Meerverbruik door een vervuilde roetfilter

1 minuut leestijd

‘Mijn Fiat-camper verbruikt toch zoveel, zelfs meer dan mijn vorige met een 2,8 liter-motor. Hoe komt dat?’

Helpdesk
  • Kamperen

Regeneratie 

Deze camper is uitgerust met een originele Fiat-roetfilter: een gesloten systeem dat nog geen additief nodig had, zoals AdBlue. Een geringe periodieke extra brandstofinjectie in de uitlaatgassen zorgt tijdens het rijden voor de reiniging van de roetfilter. In dit zogenaamde regeneratieproces brand de roetfilter schoon als de uitlaat heet genoeg is. Dat betekent een meerverbruik op van 0,1 liter per 100 km: te verwaarlozen dus.  

Roetfilter 

Als het meerverbruik hoger is, ligt het waarschijnlijk aan een vervuild roetfilter. Als de motor op temperatuur is, rijd dan eens een kilometer of twintig met een toerental hoger dan 2500. Dat zou kunnen helpen. Een roetfilter gaat overigens 130.000 tot soms 200.000 km mee. De roetfilter laten reinigen of vervangen (als je genoeg kilometers op de teller hebt) kan dan noodzakelijk zijn. 

deel Artikel

extra tips

Gerelateerde helpdesk artikels

Techniek
Topzware camper
Techniek
Lekkage
Techniek
Bedden te klein?
Techniek
Lek
Techniek
Distributieriem
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer