5x laatste kans tijdens de herfstvakantie
Een fotosafari op de Afrikaanse savanne, een artistieke fietstocht langs de Zenne of een tijdreis met een melancholische markiezin? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert vijf binnen- en buitenexpo’s die je tijdens de herfstvakantie voor het laatst kan bezoeken.
- Uitstappen en vakanties
Klare kijk of impressionisme?
In Oostende is de herfstvakantie je laatste kans om twee onderschatte kunstenaars te herontdekken.
Anna Boch (1848-1936) schilderde, zoals haar impressionistische tijdsgenoten, met licht en was in de ban van de zee, de vissersdorpen, de duinen bij ons en de kliffen in Bretagne. Ook als mecenas en verzamelaar schreef ze kunstgeschiedenis. Anna Boch, een impressionistische reis herenigt haar werk met dat van bevriende kunstenaars en tijdgenoten: Ensor, Van Gogh, Signac, Gauguin, Van Rysselberghe. Reserveer je ticket online, want de expo bij Mu.ZEE overtreft alle verwachtingen.
Joseph Willaert (1936-2014) liet zich inspireren door het dagelijks leven in Leke, het polderdorpje bij Veurne waar hij opgroeide. Zijn expo De klare kijk van Joseph Willaert loopt in de Venetiaanse Gaanderijen en de titel is raak gekozen. Joseph Willaert schildert alsof Hergé, Andy Warhol en Roger Raveel in de huid van één kunstenaar gekropen zijn. ‘Een brievenbus is mooier dan een roos’, vond hij. En ook: ‘Bij mijn schilderijen kun je altijd zien wat het is.’ De deurbel, het bloemetjesbehang, het plaatsnaambord, het dorpscafé: Willaert beeldt alles realistisch af, maar in een vereenvoudigde, naïeve vorm, en vaak op ware grootte.
Tot 5 november, De klare kijk van Joseph Willaert, Venetiaanse Gaanderijen, en Anna Boch, een impressionistische reis, Mu.ZEE, Oostende
Kunstroute langs de Zenne
In de Zennevallei zweven unieke wilde gisten rond. Daar kan je lambiekbieren mee brouwen en je nieuwe kunsttriënnale naar vernoemen. GIST kreeg de vorm van een kunstenparcours dat kronkelt zoals de Zenne. Achter iedere rivierbocht wacht een nieuw landschap. Natuur, industrie en verstedelijking wisselen elkaar verrassend snel af.
Het kunstenparcours Shifting Sceneries heeft zijn naam dus niet gestolen. Spring op je fiets, geniet van het gevarieerde landschap en ontdek acht erfgoedlocaties, opgevrolijkt met in totaal dertig kunstwerken. De fietsroute is 35 km lang en vertrekt bij Felix Art & Eco Museum in Drogenbos of bij Visit Halle op de Grote Markt in Halle. Liever wandelen? Dan heb je keuze uit drie GIST wandelroutes, die twee tot vier locaties aandoen. Aan het GIST werkten lokale kunstenaars mee, maar ook gevestigde namen als Strook, Maarten Vanden Eynde en Atelier Van Lieshout. Het kunstenparcours alleen op vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken.
Tot 5 november, GIST diverse locaties in de Zennevallei, www.gist-zennevallei.be
Melancholische markiezin
Wie was markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het Kasteel van Gaasbeek? Nog tot 5 november zet de filmische expo Ne mobliez mie haar leven in scène. Theatergezelschap FC Bergman, van Marie Vinck, Stef Aerts en Joé Agemans, draaide een aantal kortfilms over de melancholische markiezin, die honderd jaar geleden overleed. De decors en attributen slingeren nog rond in het kasteel.
Gaasbeek was de middeleeuwse droomwereld van de markiezin. Ze had de vervallen burcht die ze had geërfd, laten ombouwen tot sprookjeskasteel. Hier kon ze schuilen voor de moderne tijd, omringd door kunstwerken, in weelderig interieur in neorenaissancestijl. FC Bergman vertrekt van foto’s waarop de markiezin poseert als middeleeuwse page, en neemt je mee op reis, in de voetsporen van een mysterieuze vrouw die zich bekwaamt in gedaanteverwisselingen.
De expo krijgt een vervolg op de planken. Van 30 november tot 13 december kan je in Bourlaschouwburg in Antwerpen naar de voorstelling Ne Mobliez Me, met Marie Vinck in de hoofdrol.
Tot 5 november, Ne mobliez mie, Kasteel van Gaasbeek, Lennik
Magie van de wildernis
Op True Wildlife sta je oog in oog met olifanten en neus aan neus met neushoorns. Fotograaf Tom D. Jones lag zeven jaar op de loer in de nationale parken van Kenia om ‘echt wilde dieren’ voor de lens te krijgen. Zebra’s, leeuwen, giraffen… de grote landdieren die je op de expo mag observeren, leven in absolute vrijheid. Ze worden niet gevoederd en bewegen zich ongehinderd voort.
Tom D. Jones is de enige Belgische Hasselblad Master. Met die onderscheiding bekroont de Zweedse camerafabrikant creatieve topfotografen. Oogcontact maken met een gorilla? De vlekken van een luipaard bestuderen? De rimpels op de slurf van een olifant tellen? Jones zit zijn wilde dieren dicht op de huid en vat de magie van de wildernis in krachtige zwart-witbeelden.
Tot 12 november, True Wildlife, Cultuurcentrum Scharpoord, Knokke-Heist