Nog even vakantie... in de natuur!

Waar beter dan in de volle natuur kan je dat ontspannen gevoel van vakantie nog even langer vasthouden? Ver hoef je er niet voor te reizen. Koekoekskruid en gele dotterbloemen, grutto’s en de grauwe klavier: in en rond de steden en aan het water wordt de biodiversiteit steeds groter. Hoera dus voor al dat groen!

Tekst en foto’s Marijn Follebout

4

Hallo, grutto!

Op het jaagpad langs het kanaal Brugge-Oostende sta je hoger dan de omgeving. In de middeleeuwen werd hier het veen afgegraven voor brandstof. De Lage Moere van Meetkerke is nu een hooi- en weilandencomplex en ligt lager dan de zeespiegel. Je vindt er echte koekoeksbloem en waterkruiskruid. De grutto komt er broeden.

• Aanrader: de Meetkerkse Moerenwandelroute (15 km). Start aan de onthaalparking, Dorpweg, Meetkerke (Zuienkerke). www.brugseommeland.be

Gele dotterbloemen

Tussen Gent en Deinze ligt een snoer aan natuurparels langs de sterk meanderende Leie. Het is een schilderachtig traject van 25 kilometer. Natuurpunt noemt het gebied ook wel het ‘Natuurpark Levende Leie’. Zij beheren de meeste van deze natuurgebiedjes. Zo heb je de Latemse Meersen nabij Sint-Martens-Latem,  waar in het voorjaar de dotterbloemen de hooilanden mooi geel kleuren.

• Aanrader: het fluisterbootje van BoooT. www.booot.be

Camelia’s van de bloemist

De koninklijke parken in Laken werden aangelegd in opdracht van Leopold II. Het Sobieskipark was de koninklijke boomgaard. De Koloniale Tuin toont planten uit Congo. Het Ossegempark is een oase van rust. Onze favoriet is de Tuin van de Bloemist omdat hier zoveel te zien is, zoals accacia’s met kronkelige stammen, hulststruiken van meer dan honderd jaar oud en heel veel camelia’s. 

• Aanrader: de Groene Wandeling (63 km) of de Wandeling van Koninklijke Parken (2,8 km). www.leefmilieu.brussels

Wateraardbeien in de natuur

De Keiheuvel in Balen is een immense zandvlakte met hier en daar vennen, wat heide die momenteel weer paars kleurt en duingrasland. Het hoge en droge gebied wordt omzoomd door dennen. Even rechtdoor aanhouden in het mulle zand en je komt in het laaggelegen en drassige natuurgebied De Most. Hier groeit onder meer de wateraardbei. Het was in WO II een schuiloord voor het verzet.

• Aanrader: een overnachting in recreatie- en natuurpark De Keiheuvel. www.keiheuvel.be

Grauwe klavier gezien?

Bij de Voorste Luysmolen in Bocholt hangen hangmatten. De Luysen is een voormalige recreatieoord, bestaat uit verschillende vijvers en maakt deel uit van het GrensPark Kempen~Broek. Nu is het een uniek stiltegebied rond de Abeek, waar vogelaars komen zoeken naar de visarend en de grauwe klauwier. Langs de oevers zweven libellen en tientallen vlinders. Ook de bever vindt hier zijn vaste stek.

• Aanrader: de fietskaart Kempen~Broek. www.kempenbroek.eu

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!