4 x lente op het tuinfestival

3 minuten leestijd

Tuinieren kan je actief en passief beoefenen, zoals sport. Hark en schoffel jij er zelf lustig op los of hou je van tuinen die al af zijn? Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier tuinfestivals die plaatsvinden in prachtige parken.

© Park van Beervelde

actua
  • Uitstappen en vakanties

12 tot 14 mei: Tuindagen van Beervelde

Het kasteelpark van Beervelde is 150 jaar geleden ontworpen als uitstalraam voor de toen nog prille Gentse sierteelt. De familie die toen het Engelse landschapspark liet aanleggen, bezit het domein nog steeds en nodigt iedere lente en herfst de beste plantenkwekers en tuindecorateurs uit voor de feestelijke Tuindagen van Beervelde

Met 20.000 bezoekers en 240 exposanten hoort dit tuinfestival zelfs op Europees niveau bij de grote jongens. Ze laten zich ditmaal inspireren door het thema Flower Power. Volg workshops, lezingen en boekvoorstellingen over uiteenlopende topics, van groendaken en composteren tot bloemschikken en een ode aan de tomaat.

Kinderen kunnen alpaca’s aaien, spelen met duurzaam speelgoed of zich uitleven met grime, ballonplooien en theater. Bij de foodstandjes proef je ijsjes, broodjes, burgers en aperitieven uit de streek. Er is een plantencrèche, waar je je aankopen in bewaring kan geven.

Kasteelpark van Beervelde, Lochristi, www.parkvanbeervelde.be

14 mei: Rododendrons en azalea’s

La Feuillerie is een mooi romantisch park uit 1840 in Celle bij Doornik. De eigenaars hebben hun domein uitgebreid tot 3,5 hectare en er een unieke collectie bomen, heesters en bloemen aangeplant. Doorgaans leiden ze je alleen rond op afspraak, maar in mei gooien ze de tuinpoorten open voor de dag van de rododendrons en azalea’s. Maar liefst duizend vaak zeldzame exemplaren staan in bloei. Wil je thuis ook plantaardig vuurwerk? Op de markt verkopen gespecialiseerde kwekers en verzamelaars variëten die je zelden vindt in het tuincentrum.

La Feuillerie, Celles

18 tot 21 mei: Hof & Huis

Je tuin kan het verlengstuk van je interieur zijn, of omgekeerd. Op Hof & Huis, de Vlaamse klassieker van de tuinbeurzen, tonen ongeveer 150 exposanten je hoe je binnen en buiten je persoonlijk paradijsje inricht, van lifestyle- en keukentips tot de laatste tuin- en barbecuetrends. Op zoek naar een vuurkorf of tuinhaard, een terracotta pot voor de buxus, culinaire kruiden die je thuis kan aanplanten? Daarvoor kan je op deze tuinbeurs terecht bij specialisten. Andere vakmensen stomen gezonde hapjes klaar of schenken je een heerlijk kruidige gin & tonic of cocktail. 

Het sprookjesachtige Kasteel d’Aertrycke in Torhout is het decor van de tuinbeurs. Neem zeker de tijd voor een romantische wandeling rond de parkvijvers. Louis Fuchs, de belangrijkste Belgische tuinarchitect van de 19de eeuw, ontwierp het kasteelpark. Ook Hex, Beervelde en vermoedelijk ook La Feuillerie dragen zijn handtekening.

Kasteel d’Aertrycke, Torhout

2 tot 4 juni: Hex Garden Festival

Een statige, eindeloze platanendreef leidt naar het kasteel van Hex. Twee keer per jaar, in juni en september, zwaait het hek open en ben je welkom op het kasteeldomein. Bezoek je het Hex Garden Festival om je tuinierskennis te updaten of om het prachtige park te kunnen bezichtigen? Je hoeft niet te kiezen, het kan allebei.

Het festival sluit aan bij het Internationaal Gierstjaar. De oude, droogteresistente graansoort kan tegen een klimaatstootje en maakt haar comeback in landen waar gletsjers wegsmelten en de regenval afneemt. Workshops, demo’s en talks leren je omspringen met droogte in jouw tuin. Ook meer vertrouwde thema’s als bijen, enten en bodemverbetering komen aan bod. Woon de voorstelling bij van een nieuwe roos, een nieuwe camelia of een boek over droogteplanten.

Wandel door het park en ontdek het landschapspark van Fuchs, de Franse tuinen en, topattracties voor wie groene vingers heeft, de moestuin en de rozentuin. Tijdens je wandeling kan je gekochte planten laten bewaren in de plantencrèche.

Kasteel Hex, Heers

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer