6 zomerse foodfestivals

4 minuten leestijd

Buitenlucht is de beste saus! Proef de zomer door in stadsparken, op pleinen of langs de kade te smullen van hamburgers, Noordzeevis en exotische streetfood. Pasar-reporter Gert Corremans wijst je de weg naar de lekkerste foodfestivals.

actua
  • Uitstappen en vakanties

Antwerpen: hoogmis van de hamburger

Mathieu Terryn publiceerde een kookboek over croque monsieurs, Bockie De Repper staat bekend als een goedlachse alleseter. Laat ze samen een foodfestival organiseren en je krijgt DRIP Fest, de hoogmis van de hamburger. 12 internationale toppers (Rambo Burger uit Brussel, Beef Chief uit Amsterdam, Blossom Burgers uit Parijs) zakken af naar de Koekenstad om hamburgers great again te maken. Nog nooit een smash burger geproefd in volle glorie? Wel, dit is je kans. Tussen het schransen door kan nip je van je craftbeer, natuurwijntje of tequilacocktail en ga je uit je dak tijdens de deejaysets. Wel opletten met die vettige vingers! Reserveer vooraf je inkomticket voor dit feestje dat druipt van de saus en gesmolten kaas. 

DRIP Fest, 3 en 4 juni, Napoleonkaai (Eilandje), Antwerpen.

Hasselt: kokerellen en kickboksen

Amazing Asia Festival toert tot eind september door Vlaanderen met de lekkerste streetfood en mooiste tradities uit Azië. Trek in Filipijnse spiesjes, Indische kip tikka masala, Vietnamese pho? De eetstands op dit festival stomen, wokken en grillen heerlijk exotische gerechten klaar, en de zomerbar schenkt er tropische drankjes bij. Ook cultureel valt er heel wat te beleven. De Aziatische markt stalt originele kledij, juwelen, speelgoed en lekkernijen uit. Geniet van dansvoorstellingen en livemuziek, groet Chinese draken of volg een Thaise kickbokswedstrijd. Extra leuk in Hasselt: je kan het festival combineren met een bezoek aan de Japanse tuin, die in hetzelfde park ligt. Het inkomticket kost drie euro.

Amazing Asia Festival, 9 tot 11 juni, Kapermolenpark, Hasselt. Later deze zomer ook in Antwerpen, Leuven, Gent, Vilvoorde en Laakdal

Brugge: schuimkraag aan de reien

Akkoord, het Brugs Bierfestival vindt niet buiten plaats. Maar de grote glazen gevel van het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum laat je ook genieten van de pracht van de Brugse binnenstad. En een vakkundig gebrouwen biertje degusteer je toch liever niet in de zon? Tachtig brouwerijen en bierfirma’s komen meer dan vijfhonderd bieren schenken. Bij de trappistenstand kan je onder meer de bieren van de vijf Belgische abdijen proeven, Westvleteren inbegrepen. Bij de stand van spontane gisting wordt het waarschijnlijk drummen: tien brouwerijen en stekerijen stellen hun lambiek-, geuze- en kriekbieren voor, waaronder flink wat speciale edities.

Brugs bierfestival, 10 en 11 juni, BMCC, Beursplein, Brugge

Aalst en Brugge: spannende streetfood

Barrio Cantina is een gezellige wereldreis én een culinair avontuur. Sommige foodtrucks trekken al jaren mee met de karavaan, die deze maand nog halthoudt in Aalst en in Brugge. Zonder hun burrito’s, springrolls, hamburgers, dumplings en frieten zou je gewoon op je honger blijven! Maar je hebt altijd durvers, die streetfood uittesten waarvan je nog nooit hebt gehoord. Of zelf met een gloednieuw idee op de proppen komen. Gek of geniaal? Dat kan jij samen met de andere festivalgangers beoordelen. Organisator Polé Polé waakt over de kwaliteit van de foodtrucks en zorgt ook voor deejays, bars, zithoeken en randanimatie.

Barrio Cantina, 9 tot 11 juni, Werfplein, Aalst, en 16 tot 18 juni, ’t Zand, Brugge

Deurne: feestelijke picknick

En als je nu eens gezellig ging picknicken? Het Rivierenhof nodigt je op 11 juni met het hele gezin uit op de weide naast de kinderboerderij. Trek wel je feestplunje aan, want het Provinciaal Groendomein viert zijn honderdste verjaardag. Het feestprogramma loopt de hele zomer.

De picknick valt samen met het rozenfeest. Spreid je laken om 12 uur uit op het gras en geniet daarna van optredens, workshops en rondleidingen in de rozentuin. Tot 4 juni kan je een feestelijke picknickmand reserveren. Klein, groot, vegan, kinderversie, aan jou de keuze. Je eigen picknick meebrengen mag natuurlijk ook. Of haal je hapje en drankje bij de foodtrucks.

Rozenfeestpicknick, 11 juni, Rivierenhof, Deurne

Oostende: visfestijn voor zeehelden

Een fris zeebriesje is de beste saus op het Ostendaise North Sea Food Fest. Speciaal voor het festival creëren Oostendse chefs originele gerechtjes in miniformaat, zodat je voor 8 euro een waaier aan kookstijlen kan proeven. Dagverse Noordzeevis is het hoofdingrediënt. Eerst de klassieke garnaalkroket en daarna de maritieme versie van de hot dog of de croque monsieur? Het kan allemaal. De desserts worden bereid door de beste patissiers uit de stad. Het festival vindt plaats op het Zeeheldenplein, aan de voet van het monument dat vissers, matrozen en militairen herdenkt die omkwamen op zee.

Ostendaise North Sea Food Fest, 23 en 24 juni, Zeeheldenplein, Oostende

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer