4x duurzaam op citytrip

Citytrippen zonder gigantische groene voetafdruk? Dat doe je zo: treinen, fietsen, low waste lunchen, kamperen en logeren in herbestemde kloosters, metrostellen, fabriekshallen, scheepscontainers en ja, zelfs mannentoiletten! Kelly Mortelmans zocht voor jou de leukste alternatieven in Rotterdam, Berlijn, Londen en Lyon.

4

Fiets door Rotterdam

Rotterdam verkennen met de fiets? Topidee! Start aan het iconische Centraal Station: de punt van het dak wijst je de weg richting centrum. Doe een rondje architectuur langs Huis Sonneveld, de typische kubuswoningen en de markthal. Lunch in de oude wildwaterbaan van Tropicana, waar nu de low-waste foodbar Aloha huist. De bitterballen van oesterzwammen zijn er hémels. Trek daarna naar de Kop van Zuid, voor een prachtig uitzicht op de skyline van de stad. Slapen doe je in fifties stijl op het oude vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn SS Rotterdam. Tip: daal af in de buik van het schip, naar een van de mysterieuze escaperooms.

Praktisch

Met de Thalys trein je in 1u10 min van Brussel-Zuid naar Rotterdam CS.

 • CO2 vliegtuig: 101 kg
 • CO2 trein: 8 kg

 

Kampeer in Berlijn

Berlijn! Oude gebouwen worden creatieve hubs zoals de Malzfabriek, een voormalige moutfabriek, en de Kulturbrauerei, vroeger een brouwerij, nu ruimtes voor entertainment en cultuur. Must eat: de onvergankelijke currywurst, de beste eet je nog steeds bij Konnopke’s Imbiss. Daarna wordt het moeilijk kiezen tussen bijzondere, herbestemde locaties: ga je eten in een kooi van staaldraad bij Volt, in een oude elektriciteitscentrale? Of in MARS, een restaurant in een gewezen crematorium? Origineel logeren doe je in een retrocaravan op de binnencamping Hüttenpalast; in de twee oude fabriekshallen is het altijd kampeerweer.

Praktisch

Spoor van Brussel-Zuid naar Keulen in 1u47 min. Stap over op een hogesnelheidstrein, die je in 4u20 min naar Berlin Hauptbahnhof brengt.

 • CO2 vliegtuig: 304 kg
 • CO2 trein: 29 kg

Go green in Londen

Londen is niet ver weg: je bent niet langer onderweg dan op een zonnige dag naar de kust. Alle door de overheid gerunde musea zijn gratis, zo blijven er genoeg ponden over voor extravagante extra’s. Zoals een koffietje bij The Attendant, een café ondergebracht in een Victoriaans mannentoilet: gelukkig ruikt het er nu naar vers gebrande koffiebonen... Veel zotter wordt het niet. Of toch? Bij de Supperclub Tube serveert de Colombiaanse chef Bea een waanzinnig zesgangenmenu in een afgedankt metrostel uit de jaren ’60. Groen logeren doe je in een gerecycleerde scheepscontainer. Het Stow Away ecohotel functioneert bovendien op 100% hernieuwbare energie én plant een boom bij elke boeking.  

Praktisch

Zoef met de Eurostar in twee uur van Brussel-Zuid naar St Pancras International, hartje Londen.

 • CO2 vliegtuig: 314 kg
 • CO2 trein: 16 kg

 

Logeer goddelijk in Lyon

Denk Parijs, maar dan altijd zonnig en vol culinaire verwennerij: da‘s vieux Lyon met z’n verrukkelijke rivieroevers, pittoreske straatjes en renaissance (Unesco!) erfgoed. Kies voor een etentje bij La Table en Braille: hier eet  je niet met je ogen, maar proeven je smaakpapillen des te meer, omdat je in het stikdonker zit. Zonde? Biecht het op in het Fourvière Hotel: in dit voormalige klooster sla je vanzelf een kruisje bij het inchecken. Slapen doe je in een van de oude cellen van de nonnen. Toch maar een gebedje voor het slapengaan?

Praktisch

Met de TGV snel je in amper 3u28 van Brussel-Zuid naar Lyon Part-Dieu.

 • CO2 vliegtuig: 242 kg
 • CO2 trein: 39 kg

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!