4 festivals om naar uit te kijken

Zin in film, literatuur, circus of klassieke muziek? Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier festivals om naar uit te kijken, en waarvoor je best tijdig je ticket boekt.

Foto: Mirella Weingarten

4

Docville (22 tot 30 maart)

Docville geeft de beste documentaire films hun verdiende plaats op het witte doek. Dit jaar pakt het festival uit met een nieuw programmaluik in het teken van de wetenschap. Scienceville is een heus festival binnen het festival, met films, lezingen, workshops, demonstraties, virtual reality en zelfs een escaperoom. Is psychoanalyse nu echt onzin? Kan kernenergie het klimaat redden? En hoe ziet de binnenkant van je lichaam eruit? Scienceville kaart brandend actuele thema’s aan, ook voor kinderen. Vanaf 8 jaar kunnen ze zich samen met Hetty Helsmoortel verwonderen over artificiële intelligentie, leugendetectors en slimme wormpjes. Voor volwassenen blikt Helsmoortel terug op het voorbije wetenschapsjaar. De algemene festivalselectie vertoont tien internationale en tien Belgische documentaires, maar ook op Scienceville valt veel filmpret te beleven. Wolf en Whale Nation (Nederlandse versie met stem van Tom Waes) spreken gegarandeerd kinderen aan. In The Fire Within, de nieuwe film van Werner Herzog, reis je de wereld rond met de Franse vulkanologen Katia en Maurice Krafft, die samen omkwamen tijdens een vulkaanuitbarsting.

Cinema ZED Vesaliusstraat en andere locaties in Leuven

Passa Porta Festival (23 tot 26 maart)

Internationaal literatuurhuis Passa Porta zet de deur naar de wereldliteratuur open en nodigt om de twee jaar een honderdtal toonaangevende auteurs uit voor een groot, meerdaags literatuurfeest dat je nog best kan vergelijken met een popfestival. Koop je dag- of weekendpas en stippel zelf je parcours langs de tien festivallocaties in Brussel. Zijn onder meer te gast: de Franse Nobelprijswinnares Literatuur 2022 Annie Ernaux, de Britse historicus Timothy Garton Ash, de Pakistaanse schrijver Mohsin Hamid, Booker Prize winnares Eleanor Catton en de Russische verhalenverteller Maxim Osopov, die zijn land moest ontvluchten. ‘Refuge’ is het centrale festivalthema. Striptekenaar Brecht Evens maakt live een fresco over schrijvers en kunstenaars in ballingschap in de Sint-Gorikshallen (zaterdag 25 maart). Ook nieuw talent krijgt een platform op het festival. Onder meer actrice Maaike Neuville, Close-scenarist Angelo Tijssens en columniste Aya Sabi gaan met lezers in gesprek over hun eerste roman.

Diverse locaties in Brussel

MAD Festival (13 tot 16 april)

MAD Festival is een nieuw vierdaags circusfestival voor jong en oud in Antwerpen-Noord. Op het programma: 13 hedendaagse circusvoorstellingen, 25 workshops en 6 muziekoptredens. Vergeet de klassieke clowns, jongleurs of trapezisten, het hedendaagse circus mengt dans, acrobatie, theater, muziek en kunst vrolijk dooreen. In RECLAIM van het Waalse gezelschap Théâtre d’un Jour gaan een operazanger, twee muzikanten en een handvol acrobaten op zoek naar de magie van het circus. Out of the Blue van Frédéri en Sébastien doet je naar adem happen: het Franse circusduo danst, beweegt en zweeft onder water, in een enorm aquarium. Bad van Marie combineert een stadswandeling met circus en theater op locatie. Niet alle voorstellingen zijn betalend. Geniet van gratis acrobatie en spektakel in het Park Spoor Noord en aan het Asiadok en pik ‘s avonds een feestelijk concert met deejayset mee.

Asiadok-Westkaai en Park Spoor Noord, Antwerpen

Lunalia (22 april tot 7 mei)

De zesde editie van Lunalia viert componist Karel Goeyvaerts (1923-1993) en ontleent zijn festivalthema You’ll never be alone anymore aan een van zijn composities. Eenzaamheid is de kwaal van onze tijd, maar muziek kan mensen samenbrengen. De zangers, dansers en musici op Lunalia gaan met genres en stijlen uit alle windstreken, tijdperken en tradities aan de slag. Hear the Voice! gaat in Mechelen in wereldpremière. Mezzosopraan Sigrid Hausen en The Karma Project zingen, dansen en musiceren in hedendaagse én traditioneel Indische stijl, wat een fascinerend danstheaterstuk rond de Indische mythologie oplevert. Krijgen verder een hoofdrol in de programmatie: a capella ensembles en de muziek van Karel Goeyvaerts. Geniet van een gratis preview van de voorstellingen tijdens het openingsfeest Lift Off.

Diverse locaties in Mechelen, www.lunalia.be

 

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!