Citytrip met trein: Den Haag

9 minuten leestijd

Denk je bij de ideale stadstrip aan musea en lekker eten? Een voorkeur voor rustige steden die je makkelijk te voet of met de fiets ontdekt? Volg dan hoofdredacteur Sara Bosmans. Zij leidt je in drie dagen door een stad die moeiteloos deftig met gezellig combineert, waar de zee maar een korte fietstocht van het koninklijk paleis verwijderd is en de inwoners alleraardigst zijn.

 

reportage
 • Uitstappen en vakanties
Den Haag

Donderdag

Meesterwerken in het Mauritshuis

De Mona Lisa van het Noorden wordt ze genoemd. Het meisje met de parel van Johannes Vermeer is hét doek waarvoor de bezoekers zich verdringen. Geschilderd rond 1666, bekend geworden bij het grote publiek door de vertolking van filmster Scarlett Johansson in Girl with a pearl Earring en nog steeds een mysterieuze magneet. Wie is het meisje en wat lijkt ze te willen zeggen?

Nog zo’n meesterwerk dat een tweede leven kreeg in de populaire cultuur is Het puttertje van Carel Fabritius. Het onderwerp van de roman van Donna Tartt hangt in zaal 14 van het Mauritshuisd. Wie geen kunstkenner is, zal beamen dat het de verhalen zijn die een toeschouwer in een werk trekken. En dat is precies wat de schitterende audiotour van het museum doet. Je begrijpt na de rondleiding niet alleen hoe de meesters speelden met licht en compositie maar leert ook dat de Gouden Eeuw meer humor had dan de taferelen op het eerste zicht laten vermoeden. 

 • Plein 29

 

Bio bij Logisch

Vers, biologisch en betaalbaar eten, dat vinden de mannen van restaurant Logisch een evidentie. Op de kaart staan vlees, vis en vegetarisch, het interieur is intiem en groen (mos en takken aan de muur) en de bediening een stuk vriendelijker dan wat wij gewoon zijn.

 • Maliestraat 9

 

Slapen bij Mozaic

Een small luxury hotel oftewel een boutiquehotel: wat moet je je daarbij voorstellen? In het geval van Mozaic: 25 kamers die ondergebracht zijn in twee monumentale panden uit 1880, kleine attenties als koffie, thee, koekjes en fruit, en luxe-elementen op de kamer zoals een docking station voor je iPod en een boxspring. Extra troeven: de ligging tussen het centrum en het strand en het nobele streven naar een duurzaam beleid.

 • Laan Copes van Cattenburch 38-40

 

Vrijdag

Vluchtelingen volgen in Humanity House

Den Haag wordt ook de Stad van Vrede en Recht genoemd. Elke dag opnieuw proberen zo’n 160 internationale organisaties hier te werken aan een veiliger en rechtvaardiger wereld. Een van de grootste uitdagingen op dit moment is de vluchtelingencrisis en bij het onlangs geopende Humanity House proberen ze die problematiek aanschouwelijker te maken door de bezoeker in de huid te laten kruipen van een vluchteling.

In je eentje maak je een ervaringsreis door decors die het parcours weergeven van iemand die op de vlucht is. Daarnaast zijn er boeiende tentoonstellingen met veel feiten en getuigenissen. Een bezoek om stil van te worden.

 • Prinsegracht 8

Winkelen in het Hofkwartier I

Tussen het huis van de vluchtelingen en het kantoor van de koning (Paleis Noordeinde) liggen de gezellige terrassen van de Grote Markt, het zestiende-eeuwse oude stadhuis en een paar bijzondere winkels. Stap in de Schoolstraat even binnen bij Roodkapje voor speelgoed of Stanley & Livingstone voor reisgidsen en atlassen. In de Prinsestraat shop je bij House of Poems mooie vrouwenkleding en bij Collectiv. mode, meubels en accessoires van twintig ontwerpers die om de beurt zelf in de winkel staan. Zin in zoet? Tussen de hebbedingen wordt ook taart geserveerd. Uiteraard met een goeie koffie.

Picknick in de Paleistuin

Het kantoor van de koning is enkel per hoge uitzondering te bezoeken maar de Paleistuin, aangelegd in de zeventiende eeuw door de zoon van Willem van Oranje, is ook toegankelijk voor gewone stervelingen. Weinig toeristen, veel Hagenaren die hier bijpraten of bijslapen. Koop bij Pistache Café een broodje, salade, sapje of koffie en installeer je aan de overkant van de straat in de tuin, tussen de bloemperken, fonteinen en schaduwrijke bomen.

 • Prinsestraat 134

Winkelen in het Hofkwartier II

Meer winkeltjes en restaurants in de Molenstraat en de Oude Molstraat, de oudste straten van de stad en ooit gewoon zandpaden in de duinen. Buiten zie je oude panden en rijksmonumenten, binnen shop je cadeautjes en kleding bij LISTed. Of bestel je een high tea bij Lapsang.
 

 

Ommetje langs het parlement

Voor etenstijd is er nog tijd om rond de Hofvijver en door het Binnenhof te wandelen. Lang geleden zag je hier een duinmeertje en het kasteel van een Hollandse graaf, nu is de plek het hart van Den Haag en het politieke hart van Nederland. Terwijl toeristen de musea bezoeken, Hagenaren zomers op de bankjes hangen en ’s winters schaatsen op de bevroren vijver, zorgen parlementairen en ministers binnenskamers voor de democratie. Absoluut ook een klein ommetje waard is de Passage, een overdekte winkelgalerij zoals in Brussel of Milaan.

In het negentiende-eeuwse Unesco-monument vind je nog een aantal ouderwetse speciaalzaken die rookwaren of schrijfgerief verkopen. Een moderne speciaalzaak vind je op het Spui, want het is de enige fysieke winkel van De Vegetarische Slager. Bestel als appetizer visvrije gamba’s, een kaassoufflé zonder kaas of een bitterbal zonder vlees en laat je verbazen door de smaak die haast niet te onderscheiden is van het ‘echte’ werk.  
 

Vietnamees bij Little V

Een plein met speeltuin en grote bomen, een terras met kleurrijke lampionnen en houten tafels en stoelen, en een cocktail die Smiling Buddha heet. Klein is het sfeervolle Little V allerminst maar reken maar dat je hier als een glimlachende Boeddha buiten wandelt. Waarschijnlijk zelfs met een plan om terug te komen want de gerechten zijn fris maar rijk aan smaken, kleuren en texturen.

Zeker proeven: pho, een vullende soep en dé dagelijkse kost van de Vietnamezen, en nadien een plank met voorgerechtjes. Delen is de boodschap want voor het hoofdgerecht staan er nog allerlei variaties op roerbak, grill, vermicelli, mie en noedels op de kaart. 

 • Rabbijn Maarsenplein 21

 

Zaterdag

Wandeling langs de ambassades

Tussen hotel Mozaic en het Zeeheldenkwartier ligt de chique en statige Willemswijk die je best ontdekt langs de Sophialaan en Plein 1813. Op de rotonde staat een imposant monument dat herinnert aan het jaar waarin Napoleon overwonnen werd, wat meteen ook het begin was van het koninkrijk. Rondom het plein liggen niet minder indrukwekkende villa’s die voornamelijk dienst doen als ambassades, en 36 paardenkastanjes die al meer dan een eeuw mee het uitzicht bepalen.

 

De zee zien in Panorama Mesdag

Dezelfde reactie bij iedereen die de bovenste trede van de wenteltrap bereikt: ‘nooit gedacht’. Wie Panorama Mesdag bezoekt weet dat hij een 360°-doek zal zien waarop Scheveningen is afgebeeld. Maar dat het zó bijzonder is, dat voel je pas als je er staat. Mesdag schilderde (met hulp van enkele andere schilders) zijn panorama in 1880. Hij ging daarvoor op de Scheveningse Seinpostduin staan en zette het zicht rondom rond op doek.

De lichtinval wisselt volgens het tijdstip en het weer en zet telkens andere taferelen in de kijker: vissersboten op zee, moeder en dochter op een duin, een schilder op het strand. Je bent even bezig want het grootste schilderij van Nederland heeft een omtrek van 120 meter en is 14 meter hoog. Trek voldoende tijd uit om (met audiogids) de andere werken van de zeeschilder en invloedrijke kunstpaus te bekijken. 

 • Zeestraat 65

 

Terrassen in het Zeeheldenkwartier

Panorama Mesdag ligt aan de rand van het Zeeheldenkwartier, de favoriete wijk van Haagse studenten en creatievelingen. Geen toeristische toppers hier maar kleine koffiehuisjes, vintagewinkels, galerieën en woonwinkels. In de Tasmanstraat kan je bijvoorbeeld lekker lunchen bij John & June’s, in de Zoutmanstraat doe je inspiratie voor je huis op bij YurtStore en op de terrassen van het Anna Paulownaplein kan je de tijd laten verglijden tussen de Hagenaren.

 

Koffie bij Lola

Bonen, branding en bereiding: daar draait het om bij een barista. Bij Lola Bikes & Coffee wordt je kop koffie met liefde en kennis gemaakt. Net als de fietsen die ze er verkopen.

Welk stuur past het best bij jou? En wat voor zadel heb je nodig? Op basis van je wensen wordt de fiets in elkaar geknutseld. Eerder op zoek naar een fiets voor een dag? Hier ben je ook aan het juiste adres om er eentje te huren.

