6 expo’s met het hele gezin

4 minuten leestijd

Een uitstapje met het hele gezin tijdens de krokusvakantie? Pasar-reporter Gert Corremans selecteert 6 expo’s waaraan ook kinderen pret bleven, verspreid over heel Vlaanderen.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Oostende: De Waanzinnige Boomhut

De Waanzinnige Boomhut bestaat tien jaar, en dat wordt gevierd met een nieuwe doe-expo in Fort Napoleon. In deel 12 van hun jeugdboekenreeks hebben auteurs Andy Griffith en Terry Denton nog eens 13 verdiepingen toegevoegd aan hun boomhut: de teller staat nu op 156 verdiepingen. Op de expo leggen de kinderen een ‘waanzinnig’ parcours af. Ze voeren opdrachten uit, te beginnen met de organisatie van het verjaardagsfeest van Andy en Terry. Daarna dalen ze af naar de kelderverdieping van het fort, waar hen nog meer spelletjes, uitdagingen en avonturen te wachten staan.

Tot 16 april, Fort Napoleon, Oostende

Izegem: sneakers

Izegem ontwikkelde zich in de twintigste eeuw tot dé Belgische schoenenstad. Bij Eperon d’Or, de historische schoenenfabriek in art deco, stap je niet alleen het fascinerende verleden binnen, maar ontdek je ook boeiende tijdelijke expo’s. Sneaker Gold bestookt je met sterke verhalen en verrassende weetjes over een schoen die vandaag haast even hip, uniek of exclusief is als de ‘chaussure d’Izeghem rond 1950: de sneaker. Gedragen door sporthelden, ontworpen door popsterren, gespot op de catwalk: je krijgt een sensationele collectie sportschoenen te zien. Tijdens de Krokusvakantie nemen de figuurtjes Mini en Maxi jonge kinderen mee op sneakersafari.

Tot 14 september, Eperon d’Or, Izegem

Gent: wolkenkrabbers

Op SkYline vertelt het STAM (Stadsmuseum Gent) een verhaal over hoogbouw in de Lage Landen. Zoals je mensen herkent aan hun silhouet, zo herken je onze steden aan hun skyline. Aan hun kerken, belforten, flatgebouwen, Boeken- en Boerentorens. Timmeren stedelingen vaak mee aan hun stadsportret of kunnen machthebbers en gefortuneerden de stad meestal ongehinderd een neus zetten? De expo zoomt in op Gent, met zijn middeleeuwse torens, en Rotterdam, het Manhattan aan de Maas. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen zich tot ‘Held van de Hoogbouw’ kronen op het familieparcours. Steek Karel de Kathedralenbouwer, Ruitenwasser Rudy en andere personages een handje toe en je verdient de hoogste onderscheiding. Tip: reserveer een extra ticket voor een bezoek aan de Gentse Boekentoren.

Tot 21 mei, STAM (Stadsmuseum Gent)

Brussel: spelen met licht

Luminopolis, in het Museum voor Natuurwetenschap, leert je wat licht precies is en hoe het ons leven beïnvloedt: als bron van leven in de natuur, als leverancier van energie, als dirigent van ons dagritme, als metronoom van onze maatschappij. Duisternis is dood en tijdloos. Klinkt als ernstige materie voor filosofen, maar Luminopolis is een spannende kruising tussen een Escaperoom en een computergame. Stel je team samen, trek naar het museum en waag je, gewapend met een tabletcomputer, aan een race tegen de tijd. Ontrafel 10, 14 of 18 mysteries binnen het uur en je missie is volbracht. 

Tot 13 augustus, Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen, Brussel.

Leuven: van abdij tot dorp

PARCUM verwelkomt kinderen die hun eerste stapjes in de grote, ernstige museumwereld zetten, met open armen. 6- tot 10-jarigen mogen op pad met de abdijmuis Norrie, die elke hoek van de abdij kent. Trek een paterspij aan, vind de muizenhuisjes, vervul de kijk- en doe-opdrachten. 8- tot 12-jarigen volgen de interactieve kinderaudiotour van buurman Bert, die van flauwe moppen houdt en een eigenzinnige kijk op het leven van de Norbertijnen heeft. Over buren gesproken: op de tijdelijke expo Fragile vertelt kunstenaar Patrick van Caeckenbergh alledaagse verhalen uit Sint-Kornelis-Horebeke, het dorpje waar hij 20 jaar woonde. De expo loopt nog tot het einde van de krokusvakantie.

Tot 26 februari, PARCUM, Abdij van Park, Leuven

Hasselt: wolven

Wolven grommen, huilen, hijgen en sluipen rond in Villa Verbeelding… gelukkig alleen maar op papier, op de expo Wolf!. Ze prijken op affiches, in prentenboeken, illustraties en graphic novels van de hand van toptekenaars uit binnen- en buitenland. De wolvenwand spijkert je kennis over echte wolven bij en is versierd met illustraties die Louize Perdieus maakte voor Het Wolvenboek. Villa Verbeelding hoort, net als STAM in Gent, bij de 90 musea die deelnemen aan Krokuskriebels en kindvriendelijke activiteiten organiseren tijdens de krokusvakantie. 8- tot 12-jarigen kunnen een workshop volgen met illustrator Paddy Donnely (tijdig inschrijven!) of zelf hun wolvenmasker knutselen (reserveren niet nodig).

Tot 4 juni, Villa Verbeelding, Hasselt.

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer