4x buitenpretjes met het hele gezin

5 minuten leestijd

Trek naar buiten en geniet van muziek, wetenschap of cultuur in openlucht! Pasarreporter Gert Corremans selecteert de leukste festivals in openlucht voor de komende weekends.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Windpaarden en paalzitters

Het Parktheaterfestival haalt op zondag 26 mei de grappigste en spectaculairste internationale circus- en straattheateracts naar Lokeren. Naar een circustent hoef je niet te zoeken. De arena ligt in openlucht, in het Prinses Josephine-Charlottepark.

De Britse openings- en slotact Motionhouse klimt naar de nok van de hopelijk blauwe hemel in Wild. Met open mond kijk je naar hun acrobatische dansvoorstelling, die zich op torenhoge palen afspeelt. Ook het Argentijnse gezelschap manoAmano zoekt de hoogte op in NOSO3: ze klauteren omhoog tegen een paal alsof de zwaartekracht niet bestaat.

Met Bath-Flop van Barbara Probst is het lachen (en zeepbellen) geblazen. Ze probeert een luxe ligbad te verkopen, maar dat loopt uit een op chaotische glibberpartij met veel schuim. De marionetten van Buguel Noz betoveren je met hun unieke poëzie en de Windhorses van het gezelschap Pantao zweven met wapperende manen door het park.

Wie slim plant, hoeft geen act te missen. Check het uurrooster online of download het programmaboekje.

Parktheaterfestival, 26 mei, Prinses Josephine-Charlottepark, Lokeren

Van nerd tot wetenschapper

Met grote tenten, ligweides, eetkraampjes en maar liefst tien podia lijkt Nerdland Festival als twee druppels H2O op een uit de kluiten gewassen popfestival. Klein verschil: in plaats van popdiva’s en rocksterren zijn het wetenschappers, gamers, hackers en stand-up-comedians die voor spektakel zorgen.

Leerrijk en lollig gaan feilloos samen tijdens de spectaculaire wetenschapsshows in het Nerdland Theater en The Helix. Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel nodigen boeiende special guests uit. In The Voyager en The Cube houden topwetenschappers en onderzoekers intrigerende focus talks. Swifties mogen op zondag samentroepen voor het college van professor Elly McCausland over Taylor Swift, feminisme en Engelse literatuur.

Schuilt er in jou een biergeek? Dan kan je uitfreaken in de Nerdland Brewery. Experts leren je bier proeven, doorprikken historische mythes over bier en onthullen welke rol krekels kunnen spelen in het brouwproces.

Je merkt het, de wetenschap is een huis met veel vrolijke kamers. Op Nerdland blazen bekende slimmeriken de laatste restjes stof de deur uit. Van weervrouwen en entomologen tot stand-upcomedians en deejays, van paleontologen tot ethische hackers. Je kan een Romeins legioen in actie zien, met je eigen robotje racen tegen artificiële intelligentie of in een teletijdmachine stappen. Speel legendarische games uit je jeugd en stuur je kinderen op wetenschappelijke expeditie in de Nerdland jungle.

Nerdland Festival, 24 tot 26 mei, Domein Puyenbroek, Wachtebeke

Mi kasteel es su kasteel

In de negentiende eeuw liet de Brugse beau monde luxueuze zomerverblijven optrekken in het Brugse Ommeland. Ook kloosterordes voelden zich hier geborgen in het stadsrandgroen. Tijdens het Kastelen- en Abdijenweekend zwaaien de poorten van de mooiste domeinen wijd open.

Naar verluidt is het Brugse Ommeland meer dan honderd kastelen, landhuizen en abdijen rijk. Schrijf je in voor de begeleide fietstochten ‘Met de adel in het zadel’ en je kan het ongeveer natellen. Liever beide voetjes goed in balans op de grond? Op meer dan tien locaties, van abdijtuin tot kasteelpark, kan je deelnemen aan yogasessies.

Ga picknicken in een abdij, geniet van een aperitiefconcert in een kasteel en, vooral, mis het gratis theaterfestival in het domein van Kasteel Tillegem niet. Registreer je vooraf en beleef met je gezin een vrolijke zondagnamiddag met gekke acts, narren, straattheater, workshops en muziek. Op het kasteelterras kan je uitblazen met lokale producten. Wie reserveert, kan ook een kijkje in het kasteel nemen.

Veel kasteel- en abdijdomeinen organiseren exclusieve rondleidingen. Kasteel Oostkerke, dat in privébezit is, stelt zijn schitterende tuin open, de enige in België die ontworpen is door Mien Ruys. Of wil je ontdekken wat er achter de hoge muren van Kasteelhoeve Forreist schuilt? Curieuzeneuzen kunnen hun pret niet op tijdens het Kastelen- en Abdijenweekend.

Kastelen- en Abdijenweekend, 1 en 2 juni, Brugse Ommeland

Haiku’s in de boomgaard

In Vennen en Velden laat je van theater, dans en muziek genieten het prachtige Turnhoutse Vennengebied. De filosofie? Verplaats je zo autovrij mogelijk naar de Klein Engelandhoeve. Bij het groene festivalcentrum leiden wandelpaden je naar voorstellingen in openlucht. Zorg dat je op tijd je tickets te pakken hebt en trek op 1 en 2 juni samen met de performers de natuur in.

Martha Balthazar brengt haar hedendaagse versie van Boerenpsalm, de klassieker van Cyriel Buysse, in een weide achter de hoeve. Tijdens Nat Gras ritselen er dansers in het struikgewas. Ze verschijnen en verdwijnen weer in de natuur tijdens je wandeling. Liever een picknick met poëzie? De dekens liggen klaar in de boomgaard. Auteur Geert De Kockere hangt tanzaku’s op, Japanse gekleurde linten met haiku’s. Bestel je picknickmand en smul met je gezin of vrienden van de lekkerste streekproducten.

WALD stuurt je het bos in, het natuurlijke biotoop van de jachthoorn. Vier jonge hoornisten van het Korpus Kwartet voeren nieuwe muziek van Siebe Thijs uit. Zijn compositie is niet geïnspireerd door de jacht, maar door het boek Het verborgen leven van bomen van boswachter Peter Wohlleben.

Nog een laatste aanrader? Artistiek leider van de KVS Michael De Cock staat zelf weer op de planken en brengt een try-out van zijn solo Alleen verbeelding kan ons redden in de weide achter de Klein Engelandhoeve.

Op het hoevedomein kan je het hele weekend snuisteren op de markt met lokale producten. Kinderen van 6 tot 12 jaar mogen zelf een kamp bouwen, met ongebruikelijke materialen, tijdens de workshop van Kunstoppad.

In Vennen en Velden, 1 en 2 juni, Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29, Turnhout

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer