5 nieuwe expo’s in Antwerpen

Zin in een uitstapje naar ’t stad? De Antwerpse musea bereiden zich voor op een boeiende zomer. Pasar-reporter Gert Corremans selecteert 5 nieuwe expo’s.

Foto: Damon De Backer

4

Museum De Reede: vlijmscherpe tekenpen

Antwerpen is de stad waar Christoffel Plantijn prenten van Rubens drukte. Dan mag je ook een museum over grafische kunst hebben. Museum De Reede vulde de vacature vijf jaar geleden in. Goya, Rops en Munch schitteren in de vaste collectie. Sinds eind vorig jaar bezit het museum zelfs een versie van De Schreeuw. Het gaat om een lithografie in zwart-wit.

Om de 190ste verjaardag van Félicien Rops te vieren, pakt De Reede uit met een overzichtsexpo van KARL, de satirische tekenaar die geraffineerde karikaturen publiceert in Knack en Trends. Net zoals zijn grote voorbeeld Rops schopt hij enthousiast tegen heilige huisjes. Op Karl Meersman – Dangerous Drawings ontdek je dat de tekenpen scherper is dan het zwaard wanneer KARL ze hanteert.

Karl Meersman – Dangerous Drawings, 2 juni tot 9 oktober

Kunsthal Extra City: hooligans en heiligen

Kunsthal Extra City toont hedendaagse kunst in een voormalig Dominicanenklooster vlak bij de Antwerpse Zoo. The Group, de eerste Belgische solo-expo van de Pools-Brusselse kunstenaar Marcin Dudek, mag de kloosterkerk inpalmen. Zijn installaties en sculpturen belichten het sectaire karakter van hooliganbendes. Voetbal is hun religie, de hooligans zijn de fundamentalisten, tot alles bereid voor hun ploeg. Dudek spreekt uit ervaring, want tijdens zijn jeugd had hij nauw contact met de gewelddadigste fans van voetbalclub KS Cracovia. Zijn broer belandde zelfs in de gevangenis. Een van Dudeks installaties heeft de afmetingen van zijn cel. Een andere installatie is opgebouwd uit de typische zwarte vesten van hooligans. Door de religieuze architectuur veroorzaken de kunstwerken nog meer onbehagen.

Marcin Dudek – The Group, 13 mei tot 8 oktober

KMSKA: religieuze avant-garde

Op 27 mei opent de tweede kunstexpo van het Antwerpse stadsfestival ‘Barokke influencers’. In het prentenkabinet van het KMSKA herontdek je de religieus geïnspireerde avant-gardekunst van de kunstkring De Pelgrim. Schrijver Felix Timmermans, die ook een begaafd tekenaar was, richtte de kring in 1924 mee op. Twaalf leden sloten zich aan, onder wie schilders, architecten, dichters en muzikanten… Missie van onze twaalf apostelen: de katholieke kunst in een moderne soutane hijsen en een dam opwerpen tegen de verderfelijke massacultuur. Ja, toen al. De kunstkring bestond zeven jaar, publiceerde een tijdschrift en hield twee tentoonstellingen. 

Een rechtstreeks verband met de barok is er niet, maar net zoals Rubens en zijn tijdgenoten lieten de leden van De Pelgrim zich beïnvloeden voor een jezuïet, Léonce Reypens. 

De hoofdexpo van het stadsfestival (Barokke Influencers. Jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen) loopt nog tot 16 juli in de Carolus Borromeuskerk, de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Museum Snijders&Rockoxhuis.

De Pelgrim. Kunst en zingeving in een onttoverde wereld, 27 mei tot 3 september

FOMU: de fotograaf, je vriend?

Het FOMU wisselt in juni van expo. Nog tot 6 juni kan je naar de retrospectieve van Susan Meiselas, de Amerikaanse Magnumfotografe die conflicten, opstanden en onderdrukte minderheden in beeld bracht. Op 22 juni neemt Vincen Beeckman de fakkel over met de expo Ping Pong. Van deze Belgische fotograaf krijg je vier reeksen te zien. Les Cracks laat je kennismaken met de daklozen van het station Brussel Centraal. Les Intimes volgt Beeckman het wel en wee van een familie in Bergen. Verjaardagen, verhuizingen of een begrafenis, Beeckman was erbij. La Devinière is een centrum in Charleroi waar mensen met een psychische aandoening bijeenkomen, feesten en kunstwerken creëren. Ook hier is de fotograaf al jaren kind aan huis. De vierde reeks maakte Beeckman op uitnodiging van FOMU. Hij verdiepte Beeckman zich in de culturele scène rond het Antwerpse ontwerpbureau Studio Palermo en liet zich leiden door toevallige ontmoetingen.

Vincen Beeckman – Ping Pong, 22 juni tot 8 oktober

Red Star Line Museum: hunkeren naar huis

Op Heimwee. Tussen troost en trots peilen negen jonge vrouwelijke kunstenaars naar het gemis of de pijn die je voelt als je emigreert. Keer je ooit nog terug naar je oude thuis? Bestaat de plek die je achterliet nog? Of is ze onherkenbaar veranderd en blijven er alleen nog herinneringen en nostalgie over? Het Red Star Line Museum is natuurlijk de ideale plek om heimwee te voelen. Miljoenen landverhuizers namen hier de boot naar Amerika, op zoek naar een betere toekomst. Het museum is gevestigd in de historische loodsen, waar derdeklassepassagiers strenge medische controles ondergingen. De tijdelijke expo is gratis en te bezoeken tijdens de openingsuren van het museum. Je kan meedoen aan de expo door je heimweestempel achter te laten of deel te nemen aan een workshop.

Heimwee. Tussen troost en trots, 18 mei tot 3 september

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!