Helden van toen en nu in het Stripmuseum

Strips? Boeien mij al van voor ik kon lezen… Toch hoef je geen kenner te zijn om van het Stripmuseum te genieten. Elke expo is een immersieve ervaring. Als je een museumpas hebt, heb je een streepje voor, want de expo’s wisselen elkaar in sneltempo af.

Tekst Marijn Follebout

4

Communicatieverantwoordelijke Tine Anthoni werkt zeventien jaar voor het Stripmuseum. In haar spontane sollicitatie schreef ze: ‘ik neem elk werk aan zolang het maar bij jullie is’. ‘Ik ben al van kindsbeen gepassioneerd door strips. In mijn specialisatiejaar schreef ik een thesis over de verstripping van de literatuur en bracht ik uren door in de stripotheek op het gelijkvloers, met voorsprong de grootste stripbib van het land. Gelukkig delen mijn man en kinderen mijn passie. Ons huis is extra geïsoleerd met een laag strips.’ (lacht)

Brussels in Brasserie Horta

Bij een koffie in Brasserie Horta vooraan het museum, vraag ik haar naar haar favoriete stripreeks. ‘Mijn interesse is heel breed. Dat moet ook als je hier werkt. Op dit moment heb ik het wel voor de graphic novel. Ik ben grote fan van Judith Vanistendael. Ze weet mij met elk boek te raken. Het is geen lichte zondagse kost, maar dat vind ik er zo knap aan.’ Tot 12 november loopt de retrospectieve Ontroerend Goed over het werk van Vanistendael in het Stripmuseum.

We gaan de trappen op naar de eerste verdieping. In de grote open ruimte komt het spel van glas en staal helemaal tot zijn recht. ‘Onze vzw is opgericht midden jaren ’80. Dit beschermde art nouveau gebouw uit 1905 van architect Victor Horta stond toen leeg. Tot in de jaren ’60 was dit een warenhuis voor stoffen. De Regie der Gebouwen kocht het aan en wij mogen het gebruiken.’ Het Stripmuseum opende in 1989. De kasten in de stripotheek zijn nog de originele kasten zoals Horta die had getekend voor het textielwarenhuis.

Gedrukt bij de Nationale Bank

Hoe giet je 100 jaar vaderlandse stripgeschiedenis in een aantrekkelijk museum? Het is een vraag die ook de curatoren van het Stripmuseum bezighoudt. Hun decors zijn even zwierig als kleurrijk. ‘Ons atelier waar de decors gemaakt worden, bevindt zich in de vroegere drukkerij van de Nationale Bank vlakbij. Wij zetten ongeveer vier tentoonstellingen per jaar op. Die moeten van topkwaliteit zijn, zowel in grafisch ontwerp als afwerking. We brengen altijd meerdere lagen aan, zodat iedereen er zijn gading in vindt.’ De basisvereisten voor elke tentoonstelling zijn steeds dezelfde: ‘Bezoekers zijn op zoek naar herkenning, naar de striphelden uit hun jeugd. Dat Belgische erfgoed staat bij ons centraal. Gezinnen willen de interactieve ervaring met spelelementen en mooi afgewerkte decors waar je zelf in rondloopt. Meerwaardezoekers willen verrast worden. Tegelijk willen ze bevestigd zien dat strips een venster zijn op de wereld. Die mix van factoren houden wij steeds in het achterhoofd bij de opmaak van elke expo.’

Boerke, Kuifje en Marsupilami

We stappen door de permanente opstelling waar in een knusse cinemazaal een avontuur van Boerke speelt. ‘In het najaar van 2024 openen we nog een nieuwe permanente tentoonstelling. Dat valt gelijk met ons 35-jarig bestaan. We willen nog meer de focus leggen op het waanzinnige verhaal van 100 jaar Belgische strip. We beginnen in 1929 met de lancering van de strip Kuifje’, aldus Tine. In het luik De kunst van het stripverhaal wordt het creatieproces blootgelegd aan de hand van tientallen inspirerende voorbeelden uit allerlei genres. Een klas 12-jarigen, allemaal met een geel hesje aan, staat voor een tekening van Marsupilami. ‘We hebben een uitgebreide scholenwerking. Er komen zeker duizend klassen per jaar langs.’

Tot eind augustus 2024 loopt op de bovenste verdieping de expo Le Lombard. Een familiezaak. De uitgeverij bestaat 77 jaar, een knipoog naar de baseline van het in 1993 opgedoekte stripweekblad Kuifje dat geschikt was voor lezers van 7 tot 77 jaar. Je stapt er als het ware door een IKEA-catalogus, waarbij je in elke kamer dieper in de omvangrijke collectie van Le Lombard duikt. Tine trekt verborgen lades en kasten open met daarin originele tekeningen en schetsen die aantonen hoe een strip tot stand komt. Het is een fijn weerzien met vele jeugdhelden.

Tine merkt dat ik wat langer bij een originele plaat van Thorgal blijf hangen.’Ongeveer 10% van de bezoekers komt na hun bezoek een strip lezen in de leeszaal op het gelijkvloers. Dat hoort bij het museumticket.’ Dat hoeft ze me geen twee keer te zeggen…

Praktisch

  • Zandstraat 20, Brussel
  • Vlot bereikbaar met openbaar vervoer, op 10 minuten van het Centraal Station.
  • Toegang kost 13 euro of gratis met de museumpas. Ticket is heel de dag geldig.
  •  Open van dinsdag tot en met zondag, telkens van 10 tot 18 uur.
  • stripmuseum.be

Stripmuren in Brussel

Het Grote Routepad 12 passeert aan de voordeur van het Stripmuseum. Deze 1000 kilometer lange GR start in Amsterdam en loopt via Brussel naar Parijs. Liever lusvormig Brussel bezoeken? Dan raden we de striproute aan. Het hoofdstedelijk gewest telt ondertussen zo’n 80 stripfresco’s. Er zijn vijf striproutes, variërend in afstand van 5 tot 15 kilometer. Zeker de route in het historisch centrum (5 km) is echt wel de moeite.

brussel.be/striproute.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!