Dol op de Deense rivièra

9 minuten leestijd

Heel wat reizigers houden het bij een citytrip naar Kopenhagen, maar op een boogscheut van de hippe hoofdstad lonkt het gevarieerde Noord-Seeland: licht glooiend platteland en een oogstrelende kustlijn die bekend staat als de Deense Rivièra. Journaliste Linde Jacobs zet tips en toppers op een rij.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Koninklijke kastelen

‘Koninklijk Denemarken’, krijgt Noord-Seeland wel eens als omschrijving. En dat is geen toeval. Het is immers hier dat de koninklijke familie al eeuwen haar stempel drukt met kastelen en landgoed. De drie koninklijke kastelen van Noord-Seeland zijn het perfecte tussendoortje tijdens een fietstocht of stadsbezoek.

1. Frederiksborg Slot in Hillerod

Maak in Hillerod een wandeling door de gezellige voetgangerszone en vind aan het eind van winkelstraat Slotsgade het indrukwekkende Frederiksborg Slot met kasteeltuin. Je kan eerst nog een ommetje maken via het wandelpad rond het kasteelmeer om daarna de Deense koninklijke geschiedenis in te duiken.

2. Fredensborg Paleis met paleistuinen

Dit elegante witte bouwwerk wordt vandaag nog druk gebruikt door de koninklijke familie. Vaak verblijft het koninklijke echtpaar er, ontvangen ze er officieel bezoek en vieren er verjaardagen en huwelijken. Het paleis is dan ook alleen in de maand juli open voor publiek. De rest van het jaar kan je wel de prachtige, pas gerenoveerde paleistuinen bezoeken: de grootste barokke tuin van Denemarken.

3. Kronborg Slot, het kasteel van Hamlet

In Helsingor vind je het imposante renaissancekasteel Kronborg. Alleen al het binnenstappen van de massieve kasteelmuren is indrukwekkend. Het is dit kasteel dat Shakespeare koos als decor voor zijn beroemde Hamlet. Bezoek zeker ook de ondergrondse gangen waar zich ooit soldaten verschuilden tegen vijandelijk geschut. Neem daarvoor wel een zaklamp mee of koop er eentje aan het onthaal.

Perfecte plaatjes

Is het maken van foto’s voor jou niet alleen een manier om herinneringen te verzamelen, maar een doel op zich? Dan zal Noord-Seeland je niet teleurstellen: prachtige landschappen, magnifieke strandzichten, bevreemdende groene en blauwe kleuren in het heldere zeewater, historische gebouwen, pittoreske dorpjes en met wat geluk een Deen in een traditionele outfit.

Vijf niet te missen fotolocaties:

1. Magische vuurtorens

Vuurtorens hebben een mysterieuze aantrekkingskracht. Altijd op wacht, als baken voor de zeelui van weleer. Klim via de nauwe trapjes de vuurtoren van Gilleleje op en maak panoramafoto’s doorheen de ronde raampjes of vanop het dak. Beneden loopt een pad met een houten trap naar een uitkijkpunt langs de kustlijn. Of ga naar de Spodsbjerg-vuurtoren bij Hundested. De toren is een pareltje op zich en als je naar boven klimt, word je beloond met een prachtig vergezicht.

Nakkehoved Fyr, Fyrvejen 25A, Gilleleje en Spodsbjerg Fyr, Fyrstien 1, Hundested

2. De haven van Gilleleje

Bootjes die op de kade gerepareerd worden, aanmerende vissersboten, reuzegrote meeuwen die laag over de boten scheren, authentieke visstalletjes, … hier kan je het echte vissersleven op de gevoelige plaat vastleggen.

3. Maritiem Museum

Haal je fotografisch hart op bij het Maritiem Museum in Helsingor. Het indrukwekkende gebouw is opgetrokken in een drooggelegd havendok en ligt half ondergronds. Een architecturaal hoogstandje van de bekende Deense architect Bjarke Ingels. Ook de tentoonstellingen zelf zijn absoluut een bezoek waard.

Maritime Museum of Denmark, Ny Kronborgvej 1, Helsingor

4. Trollenbos

Stokoude dennen, sommige wel 180 jaar oud, worden hier jaar in jaar uit geteisterd door barre weersomstandigheden: zeestormen, opwaaiend zand, bittere koude. Ze groeiden dan ook in de gekste vormen om te kunnen overleven. Deze bizar gevormde bomen staan bekend als het Troldeskoven (Trollenbos) van Tisvildeleje.

Troldeskoven, Hovedgaden 30, Tisvildeleje

5. Water, licht en lucht

Kijk regelmatig naar boven en bewonder het altijd veranderende wolkendek of de staalblauwe Deense lucht die boven het heldere blauwgroene zeewater prijkt. Ook zonsopgang aan het strand of zonsondergang bij pakweg Kronborg Slot leveren geweldige kiekjes op. Op de witte zandstranden met intacte duinenpartijen vind je hier en daar nog ouderwetse rood-witgestreepte strandcabines voor plaatjes met een retrotoets.

De mooiste paden

Zijn jouw boots made for walking? Of voel je je op een tweewieler als een vis in het water? In Noord-Seeland zit je goed! Wandel langs de vele stranden met prachtige duinenpartijen of fiets het platteland in via een bewegwijzerde fietsroute. Haal een brochure met fietsroutes bij de toeristische dienst of informeer naar de ‘Love on a bike’-arrangementen. Huur een fiets bij één van de vele rent-a-bikeshops, vaak in de buurt van een station. De regiotreinen – die net grote trams lijken – rijden langs de kleinste stationnetjes het hele schiereiland door. Je mag je fiets (of in het Deens cykel, uitgesproken als ‘suukel’) gratis meenemen op de trein.

Enkele tips:

1. Jaegersborg Dyrehaven

Ooit ontstaan als privéjachtgebied van de koninklijke familie, nu beschermd erfgoed op de lijst van Unesco. Jaegersborg Dyrehaven is een uitgestrekt domein vol eeuwenoude loofbomen waar het zalig wandelen is. Midden in het domein staat Ermitage Slottet, het koninklijke jachtverblijf. Het gebouw binnenin bezoeken kan enkel in de zomermaanden. Spot jij tussen de bomen één van de kuddes herten die hier leven?

Dyrehaven, 2930 Klampenborg (wandelafstand Station Klampenborg)

2. Kulturpromenaden Helsingor

Volg de uitgestippelde wandeling Kulturpromenaden langs 20 bezienswaardigheden in het historische Helsingor. Bij de toeristische dienst kan je de gratis wandelbrochure ophalen.

Visitnordsjaelland Turistbureau, Havnepladsen 3, Helsingor

3. De Deense Rivièra: een prachtige kustlijn

Langs de kustlijn van Noord-Seeland is het fantastisch fietsen. Je hebt de picknickplaatsen en rustplekjes voor het uitkiezen en als de temperaturen wat meezitten, waag je je aan een deugddoende plons in het heldere zeewater.

4. Roofvogels spotten op de Hesbjerg

Deze ‘berg’ is eigenlijk een historische grafheuvel van 50 meter hoog. Hij ligt maar 1 kilometer landinwaarts waardoor je vanop de top een schitterend uitzicht hebt over het hele kustgebied en over zee tot in Zweden. De Hesbjerg is een hotspot om roofvogels te bekijken die voor de winter zuidwaarts trekken.

Je kan parkeren op het kleine landwegje Hesbjergvej, op 100 meter van de berg. Of stap van de trein in Firhoj Station en wandel in tien minuten naar de Hesbjerg.

5. Gribskovbos en Esrummeer

Maak heerlijke wandelingen of fietstochten in Gribskov, Denemarkens grootste oude bos, dat paalt aan het tweede grootste meer van het land: Esrum So.

Stap van de trein in Gribso en je bent midden in het gebied. Je vindt wandelkaartjes bij de infoborden in het park, in Esrum Kloster of online (in het Deens) via www.nst.dk

Prachtig gelegen musea

Zelfs als je niet echt een kunstkenner bent, zijn deze topmusea zeker een bezoek waard.

1. Louisiana Museum of Modern Art

Een museum van wereldformaat dat alleen al door de fantastische architectuur en de prachtige ligging op de kliffen aan zee de moeite waard is.

Gammel Strandvej 13, Humlebaek (op wandelafstand van het station van Humlebaek). Openingsuren op en.louisiana.dk

2. Munkeruphus

De voormalige woonst van kunstenaar Gunnar Aagaard Andersen is nu een prachtig gelegen museum met een kunstpark eromheen.

Munkerup Strandvej 78, Dronningmolle. Openingsuren op munkeruphus.dk

3. Rudolph Tegners Museum en beeldentuin

Een museum als eerbetoon aan getalenteerd beeldhouwer Rudolph Tegner met een tuin vol beelden. Ook hier is de harmonieuze balans tussen architectuur en omgeving het zien waard.

Museumsvej 19, Dronningmolle. Park hele jaar open, museum alleen in de zomermaanden. Openingsuren op www.rudolphtegner.dk

Kennismaken met lokale smaken

Denen houden van lekker eten en volle smaken. Hier wordt nog gekookt met volle room en gebakken met echte boerenboter. Daarnaast zijn ze dol op lokaal geteelde producten, vaak biologisch en veelal getooid met de Deense vlag. Ook Noord-Seeland heeft z’n specialiteiten en streekproducten.

Ga eens proeven bij

1. De hoevewinkel

Kook je zelf je potje in je vakantiehuis, camper of tent? Sla dan verse biologische ingrediënten in bij boerderijwinkel Aarstiderne in plaats van in de supermarkt.

Gaardbutik Aarstiderne, Krogerupvej 3C, Humlebæk.

2. Een lokale bakker

Brood is in Denemarken van topkwaliteit: stevig en vers gebakken. Ook de patisserie is overheerlijk: kaneelkoeken, chocoladecroissants, roomkegels,… elke dag iets anders. Bakkerijen herken je aan het symbool van een gouden gevlochten brood.

3. De visstalletjes in Gilleleje Haven

Neem plaats aan één van de picknickbanken in Gilleleje Haven en bestel een bakje vis. Net zoveel couleur locale als gastronomisch genot.

4. De Esrumabdij

In het Molencafé bij Esrum Kloster proef je authentieke lokale smaken gebaseerd op middeleeuwse recepten.

Esrum Kloster, Klostergade 11-12, Esrum, Græsted (alleen lunch, geen avondkeuken).

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer