4 x lente- en festivalkriebels

4 minuten leestijd

Nergens beter dan thuis? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier festivals die van de verlengde weekends van Hemelvaart en Pinksteren gegarandeerd een feest maken. Bonus: twee zomerfestivals waarvoor je nu al je ticket boekt.

(Foto: (c) Sean Thomas)

actua
  • Uitstappen en vakanties

17 tot 21 mei: Merodefestival

Is het folk, kleinkunst, country of wereldmuziek? De concerten op het Merodefestival zijn niet zomaar in een hokje te stoppen. Misschien is rootsmuziek de beste benaming. Want dat is de ambitie van de artiesten: je de ziel van hun streek te laten horen. Van Ierland tot Syrië, van Spanje tot Senegal, van België tot Zuid-Italië. Je ontdekt altijd muziekgenres of instrumenten die je nog niet hoorde. Wat is een kora? Hoe klinkt Ottomaanse makam?

Wat het Merodefestival bijzonder maakt, is dat de artiesten op twee locaties optreden: ’s avonds op het festivalpodium én overdag op een geheime plek in de natuur. De muzikanten in het wild kom je op het spoor door je aan te sluiten bij de muzikale wandelingen. Boek je ticket voor de tocht in Oosterlo, Averbode, Hulshout of Dassenaarde en geniet onderweg van vier mini-concerten. Het festivalpodium voor de avondconcerten staat aan de rand van het natuurgebied Dassenaarde.

Dassenaarde, Diest

19 tot 21 mei: Afropolitan Festival

Op het Afropolitan Festival bij Bozar bekijk je de wereld door een afrofuturistische bril. Afro-wat? Het Afrofuturisme is een kunst-, muziek- en literatuurbeweging die sciencefiction, fantasy, geschiedenis en tradities gebruikt om zwarte mensen wereldwijd dichter bij hun Afrikaanse roots te brengen. Denk bijvoorbeeld aan de superheldenfilm Black Panther. Of aan het artwork en de videoclips van Beyoncé.

Op het Afripolitan Festival kan je drie concerten meepikken. Rokia Koné geeft de traditionele muziek van Mali een grootstedelijke update, Femi Kuti brengt de ultradansbare afrobeat waarmee zijn vader Fela Kuti de wereld veroverde en Reinel Bakole, de rijzende ster van de neo-soul, presenteert een exclusieve liveshow met visuals en choreografie.

Schrijfster Leonora Miano is de centrale literaire gast, regisseur Saul Williams stelt zijn nieuwste film voor en de foto-expo The Harlem Fantasy 82 laat je kennismaken met de zwarte en latino drag- en queercultuur in New York. Verder op het programma: een black lifestyle market, een pop-upboekhandel tjokvol Afrikaanse auteurs, allerlei workshops en een after-party met black queer deejays uit Brussel en Parijs.

Bozar, Brussel

20 en 21 mei: Theater aan Twater

Theater aan Twater is het jaarlijkse circus-, muziek- en straattheaterfestival in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Vijftig acts uit de hele wereld komen een exuberant familiefeestje bouwen: clowns, fanfares, illusionisten, koorddansers, acrobaten… het kan niet op.

Blikvangers? In de voorstelling Globe of Death snorren motorrijders door elkaar in een grote doorzichtige bol. Dodecalis is een buitenaards mooi labyrint: je dwaalt rond in een reusachtige, kleurrijke opblaassculptuur. Alexandra Malter, uit de beroemde circusfamilie, brengt een internationaal bekroonde act met hoelahoepen. Ook de beste deelnemers uit Belgium’s Got Talent komen de show stelen in de circustent. Boogschieten met je voeten? Dat hoeft niet slecht af te lopen. Dansen en met de handjes zwaaien kan met Regi en ’s avonds is er Soirée Cirque, een afterparty met deejays en circusacts.

En de kinderen? Die kunnen zich uitleven in het speelparadijs van Schorremorrie. Stuiteren op springkastelen en trampolines, XL-games spelen, dansen in de silent disco, een circusinitiatie volgen, gigantische zeepbellen leren blazen: het kan en mag allemaal.

De Schorre, Boom

26 tot 28 mei: Brussel Jazz Weekend

Tijdens het Brussels Jazz Weekend is er in centrum Brussel op elke straathoek muziek te horen. Het grootste jazzfestival van Europa palmt vijf pleinen in, waaronder de Grote Markt, het Beursplein en het Sint-Katelijneplein. Jazzclubs, bruine kroegen en cafés met terrassen zetten hun eigen podia op. In totaal kan je naar meer dan 200 gratis concerten.

Een strak plan heb je voor het BJW niet nodig. Dit is jazz, je mag improviseren. Niet zo tuk op schetterende trompetten of solerende saxen? Jazz kan ook aanleunen bij soul, hip-hop, blues, pop, latin of chanson Zangeres Camille Berthaut en het Brussels Jazz Orchestra brengen bijvoorbeeld een hommage aan de Franse chansonnier Serge Gainsbourg. Naima Joris zingt sfeervolle, melancholische liedjes: een aanrader voor wie van Melanie De Biasio houdt. Laat je meeslepen door Theon Cross, een tovenaar op de tuba, of maak een in zwoele neo-soul gedrenkt tripje naar de Caraïben met STACE. 

Extra tip: schrijf je snel in voor Bike & Jazz, gratis geleide fietstochten langs groene plekjes in Brussel.

26 tot 28 mei, centrum Brussel.

Deze zomer: Walden en Reiefestival

Voor Walden, de zomereditie van het Klarafestival, en het nieuwe Reiefestival in Brugge is de ticketverkoop al gestart. Walden Festival (15 en 16 juli) serveert je een licht verteerbaar broodje klassiek in de tuin van het Natuurhistorisch Museum in Brussel. Prijken op de affiche: singer-songwriter Meskerem Mees, minimalistische neoklassiek volgens pianist Joep Beving en 16de-eeuwse Spaanse polyfonie door Collegium Vocale Gent. 

Op het Reiefestival (18 tot 20 augustus) vormt het Brugse erfgoed het decor voor hedendaagse podiumkunsten. De veertien voorstellingen kaarten het festivalthema ‘geloof’ aan, van theater over het beruchte heksenproces van Loudun tot een belevingsconcert op de cello in het Brugse begijnhof. Er staan ook gratis concerten en performances op het programma.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer