De verticale stad van Le Corbusier

2 minuten leestijd

Wandel je mee door de stad van Le Corbusier?  Of toch de wijk in Firminy, ondertussen werelderfgoed is? Terecht!

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Halte 1: Maison de la Culture

Het Cultuurhuis is het enige gebouw waarvan de architect de voltooiing zelf heeft meegemaakt in 1965. Bewonder het gebogen dak en de grote glaspartijen waar de kleurrijke luiken voor ritme zorgen. Als een muziekstuk, en dat is geen toeval. Le Corbusier werkte hiervoor samen met componist Iannis Xenakis. In het gebouw vind je een expositie over het werk van Le Corbusier in Firminy.

Halte 2: Stade

Wandel het grote sportterrein rond, naar de stadiontribune met plaats voor 4000 mensen - een kwart van het huidige aantal inwoners van Firminy. De tribune leunt tegen de helling van de voormalige steengroeve waarin het is gebouwd. Net als in een oud theater komen de toeschouwers via de bovenzijde binnen.

Halte 3: Église Saint-Pierre

Achter de tribune verrijst de kerk als een monolithische, afgeronde piramide. Pas in 1973 startte de bouw en na een onderbreking werd ze pas in 2006 ingewijd. Als de zon schijnt, zorgen strategisch geplaatste vensters door speelse zonnestralen op de muren en de vloer van de kerk. Typisch Le Corbusier.

Halte 4: Unité d’Habitation

Wandel naar de heuvel aan de rand van de wijk waar een imposant wooncomplex over de huizen heen kijkt. Het is een verticale stad, zoals Le Corbusier het noemde: 130 meter lang, 56 meter hoog, 21 meter breed en met 414 appartementen. Met op de bovenste verdieping zelfs een eigen schooltje, de speeltuin is op het dak. Het complex is bewoond maar een flat met het oorspronkelijke meubilair kan je bezoeken. De bedden, stoelen, de doorgeefkast en de schuifdeuren ademen, de sfeer van de jaren zestig.

Meer info: www.sitelecorbusier.com/decouvrir/parcours-de-visite.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer