3 nieuwe topexpo’s in Wallonië

Rodin als wandelaar, Da Vinci als wijnboer en chef-kok? Op de nieuwe topexpo’s in Wallonië kan je weetjes rapen waarmee je al eens kan uitpakken op een feestje. Pasarreporter Gert Corremans gidst je door het aanbod.

4

Even aarden met Rodin

Helden, vorsten, veldheren: Auguste Rodin (1840-1917) vond ze slaapverwekkend. Moesten beelden dan altijd dienen om de groten der aarde te verheerlijken? En dan die professionele modellen met hun voorspelbare, geaffecteerde poses! Voor het mannelijk naakt dat de moderne beeldhouwkunst lanceerde, liet Rodin een jonge Belgische soldaat poseren. Hij was toen 36 en woonde en werkte in Brussel.

De Bronstijd, want zo heet het beeld, ontbreekt niet op Auguste Rodin. Een moderne renaissance in het Museum voor Schone Kunsten van Mons. De prestigieuze topexpo toont maar liefst 200 werken. Van Rodin zelf, maar ook van voorgangers uit de renaissance en van hedendaagse bewonderaars als Berlinde De Bruyckere.

Rodin putte inspiratie uit de renaissance en de barok. Michelangelo en Rubens, dat waren durvers! Zijn beelden choqueerden zijn tijdgenoten omdat ze te brutaal, erotisch, naakt, oneerbiedig, onafgewerkt waren. Hij haalde zijn beelden ook letterlijk van hun voetstuk. Naar De Bronstijd of De Burgers van Calais hoef je niet op te kijken. Beelden moeten kunnen aarden, vond Rodin.

Zelf hield hij graag beide voetjes op de grond en zocht contact met de natuur. In zijn memoires noemde hij zijn acht jaar in Brussel de gelukkigste tijd van zijn leven. Hij brak door als kunstenaar met De Bronstijd en kon, als het even tegenzat, op adem komen in het Zoniënwoud, waar hij lange wandelingen maakte met zijn vrouw.

Auguste Rodin. Een moderne renaissance. BAM – Beaux Art Mons, Rue Neuve 7, Mons www.bam.mons.be

Ottolenghi van de renaissance

‘Eet niet als je geen honger hebt, en eet ’s avonds altijd licht, kauw goed en gebruik alleen eenvoudige, goed gekookte ingrediënten. Wijn moet met mate worden gedronken, in kleine porties, maar vaak, niet buiten de maaltijd of op een lege maag.’

Het citaat komt niet uit een nieuw dieetboek, maar uit de ruim 500 jaar oude Codex Atlanticus van Leonardo da Vinci. Hij kookte zelf niet, maar koesterde een grote belangstelling voor gezonde voeding.

Ontmoet deze andere da Vinci op de nieuwe expo in het station van Luik-Guillemins. Da Vinci. De kunstenaar, de ingenieur, de fijnproever toont je de codices die de Italiaanse alleswater naliet. Hij pende en tekende maar liefst 7000 pagina’s vol met baanbrekende ideeën en uitvindingen alle denkbare kennisdomeinen. Op de expo bewonder je geschriften en schetsen uit de Codex Atlanticus, Arundel en Leicester. De eigenaar van de boeken is Bill Gates.

Da Vinci associeer je met de mysterieus glimlachende Mona Lisa of met de Salvator Mundi, het duurste schilderij ooit geveild. Maar in zijn tijd maakte hij naam als organisator van copieuze banketten en spectaculaire toneelstukken met vernuftige machinerieën. Hij verbouwde wijn in Milaan, maar hield zijn dieet sober en at waarschijnlijk meestal vegetarisch.

Da Vinci. De kunstenaar, de ingenieur, de fijnproever tot 30 juni, Europa Expo, station Luik-Guillemins

Ensors vrouwelijke collega’s

Brussel rond 1890. Vernieuwende kunstenaars als Ensor, Rops en Rodin zijn aangesloten bij de kunstkring Les XX. En hun vrouwelijke collega’s? Sommigen proberen tentoon te stellen ‘op gemengde salons, waar alleen talent en niet het geslacht van belang zijn’. Maar er is ook Mary Gasparoli, een schilderes ‘het klaarspeelt om in België genoeg vrouwelijke schilders uit te vinden om drie museumzalen te vullen (…) met een lovenswaardige selectie werken.’

De lichtjes denigrerende citaten komen uit L’Art moderne, toen het toonaangevende Belgische kunsttijdschrift, en Gasparoli was de drijvende kracht achter de Cercle des Femmes Peintres. 79 vrouwelijke schilders sloten zich aan bij haar kunstkring en toonden hun werk op vier salons tussen 1888 en 1893.

Op de nieuwe expo Le Cercle des Femmes Peintres, featuring Kikie Crêvecoeur, neemt het Ropsmuseum je mee naar deze vier salons. De expo focust op de thema’s die toen aan bod kwamen (bloemen, samenleving, portret, landschap). Hedendaags kunstenaar Kikie Crêvecoeur sluit zich aan bij de kunstkring en gaat in dialoog met de werken van haar voorgangers.

Le Cercle des Femmes Peintres, featuring Kikie Crêvecoeur tot 8 september, Musée Félicien Rops, Rue Fumal 12, Namen

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!