Tussen Steenbergse Bossen en Berendries

3 minuten leestijd

Ben je op zoek naar een gevarieerde wandelroute die nooit ontgoochelt? Dan is deze route van bijna 19 kilometer in de Zwalmstreek een absolute aanrader. Place to be: Sint-Goriks-Oudenhove, in de buurt van Zottegem.

reportage
  • Wandelen

We parkeren onze auto in de buurt van de kerk en stappen het dorp uit, richting knooppunt 54. Langs een smalle kerkwegel laten we de weinige huizen achter ons. Nog geen 300 meter verder volgt een plankenpad en kunnen we genieten van een eerste geweldig panorama. Dan maakt je wandelhart een vreugdesprongetje!

Het single-trackpad brengt ons naar de voet van De Vlamme, een pittige helling… die we gelukkig links mogen laten liggen voor het echt steil begint te worden. We duiken de Steenbergse Bossen in, een veelzijdig natuurgebied dat beheerd wordt door Natuurpunt. De relatieve brede veldweg wordt al snel smaller en loopt zachtjes bergop. Voor een vlakke wandeling ben je hier aan het verkeerde adres.

Een kronkelend pad brengt ons langs een heleboel bosanemonen door het bosgebied. En dan mogen we weer naar beneden duiken en moeten we een weide dwarsen (vergeet het poortje niet te sluiten!) voor het pad opnieuw de hoogte ingaat.

In de verte zien we het kerkje van Sint-Maria-Oudenhove. Langs een drassig pad (met op het slechtste stuk gelukkig een plankenpad) lopen we naar de kerk. We werpen even een blik op het kerkhof en lopen dan het dorp uit. In de Marebeekstraat, een helling die heel wat wielertoeristen angst inboezemt, kunnen we gelukkig in de steilste richting afdalen. Nadien klimmen we lichtjes richting Vossenhol en het Vijfstratenbos.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bart Van Belle (@bvanbelle)

Even voorbij het bos wacht misschien wel het mooiste stukje van de wandeling. Opnieuw kruisen we een weide en hebben we een prachtig zicht op de Zwalmvallei. Het bankje midden in de wei is geknipt voor een ‘picknick with a view’.

Als de boterhammen op zijn, genieten nog even van het zicht en dalen dan verder richting Kloosterbos, een stukje groen dat we nog kennen van een treinstapper tussen Munkzwalm en Lierde. We lopen nu echter in de andere richting en ervaren de omgeving anders.

De route volgt nu even het traject van de StreekGR Vlaamse Ardennen en langs het natuurgebied Jansvest (plankenpad alert!) lopen we richting het Mijnwerkerspad, het verharde gedeelte van de vroegere spoorlijn die mijnwerkers van Zottegem en omstreken naar de Borinage bracht.

In Michelbeke steken we de Zwalm over en stappen we richting Berendries, één van de kleppers uit de Ronde van Vlaanderen. Het is een pittige klim langs een smal en steil baantje. Gelukkige lopen we nadien de Berendries af en passeren we café De Stappers Alm, een café met een hart voor wielerliefhebbers, wandelaars én bierliefhebbers.

We beslissen om niet te verdwalen in de bierkaart en vast te houden aan het knooppuntenstrookje dat ons terug richting Sint-Goriks-Oudenhove moet brengen. Enkele

klassieke Zwalm-paadjes brengen ons terug naar het kerkje Sint-Maria-Oudenhove. Daar duiken we nog een keer het veld in, ploeteren door een drassig stukje en haspelen de laatste kilometers richting Sint-Goriks-Oudenhove af.

Praktisch: Vertrek aan de kerk van Sint-Goriks-Oudenhove en stap richting knooppunt 54.

Knooppunten: 54 - 53 - 35 - 36 - 34 - 28 - 27 - 32 - 26 - 29 - 40 - 39 - 38 - 46 - 47 - 48 - 49 - 37 - 36 - 35 - 51 - 50 - 54

Bekijk de route op Routeyou

Je kan de de route ook inkorten tot zowat 5,5 kilometer. Je loopt dan enkel het stuk langs de Steenbergse Bossen. Volg daarvoor de knooppunten 54 - 53 - 35 - 51 - 50 – 54

De coronaperiode deed de wandelmicrobe bij Pasar-journalist Bart Van Belle alleen maar toenemen. Sindsdien trekt hij er regelmatig op uit voor dagtochten van 20 kilometer of meer. Volg zijn wandelavonturen via zijn Instagram-account.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer