5x Puzzeldorpen

3 minuten leestijd

In ons land kan je op heel wat plaatsen makkelijk grenzen over wippen. Soms zijn het gewone grenzen met buurlanden, soms een straat die één enkele gemeente doorklieft. Die grensdorpen en enclaves noemen wij puzzeldorpen. In deze vijf is het fijn wandelen en fietsen.

reportage
  • Uitstappen en vakanties
  • Fietsen
  • Wandelen

25 keer de grens over

Start: Gemeentehuis Baarle-Hertog, Parallelweg 1, Baarle-Hertog. Bewegwijzerd.

In het centrum van Baarle-Hertog-Nassau zie je de grens in het straatbeeld. Zelf noemen ze het een tweelandenpuzzel. Het wordt nog interessanter als je per fiets de Enclaveroute (50 km) volgt. Je hopt dan 25 keer de grens over. Het Belgische Baarle-Hertog heeft 22 enclaves in het Nederlandse Baarle-Nassau. Omgekeerd heeft Baarle-Nassau 8 enclaves in België. Het is heel vreemd om door dit unieke dorp te fietsen.

Apart, samen, weer apart

Start: Zaal De Klingelaar, Kieldrechtstraat 12, De Klinge (Sint-Gillis-Waas). Bewegwijzerd.

De katholieke Zeeuwse inwoners van het Nederlandse Clinge maakten tot 1875 gebruik van de kerk van De Klinge in het Waasland voor hun erediensten. Eind 18e eeuw voegde Napoleon beide dorpen samen. Bij de Belgische onafhankelijkheid werden ze weer gesplitst. De Tweelandenroute (9 km) verkent de grensstreek en doet ook de prachtige Zeeuwse en Wase natuurgebieden aan. In het Waasland vind je wel vaker puzzeldorpen. Denk maar aan Kieldrecht (B) en Nieuw-Namen (NL).

De Brusselse puzzel

Reserveer je gids voor de Audrey Hepburn-wandeling via 02 515 67 36 of tourisme@ixelles.brussels

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een lappendeken van 19 gemeenten. De vreemdste is Elsene in het zuidoosten. Elsene wordt namelijk in twee gesneden door de Louizalaan, die eigendom is van Brussel-Stad. Zo wip je in één gemeente dus ook een ‘grens’ over. Het Museum voor Schone Kunsten, het Flageyplein, de interculturele Matongéwijk en de Vijvers: Elsene heeft heel wat te bieden. Ontdek het via de gegidste wandeling rond Audrey Hepburn (1929–1993). De beroemde actrice bracht haar eerste negen levensjaren door in Elsene.

Kruinenpad tussen België en Frankrijk

Bezoekerscentrum Parc Naturel des Plaines de l’Escaut, Rue Docteur Janssens, Bon-Secours (Péruwelz). Toegang: 6 euro.

Net achter de basiliek van Bon-Secours in Henegouwen maakt de grens met Frankrijk een bijna 90°-bocht. Het ooit bloeiende bedevaartsoord ligt er wat verwaarloosd bij. Het leuke bezoekerscentrum Parc Naturel des Plaines de l’Escaut bevindt zich vlak bij het centrum. Het is de ideale inleiding voor een wandeling door het monumentale woud van Bon-Secours. Je vindt er een interactieve tentoonstelling, een blotevoetenpad en een boomkruinenpad.

Drie- of Vierlandenpunt?

Drielandenpunt, Viergrenzenweg 97, Vaals, Nederland.

De grenzen van België, Duitsland en Nederland komen op de Vaalserberg samen. Twee uitkijktorens, de Boudewijntoren en de Wilhelminatoren, houden er de wacht. Tot honderd jaar geleden was deze plek een Vierlandenpunt. Neutraal Moresnet (1816-1920) was een driehoekige lap grond met een zinkmijn. Stenen palen markeren de grenzen van het voormalige land. Te voet naar Neutraal Moresnet met ‘hoofdstad’ Kelmis? Wandel vanaf de Boudewijntoren door het bos in de richting van Kelmis.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer