5 wandeldromen en voornemens van wandelaar Dorien

In 2019 begonnen we met z’n allen massaal te wandelen. Bijna 4 jaar later blijft het wandelvirus nog bij velen van ons hangen. Ook voor wandelblogger Dorien ging de wandelliefde alleen maar in crescendo. Van wandelingen in het binnenland ging ze naar meerdaagse tochten met backpack in het buitenland. En ze is niet van plan om te stoppen met stappen. In dit artikel blikt ze terug op 2022 en deelt ze haar 5 goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Voornemen 1: elke dag wandelen

In 2023 wil ik terug naar de essentie van het wandelen. Want waarom doen we dat eigenlijk, de ene voet voor de andere zetten? En vooral: waarom blijven we dat doen? Kilometer na kilometer, dag na dag. Wandelen geeft ons meer dan we kunnen verwoorden. Dat wil ik eren door van mijn wandelingen een vast, dagelijks en heilig ritueel te maken. Geen compromissen, maar een serieuze afspraak met mezelf om elke dag minstens 10 minuten wandelen. Je weet wat ze zeggen… A walk a day keeps the doctor away. 

Voornemen 2: een solotrektocht maken 

Op korte tijd leerde ik heel veel bij over lange wandeltochten maken. Tot nu toe maakte ik die tochten altijd in groep of samen met mijn vriend. Geweldig om dat wandelgeluk samen te delen, maar ik merk dat ik hierdoor snel begin te leunen op anderen. Dan laat ik de navigatie of de keuze van een slaapplek bijvoorbeeld aan iemand anders over. In 2023 wil ik het heft in eigen handen nemen en op eigen houtje een trektocht maken. Welke trail precies is nog onduidelijk. Ik denk aan de Kungsleden in Zweden, de Tour du Mont Blanc of El Camino de Santiago. Maar dat het gaat gebeuren, staat vast!

Voornemen 3: fysiek sterker worden

Met mijn uithouding zit het wel snor. Met gemak wandel ik 25 kilometer en meer. Maar wanneer je graag meerdaagse tochten wandelt, is spierversteviging ook belangrijk. Het verkleint de kans op kwaaltjes en blessures, zowel op korte als op lange termijn. Zo heb ik bijvoorbeeld zwakke knieën en in de cursus fysieke voorbereiding van Op Wandel Academy leerde ik enkele oefeningen om mijn zwakke punten te versterken. Er is werk aan de winkel, maar dat heb ik er met plezier voor over als dat betekent dat ik daardoor langer en verder kan wandelen.

Voornemen 4: eindelijk de Dolomieten bezoeken 

Ah, de Dolomieten… Ze staan al zó lang op mijn lijstje maar er komt telkens weer iets tussen. Sinds corona is deze wandelbestemming enorm populair geworden. Het gebergte in de Noord-Italiaanse Alpen staat bekend om zijn surreële rotsformaties. De naam duidt op de steensoort (Dolomiet of Dolosteen) waaruit het bergmassief bestaat. De prachtige foto’s en video’s die ik zie verschijnen hebben mijn reishonger aangewakkerd. Elke tocht vieren met een pizza: yes, please! 

Voornemen 5: de overstap naar lichtgewicht materiaal 

Hoe lichter je backpack, hoe aangenamer het wandelen. Dat heb ik de voorbije jaren aan de lijve ondervonden. Daarom wil ik dit jaar investeren in een lichte trekrugzak en tent. Een ultralight hiker zal ik - denk ik - nooit worden, want ik heb toch graag wat comfort op het einde van een lange wandeldag. Al leer ik bij elke trektocht toch telkens weer wat minder in.  Misschien zijn een lichtgewicht backpack en tent wel mijn eerste onbewuste stappen in de ultralight-richting…


Klinken op vele kilometers 

Wat werd 2022 me een prachtig wandeljaar, met maar liefst liefst 3 meerdaagse tochten. In maart wandelde ik de prachtige Jordan Trail van Dana naar Petra. In juli ging ik stappen zetten op de Hardangervidda in Noorwegen met als hoogtepunt de sublieme Trolltunga. In augustus mocht ik wandelen over de toppen van de Balkan en doorkruiste ik Albanië, Montenegro en Kosovo in één week tijd.

En tussen al die tochten door ging ik ook nog op een avontuurlijke reis door Slovenië, ontdekte ik de Chartreuse in Frankrijk (onbekend, onbemind), de Moezelstreek in Duitsland (lekkere wijn is een pluspunt) en het zuiden van Spanje (zoveel meer te bieden dan de befaamde costas). Waar ik de voorbije 2 jaar vooral wandelde in België, zocht ik het wandelplezier in 2022 dus vooral op buiten onze landsgrenzen.

Wanneer ik wel in het land was, werkte ik samen met 12 outdoorexperten aan Op Wandel Academy: een online leerplatform met videocursussen over hiken en trektochten maken. Want dat wandelgeluk wil ik voor iedereen toegankelijk maken. Of wandelen nog steeds het hoofdthema blijft in 2023? Reken maar van yes.

www.opwandel.be