 • Noordeinde 91

 

Illusie en bedrog bij Escher

Water dat omhoog stroomt, vogels die in vissen veranderen en trappen die eindeloos op en neer gaan: in het universum van Escher kan het allemaal. De prenten van de Nederlandse graficus en wereldberoemde kunstenaar huizen tegenwoordig in het voormalige winterpaleis van Koningin Emma, in statige vertrekken met opmerkelijke kroonluchters in de vorm van een spin of een doodshoofd.

Op de tweede verdieping kan je zelf spelenderwijs de magische wereld van Escher ontdekken. Wie nieuwsgierig is naar het leven van Emma komt ook aan zijn trekken. Het verhaal van de Duitse prinses die met de 41 jaar oudere Nederlandse koning moest trouwen, wordt summier verteld aan de hand van foto’s en infobordjes. 

 • Lange Voorhout 74

 

Aperitief in de Denneweg

Handgemaakte hoeden, vers gebrande koffie of een antieke kast: de Denneweg staat gekend om zijn bijzondere winkels. Maar evengoed zijn het de restaurants en bars die er een van de fijnere flaneerstraten van de stad van maken.

De chef van Ruiseñor zet een ‘Mexicaanse emotionele keuken’ op tafel, bij Walter Benedict kan je de hele dag ontbijten en wijnbar Pierre serveert Franse wijnen. Opties genoeg voor een aperitief in stijl.

Kreeft of kip bij Mama Kelly

Den Haag voor gevorderden, dat is restaurant Mama Kelly. Niet omwille van de menukaart (of kip of kreeft: simpel maar lekker) maar omdat je met de fiets even onderweg bent. Weg uit het mooie, historische centrum, richting grote banen met hangars en garages.

Maar net als je je afvraagt waar je terechtgekomen bent, stap je binnen in het ketelhuis van de vroegere Caballerofabriek (het sigarettenmerk met de Mexicaanse cowboy op de verpakking, weet je nog wel) en valt je mond toch een beetje open. Industrieel maar gezellig en ja hoor, ook wel lekker. 

 • Saturnusstraat 100

Zondag

Sculpturen bij Beelden aan Zee

Zo leuk, een stad aan het strand! ’s Morgens de fiets op en een kwartiertje later sta je aan zee. De drukke pier en het Kurhaus kan je gerust overslaan, Beelden aan Zee (22) is een veel betere bestemming. Het museum is ingegraven in de duinen en de zalen, patio’s en terrassen zijn gevuld met internationale beeldhouwkunst.

Ook bijzonder is de gipsotheek, waar je kan zien hoe beelden vorm krijgen. Op de dijk bij het museum staan nog twintig  schattige sprookjessculpturen: Gulliver, Hans en Grietje maar ook de uitgerokken Haringeter, hét icoon van deze Haagse stadswijk.

 • Harteveltstraat 1

Zeezicht bij Strandpaviljoen De Kwartel

Zo zou elke zondag mogen zijn: laat ontbijten, een fijn museum, een fietstochtje door de duinen en dan lunchen met de voeten in het zand. Voor dat laatste is De Kwartel perfect.

Behalve het uitzicht krijg je hier ook lekker biologisch eten, fairtrade koffie, een uitgebreide wijnkaart en een warme bediening. Hartelijk en Haags gaan ook hier hand in hand.

Zuiderstrand 7, Strandslag 9, Paal 104

 

Volgende keer zeker!

 1. Meer musea?
  In het Gemeentemuseum hangt de grootste collectie schilderijen van Piet Mondriaan ter wereld, plus een verzameling zilver en Delfts blauw. www.gemeentemuseum.nl
 2. Mooi weer?
  In het Westbroekpark neem je een pontje naar het terras van theesalon Waterkant. Je kan er ook een roeibootje huren of de rozentuin bezoeken. www.dewaterkant.nl
 3. Met een gids?
  Bites & Stories leert je de stad al wandelend en etend kennen tijdens een vier uur durende food tour met proeverijen. www.bitesandstories.com

 

Praktisch

 1. Trein: rechtstreeks van Brussel naar Den Haag Hs in 2,5 uur of met Thalys (en een overstap in Rotterdam) in 1,5 uur. Neem daarna tram 5 of 9 richting Scheveningen en stap uit aan de halte Laan Copes van Cattenburch, de straat van het hotel.
 2. Hotel: Mozaic is een prijswinnend hotel in de categorie small luxury. Een dubbele kamer met ontbijt heb je vanaf € 69. Mozaic ligt tussen het centrum en het strand, op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden. www.mozaic.nl
 3. Handig: www.denhaag.com: bezienswaardigheden, praktische info en agenda. Leuk: kies bij menu voor ‘of leis innut Haags’ en lees alles over de stad aan zei in het Haagse dialect.

Tekst en foto’s Sara Bosmans

Dit artikel is verschenen in november 2016. Pasar ging op 3 verschillende citytrips met de trein. De andere twee vind je hier:

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer