, dagschotels als gepaneerde vis en kikkererwtenkotelet aan betaalbare prijzen. Onder hetzelfde dak huist een dorpswinkeltje. Het adres? Nabij de brug in de hoofdstraat van Jõesuu.

Tori Siidritalu
 Tussen de appelboomgaarden in Jõesuu ligt deze ciderboerderij. De vriendelijke eigenaars, een koppel uit Tallinn, geven je graag een korte rondleiding en laten je vrijblijvend hun bekroonde (alcoholvrije) cider, likeur of (schuim)wijn proeven. Vraag zeker naar de wijn van zwarte bessen. Lauda, Jõesuu.

Sõõrikubaar
Grote honger gekregen van een tocht door Soomaa? Zeker in de zomer biedt Pärnu voor elk wat wils. Dit bij locals populaire café bestaat al sinds de Sovjettijd en serveert nostalgische sõõrikud (Estse smoutebollen) en andere zoetigheden. Pühavaimu 15, Pärnu.

Kamperen

Estland kent het allemansrecht, die je toestaat om praktisch eender waar voor één nacht te kamperen - op voorwaarde dat je dat op een discrete, verantwoorde manier doet. De nationale parken vallen evenwel niet onder die regel. Daar zorgt RMK, de Estse overheidsdienst die de staatsbossen beheert, voor toegewezen (gratis) kampeerplekken. Die hebben meestal basisfaciliteiten als een picknicktafel, een droogtoilet en een plek om vuur te maken. Vraag advies aan de mensen van soomaa.com over waar je best kampeert. Wij sliepen hier:

Kampvuurplaats Läti
Een halve kilometer van de rivier ligt deze kampeerplek, gesandwicht tussen een stoffige weg, een uitkijktoren en een koeienweide. Je kano kan je aan het water laten liggen, met je kampeergerief moet je wel even zeulen. Bereid je in de zomer voor op muggen en knutten.

Soomaa Puhkeküla
Vakantiedorpje waar je kan kamperen op de oevers van de rivier de Halliste. In de prijs (10 euro/nacht voor twee personen) zit het gebruik van toilet, douche, keuken en vuurkorf inbegrepen, sauna tegen meerprijs. Ook caravans zijn hier welkom (25 euro/nacht). Kamers vanaf 70 euro/nacht. Riisa.

Villa River Rose
Liever een bed? In Jõesuu ligt deze kleinschalige B&B op een rustige plek naast de rivier. De hartelijke eigenares kookt lekker. Vooral het ontbijt is heerlijk - van de Italiaanse koffie over de wortelmarinade tot de appelcake. Vanaf €49/nacht. Orava 26A, Jõesuu.

Doen

Wandelen in Soomaa

Tijdens een kanotocht heb je de mogelijkheid om aan te meren en via wandelroutes de veenlandschappen van Soomaa te verkennen. Zo konden we tijdens onze driedaagse op de rivieren Halliste en Navesti het studiepad van Riisa volgen, vijf kilometer over plankenpaden door het gelijknamige veen. Doe zoals de Esten: ga op zoek naar kruipbramen of spring ter verkoeling in een van de waterplassen.

Zoek naar de drijvende sauna

Ergens op de waterwegen van Soomaa dobbert de wildste sauna van Estland, gebouwd door studenten van de lokale kunstacademie en gratis te gebruiken voor eenieder die ‘m vindt. De exacte locatie is geheim, maar ga gerust op speurtocht in de buurt van de brug over de rivier de Raudna in Riisa.

Uitrusten in Pärnu

Pärnu, de zomerhoofdstad van Estland, is de ideale plek om uit te puffen van een meerdaagse kano- of wandeltocht door Soomaa. Bij mooi weer lonken het lange zandstrand en de terrasjes, buiten de zomer kan je immer een goede deal scoren in spa’s als Viiking Spa of Spa Estonia.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!