4 x toosten op de zomer

Een Belgische biertje, een tropische cocktail, een kersensapje of een wijntje bij de vis? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vier smakelijke festivals waar je dit weekend feestelijk de zomer kan inzetten.

(c) Nick De Combel

4

Antwerpen: Belgische biertjes

Biersommelier Ben Vinken sommeert elk jaar een twintigtal brouwerijen naar de Groenplaats. Zijn Bierpassieweekend is goed voor een schuimende staalkaart van de Belgische brouwkunst. Biergeeks die zweren bij artisanale microbrouwerijen en experimentele bierstijlen, blijven op dit festival op hun dorst zitten, want het zijn vooral grote en middelgrote brouwerijen die hun verzamelde werken komen presenteren. Koop je startpakket met proefglas bij het onthaal en laat het vullen bij de brouwersstands. Een kwart van de tweehonderd bieren is nieuw en de helft wordt vers getapt van het vat. In de kiosk op de Groenplaats treden jazzbandjes, crooners en orkestjes op.

23 tot 25 juni, Groenplaats, Antwerpen

Oostende: visfestijn voor zeehelden

Een fris zeebriesje is de beste saus op het Ostendaise North Sea Food Fest. Speciaal voor het festival creëren Oostendse chefs originele gerechtjes in miniformaat, zodat je voor 8 euro per gerecht een waaier aan kookstijlen kan proeven. Dagverse Noordzeevis is het hoofdingrediënt. Chocolatiers en patissiers zorgen voor de desserts. Dit jaar staat er opvallend veel brood op het menu: hotdog met schaaldierenworst, croque-sprot, naanbrood met zeewolf, zeekatburger met avocado. Bakkerij Decock besmeert zijn befaamd artisanaal brood met rilette van bijvangst, wat mooi past bij de duurzame aanpak van het festival (geen wegwerpborden of -glazen). Cultuurcafé De Grote Post verrast vegetariërs en vegans met een ‘vegetale oester’. Benieuwd hoe dat smaakt? De festivaltafels staan op het Zeeheldenplein, vlak bij de Vistrap en de havengeul.

24 en 25 juni, Zeeheldenplein, Oostende

Antwerpen en Leuven: kokerellen en kickboksen

Op Amazing Asia Festival toost je met een tropische drankjes en cocktails. Het festival toert tot eind september door Vlaanderen met de lekkerste streetfood en mooiste tradities uit Azië. Bij de eetstandjes ontdek je hoe uitgestrekt en gevarieerd het continent is. Chef-koks stomen, wokken en grillen de lekkerste streetfood, van Filipijnse spiesjes tot Vietnamese pho. Geniet van dansvoorstellingen en livemuziek, groet Chinese draken, volg een Thaise kickbokswedstrijd of tik originele kledij, speelgoed en culinaire delicatessen op de kop op de Aziatische markt. In Antwerpen wordt het clubben en smullen op de eerste festivaldag, met deejaysets tot middernacht. Op zaterdag en zondag is er ook voor kinderanimatie gezorgd. De Filipijnen zetten als gastland een heus reizigerspaviljoen op, waar je de eilandenarchipel beter kan leren kennen.

23 tot 25 juni, Konijnewei, Antwerpen. 7 tot 9 juli in Leuven (ander programma).

Bilzen: kersenijs en -pannenkoeken

Midzomertijd, kersentijd. De KERS bouwt een gezellig feestje voor het hele gezin in de Landcommanderij Alden Biesen. Want welke kinderen houden niet van kersen? In welke kleuren de pittige vruchten zoal voorkomen, ontdek je op de grote expo, die maar liefst 250 verschillende hoogstamvariëteiten. Buikpijn gegarandeerd als je ze allemaal proeft, maar wie thuis zelf een zoetsappige boom wil planten, kan veel inspiratie opdoen. De Nationale Boomgaardenstichting organiseert de KERS om kennis door te geven aan de komende generaties. Kinderbuikjes zijn gauw gevuld met kersenijs, pannenkoeken en taart, en er staan ook veel leuke doe-activiteiten op het programma. De Bij-mobiel leert jong en oud wijze lessen over bestuivers en bloesems en het kersentreintje boemelt over het kasteeldomein naar de hoogstamboomgaard, waar gidsen je tonen hoe je met ouderwetse zwier op de ladder klimt. Nip van je kersenbier of sapje en toost op de twintigste verjaardag van dit Haspengouwse feestje!

25 juni, Landcommanderij Alden Biesen, Bilzen

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!