Gooi het eens over een andere boeg

6 minuten leestijd

Zeil je voor het eerst, dan sla je een flater. Bart Kaëll bezong ooit zo’n eerste zeilervaring en wees tegelijk op de schoonheid ervan. Journaliste Sandra Genijn ging de uitdaging aan en stapte in Zeeland aan boord van de Perla Del Mar voor een pittige zeilinitiatie.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

We spreken af in jachthaven Kortgene aan het Veerse Meer in Zeeland. Het is zaterdagmiddag en de sfeer is aardig ontspannen. Schipper José Sirjacobs heet ons hartelijk welkom. ‘Wat een naam’, bedenk ik wanneer ik hem de hand schud. ‘Met zo’n achternaam moet je wel een nazaat zijn van een ontdekkingsreiziger, toch?’ José is een gepassioneerd vrijetijdszeiler en -instructeur, en verruilt in het weekend zijn job als luchtverkeersleider graag voor een tocht op het water. ‘Zeilen is alles loslaten en je laten leiden door de wind’, vertelt hij over zijn passie. ‘Ooit wil ik naar Portugal zeilen, dat is mijn grote droom.’ Of we al zeilervaring hebben? In mijn geval: nada. In een ver verleden heb ik nog wel een surfbrevet gehaald, maar zeilen deed ik nooit eerder. ‘Er staat vandaag een matige wind – vier tot vijf beaufort – maar die kan in de loop van de namiddag wel aansterken tot zes beaufort’, licht José toe. Tijd om van wal te steken. Letterlijk, in dit geval.

Teamwork

Eerst en vooral krijgen we een reddingsvest. Fotografe Siska en ikzelf zijn niet de enige zeilleerlingen. Ook Roger en zoon Sebastien willen proeven van een eerste zeilervaring. Na een korte briefing varen we op motor weg uit de jachthaven. Zodra we in open water belanden, maken we het grootzeil los, sturen we in de wind en hijsen we het manueel. Daarna zetten we de motor af. ‘Ons lot ligt nu in de handen van de wind’, deelt José ons officieel mee. Hij geeft instructies aan Roger die aan het roer staat en aan ons, die hem helpen bij het zetten van het zeil. Dit is teamwork van het betere soort. José toont ons op een kaart de route die we de komende uren zullen volgen. ‘Zie je die boeienlijn?’ vraagt José. ‘Die mag je nooit uit het oog verliezen.’

Over een andere boeg

We worden in ijltempo ingewijd in het zeilersjargon. Geen ‘links’ of ‘rechts’ hier, maar ‘bakboord’ en ‘stuurboord’. Hogerwal is de wal waar de wind vandaan komt en lagerwal is de wal waar de wind naartoe gaat. Het klinkt voorlopig nog simpel. Gelukkig is het niet al te druk op het water. ‘We hebben geluk’, beaamt José. ‘Soms is het hier over de koppen lopen en dan is het opletten geblazen.’ We gaan overstag. In de praktijk betekent dat dat we door de wind draaien en letterlijk over een andere boeg gaan varen. Haha! Het spreekwoord ‘het over een andere boeg gooien’ wordt me plots glashelder. ‘Neem jij het roer over?’ José kijkt mijn richting uit en dat betekent dat ik me heel even kapitein mag wanen. Daar gaan we.

Spieringplaat en Bastiaan de Langeplaat

Geen idee of ik het me inbeeld, maar plots lijkt het drukker op het Veerse Meer en wordt de wind een tikje krachtiger. De genua, ook wel fok genoemd – het kleinere voorste zeil – wordt erbij uitgerold en we gaan a rato van zes én meer knopen snel. Ik houd het stuur krampachtig vast en ga om de tien minuten – zo lijkt het toch – overstag, met de hulp van mijn zeemakkers. Zeilen wordt een complex gebeuren, want je moet niet alleen sturen, maar ook de wind-, diepte- en snelheidsmeter in het oog houden, de boeienlijn viseren en er ondertussen voor zorgen dat je niet tegen een andere boot of eiland knalt. Anders dan bij een wagen moet je bij het sturen rekening houden met een aantal externe factoren die redelijk onvoorspelbaar zijn, en dat maakt het best spannend. Maar af en toe heb ik de boot even onder controle – dénk ik althans – en onder het deskundige toezicht van onze instructeur varen we rond de eilanden Spieringplaat en Bastiaan de Langeplaat, dwars over het Veerse Meer.

Bevende zeemansbenen

De tijd vliegt op het water. We zijn ruim vier uur onderweg en lijken nog maar net vertrokken. Het is tijd om terug aan te meren. De zeilen worden opgerold en de motor neemt het opnieuw over. Omstreeks 17 uur meert de Perla del Mar feilloos aan in de Landbouwhaven aan de Paardekreek. Ik trek mijn reddingsvest uit en ga met licht bevende zeemansbenen aan wal. ‘Terrasje?’, stelt schipper José voor. Even later heffen we het glas op onze eerste tocht als zeiler en we maken nu al plannen voor een vervolg. Zelfstandig zeilen kunnen we nog lang niet, maar we hebben wel mogen proeven van een eerste zeilervaring die wat ons betreft langer had mogen duren. Het was heerlijk.

 

Tips van journaliste Sandra Genijn

Hoe zong Bart Kaëll het ook alweer? ‘Zeil je voor het eerst, dan sla je een flater. Trek het je niet aan, ga door want later, geniet je des te meer.’ Hij heeft gelijk!

Ideaal als je houdt van…

… sporten op het water en een tikje avontuur. Wie deelneemt, moet schriftelijk verklaren dat hij/zij medisch geschikt is voor de uitoefening van de zeilsport en kan zwemmen.

Beter niet doen…

… als je bang bent op/van het water en niet houdt van improvisatie en (af en toe) wankele benen.

Zeilinitiatie

Bij de Vaarschool kan je je inschrijven voor een zeilinitiatie van een halve dag, een dag of twee dagen (met overnachting in de kajuit). Afhankelijk van de duurtijd proef je o.a. van het zeil- en vaarklaar maken van het jacht, leer je meer over je veiligheid aan boord, leer je vertrekken op motor en manoeuvreren, kaartlezen en navigeren. Je kan vertrekken vanuit Nieuwpoort (B) met zeiljacht Blue Lady, vanuit Wemeldinge (NL) met de Frie de Mer of vanuit Kortgene (NL) met de Perla del Mar. De halvedagformule kost € 75, de dagformule € 160 (incl. broodjeslunch aan boord) en de tweedagenformule € 345 (incl. ontbijt, lunch en overnachting aan boord).

www.vaarschool.be

De juiste outfit

Op zee kan het een stuk frisser zijn dan aan wal. Voorzie gemakkelijke kledij en een extra sweater en windjack. Kies als schoeisel een stevige schoen met witte onderzolen (= verplicht). Ook al staat er een matig zonnetje, smeer je op voorhand heel goed in. Op het water kan je namelijk snel verbranden zonder dat je je er bewust van bent.

Kortgene/Veerse Meer

Kortgene is een stadje op het eiland Noord-Beveland met een uiterst gezellig jachthaventje in de onmiddellijke omgeving van het Villapark/Camping De Paardekreek aan het Veerse Meer. Deze camping beschikt over een overdekt waterspeelparadijs, waar je ook als niet-kampeerder terecht kan. Na het zeilen kan je relaxen en een hapje eten op het terras van het Grand Café De Paardekreek, met zicht op de bootjes en op het meer.

paardekreek.ardoer.com

www.vvvzeeland.nl

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer