4 expo’s met een wandeling

Eerst een inspirerend vleugje cultuur, daarna een verkwikkende dosis natuur? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier expo’s die naadloos aansluiten bij een wandeling. Of was het omgekeerd?

4

Tervuren: Afro-Europese kunst

Bezichtig de expo Europa, Oxalá, waarvoor 21 Afro-Europese kunstenaars onderzoek verrichtten naar hun herkomst en familiegeschiedenis (tot 5 maart). Hun ouders of grootouders emigreerden van Afrika naar Europa en gaven tradities, culturen en talen uit hun land van herkomst door aan hun Europese nazaten. Daardoor hebben de kunstenaars onrechtstreekse (jeugd)herinneringen aan landen waar ze niet opgroeiden.

Wandel in het 205 hectare groot Warandepark, het voormalige jachtgebied van de hertogen van Brabant, langs bossen, vijvers en een Franse tuin. De AfricaMuseumwandeling dompelt je onder in het koloniaal verleden.

Tot 5 maart, Africa Museum, Tervuren

Mol: Jakob Smits

Bezichtig de expo Landschap in verandering, over het werk van Jakob Smits. Rond 1900 zakten schilders graag af naar Mol om hun ezel op te zetten in het Kempense landschap. Smits was de spilfiguur van deze zogenaamde Molse School. Niet als artistiek leider, maar als gastheer en netwerker. Hij stelde een grote groepsexpo samen en ontving bezoekers gastvrij in zijn atelier in het gehucht Achterbos. Zelf schilderde hij het veranderende landschap van zijn tijd – niet buiten, maar vanuit zijn atelier. De expo vindt plaats bij Tabloo, het bezoekerscentrum voor radioactiviteit.

Wandel het prachtige Schilderspad, langs heidegebieden en naaldwouden. Hoogtepunt onderweg: de kruisweg van de Vijftien Kapellekens.

Tot 30 april, Tabloo, Dessel

Terhulpen: Jean-Jacques Sempé

Bezichtig de expo Sempé. Infiniment vôtre in de Fondation Folon, een museum gevestigd in de hoeve van het Kasteel van Terhulpen. Sempé (1932-2022) herinner je je misschien uit de Franse les: hij illustreerde de jeugdboeken over Le Petit Nicolas, waarvoor René Goscinny (van Asterix) de scenario’s bedacht. Zijn vrolijke, ondeugende humor bracht hem wereldwijd succes. Maar liefst honderd keer tekende hij de cover van The New Yorker. De expo in Terhulpen is de eerste grote retrospectieve in België. Daar krijg je nog de vaste collectie van de Stichting bovenop: 500 sculpturen, schilderijen en etsen van de Brusselse kunstenaar Jean-Michel Folon.

Wandel in het 227 hectare grote landschapspark van het Kasteel van Terhulpen, ook het Domein Solvay genoemd. Vijvers, bossen en vergezichten wisselen elkaar af. Folon, die hier graag kwam wandelen, noemde het park de tuin met duizend rododendrons.

Tot 5 maart, Fondation Folon, Terhulpen

Deinze: Irma en Jules

Bezichtig Het Erf, de nieuwe expo over de collectie van het Museum Dhondt-Dhaenens. Ondernemer Jules Dhondt en zijn vrouw Irma Dhaenens lieten het museum in 1968 bouwen in de tuin van hun villa. In Deurle aan de Leie wilden ze kunst verbonden met de Leiestreek tonen, maar ook moderne Vlaamse kunst in het algemeen. De kunst moest het Vlaamse volk en het peil van hun cultuur verheffen! De passie van Irma en Jules voor moderne kunst was ongewoon in Vlaamsgezinde kringen, maar vooruitziend. Op de expo struikel je over de grote namen: Wouters, Ensor, Spilliaert, Brusselmans, De Smet, Van Den Berghe en vele anderen.

Wandel in de voetsporen van Gustave De Smet, door het schilderachtige dorpje Deurle, langs het Gustave De Smetmuseum, het Museum Dhondt-Dhaenens en de prachtige Rode Beukendreef.

13 maart tot 21 mei, Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!