Nog even vakantie... in de natuur!

2 minuten leestijd

Waar beter dan in de volle natuur kan je dat ontspannen gevoel van vakantie nog even langer vasthouden? Ver hoef je er niet voor te reizen. Koekoekskruid en gele dotterbloemen, grutto’s en de grauwe klavier: in en rond de steden en aan het water wordt de biodiversiteit steeds groter. Hoera dus voor al dat groen!

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Hallo, grutto!

Op het jaagpad langs het kanaal Brugge-Oostende sta je hoger dan de omgeving. In de middeleeuwen werd hier het veen afgegraven voor brandstof. De Lage Moere van Meetkerke is nu een hooi- en weilandencomplex en ligt lager dan de zeespiegel. Je vindt er echte koekoeksbloem en waterkruiskruid. De grutto komt er broeden.
• Aanrader: de Meetkerkse Moerenwandelroute (15 km). Start aan de onthaalparking, Dorpweg, Meetkerke (Zuienkerke). www.brugseommeland.be

Gele dotterbloemen

Tussen Gent en Deinze ligt een snoer aan natuurparels langs de sterk meanderende Leie. Het is een schilderachtig traject van 25 kilometer. Natuurpunt noemt het gebied ook wel het ‘Natuurpark Levende Leie’. Zij beheren de meeste van deze natuurgebiedjes. Zo heb je de Latemse Meersen nabij Sint-Martens-Latem,  waar in het voorjaar de dotterbloemen de hooilanden mooi geel kleuren.
• Aanrader: het fluisterbootje van BoooT. www.booot.be

Camelia’s van de bloemist

De koninklijke parken in Laken werden aangelegd in opdracht van Leopold II. Het Sobieskipark was de koninklijke boomgaard. De Koloniale Tuin toont planten uit Congo. Het Ossegempark is een oase van rust. Onze favoriet is de Tuin van de Bloemist omdat hier zoveel te zien is, zoals accacia’s met kronkelige stammen, hulststruiken van meer dan honderd jaar oud en heel veel camelia’s. 
• Aanrader: de Groene Wandeling (63 km) of de Wandeling van Koninklijke Parken (2,8 km). www.leefmilieu.brussels

Wateraardbeien in de natuur

De Keiheuvel in Balen is een immense zandvlakte met hier en daar vennen, wat heide die momenteel weer paars kleurt en duingrasland. Het hoge en droge gebied wordt omzoomd door dennen. Even rechtdoor aanhouden in het mulle zand en je komt in het laaggelegen en drassige natuurgebied De Most. Hier groeit onder meer de wateraardbei. Het was in WO II een schuiloord voor het verzet.
• Aanrader: een overnachting in recreatie- en natuurpark De Keiheuvel. www.keiheuvel.be

Grauwe klavier gezien?

Bij de Voorste Luysmolen in Bocholt hangen hangmatten. De Luysen is een voormalige recreatieoord, bestaat uit verschillende vijvers en maakt deel uit van het GrensPark Kempen~Broek. Nu is het een uniek stiltegebied rond de Abeek, waar vogelaars komen zoeken naar de visarend en de grauwe klauwier. Langs de oevers zweven libellen en tientallen vlinders. Ook de bever vindt hier zijn vaste stek.
• Aanrader: de fietskaart Kempen~Broek. www.kempenbroek.eu

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer