Roadtrip van de maand: Schotse Hooglanden

2 minuten leestijd
Of je nu met camper of caravan rijdt, dan wel een tent en slaapzakken in de koffer van je auto gooit, iedereen houdt van een roadtrip. Maar niet alle wegen rijden naar Rome. Integendeel, de keuze is enorm. Elke maand doen wij een optie uit de doeken. Deze maand: de Schotse Hooglanden.
reportage
  • Kamperen

The North Coast 500, die de contouren van de noordelijke Hooglanden langs de kust volgt, is het Schotse antwoord op de Route 66. Gedurende 830 kilometer tuf je over kronkelende een- of tweevaksbanen langs bens en glens, lochs en lochans, kastelen en ruïnes. Je passeert weiden met stenen muurtjes, gehuchten van drie man en een schapenkop en whiskystokerijen. In schilderachtige dorpjes als Ullapool kan je de culinaire geneugten van dit stukje Groot-Brittannië ontdekken in fish&chips-kraampjes of knoertgezellige pubs met tapijten in tartanpatronen.

De wilde natuur is de ware blikvanger van de Schotse Hooglanden. Volg een van de kronkelpaadjes en je belandt in zompige veenlandschappen, tussen woeste bergen en vredige lochs. Op de heide kan je soms kuddes edelherten van honderden exemplaren spotten. Neem de tijd voor een fikse hike. Is het op de wegen druk - en dat is het, gezien de populariteit van de NC 500, meestal - dan heb je de bergen vaak voor jezelf.

Schotland kent the right to roam, wat betekent dat wildkamperen toegestaan is. De belangrijkste regel die je daarvoor in acht moet nemen: leave no trace. Dat betekent dat je niet zomaar je auto naast de weg mag parkeren en kamp optrekken. Wegkamperen, zeker op populaire plekken, laat wel degelijk sporen na. Trek liever met de tent in de rugzak de bergen in. Voor caravans of campers zijn er veel campings, vaak op schilderachtige plekjes naast het water of op kliffen.

Op de officiële website van NC 500 vind je kaarten en kan je de route virtueel verkennen.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer