Op een plank in de branding

5 minuten leestijd

‘Oef, dat prikt toch wel een beetje’, geeft instructeur Roby Smeets toe als het zeewater onze buik bereikt. En dat klopt: de temperatuur van het water is vandaag een pittige 6°C. Maar als alles goed gaat, staan we vandaag meer op onze plank dan dat we in het water spartelen. Waarvoor we hier zijn? We gaan suppen in de branding van Westende.

reportage
  • Uitstappen en vakanties

Suppen is de afkorting voor Stand Up Paddling. Je staat op een uit de kluiten gewassen surfbord met een lange peddel in je handen en glijdt zo door de branding. Ideaal als je op een toegankelijke en sportieve manier de zee wil beleven. Het enige waar je tegen moet kunnen, is dat je vaak in het water tuimelt.

Molenwiekend kopje onder

Zodra we elkaars wetsuits hebben toegeritst, is de uitleg miniem. Roby laat ons even zien waar we onze voeten juist op het bord moeten zetten, maar daarna lopen we al naar het water. Suppen leer je nu eenmaal – letterlijk – met vallen en opstaan. Ik spring op de surfplank en probeer wankel te blijven staan. Een klein onevenwicht, een windstootje of een golfje zijn al voldoende om me naar adem happend in het water te doen belanden. Vanop het strand staren mensen in dikke winterjassen me aan. Ze vragen zich af wat die enthousiaste gek bij die temperatuur in het water doet. Gelukkig houden de wetsuits ons vrij warm en genieten we van de zee.
Vanop een afstand lijkt suppen niet zo moeilijk: je hebt een groot bord waar je op staat en een peddel die je helpt bewegen. Veel gemakkelijker dan golfsurfen bijvoorbeeld. Maar het is bedrieglijk. ‘Voeten recht vooruit!’, roept Roby me toe terwijl hij rotsvast als een standbeeld op een sokkel voorbij peddelt en ik nog maar eens met een kreet in het water duikel.
Natuurlijk is dat vallen en opstaan net wat suppen zo’n leuke groepsactiviteit maakt. Je vrienden of familie die molenwiekend hun evenwicht proberen te behouden, toch kopje onder gaan en dan proestend boven water komen: het is grappig om te zien. Zeker als jij dan twee tellen later ook in het water belandt.

In sneltempo naar het strand

Gaandeweg lukt het me beter om te blijven staan. Een klein golfje slaat me al niet meer zo snel van mijn bord als het een halfuurtje ervoor deed. Het signaal voor Roby dat ik klaar ben voor de volgende stap: snelheid maken en leren draaien. Omdat je een peddel in je handen hebt, lijken die handelingen een beetje op kanoën, maar als Roby vertelt dat je vlotter draait als je een beetje achteruitstapt op je bord, lig ik plots weer vaker in het water terwijl mijn plank keer op keer voor me uit wordt gekatapulteerd.

‘Je kan de sport op twee manieren beoefenen’, legt Roby na een tijdje uit. ‘Je kan lange afstanden afleggen of je kan je bord gebruiken om te surfen op de golven.’ Als je op het juiste moment peddelt, duwt die golf je mee en ga je in sneltempo terug naar het strand. Als dat lukt, voel je je geweldig. Op het einde van de rit blijf ik wonderwel staan op mijn bord. Ik tuimel er nog regelmatig af en vergeleken met hoe gracieus Roby door het water klieft, voel ik me een onstabiele peuter in een draaimolen, maar toch. Het is leuk dat je de sport zo snel onder de knie krijgt en je na een tijd kan focussen op andere dingen zoals sturen, versnellen en je laten meenemen door de golven.

Een lavabo vol zand...

Na een uurtje besluiten onze bevroren tenen en vingers dat het welletjes is geweest en we trekken naar de kleedkamers. Boven de gootsteen hangt wat volgens mij de lijfspreuk van het surfcentrum is: ‘Een lavabo vol zand is niet zo plezant.’ Dat zand spoel ik nu van me af. Want weet je wat deugd doet na zo’n uurtje suppen in de koude branding? Een warme douche.

Tips van journalist Toon Verlinden over suppen

Ben je op zoek naar ontspannen waterpret? Dan is suppen zeker een aanrader. De sport is laagdrempelig, niet al te moeilijk en zelfs als je de hele tijd in het water valt, is het leuk.

Met instructeur

Heb je geen kaas gegeten van zeestromingen en stond je nog niet eerder op een supplank, dan is het afgeraden om zonder begeleiding te vertrekken. De sport is veilig en toegankelijk, maar je zit in de zee en dat wil zeggen: golfbrekers en mogelijk stromingen die je wegvoeren van de kust. Dat klinkt erger dan het is, maar toch kan je de eerste keren het best met een instructeur aan de slag.

Waar?

Instructeurs vind je in de talrijke surfclubs aan de Belgische kust. Ga op zoek naar een club die supplanken verhuurt. Wij trokken met The Outsider Coast naar Beachclub De Kwinte in Westende. The Outsider Coast organiseert nog tal van andere groeps- en wateractiviteiten aan de kust.

www.theoutsidercoast.be

Wat heb je nodig?

Je zwemgerief en eventueel losse kledij die nat mag worden. Indien nodig krijg je ter plaatse een wetsuit en reddingsvest. En natuurlijk krijg je ook een supbord. Supborden zijn zwaar en onhandig te transporteren op het vasteland, maar zodra ze in het water liggen, ben je blij met zo’n grote plank, want: hoe groter, hoe stabieler.

Reserveren

Tijdens het hoogseizoen kan je met een kleine groep normaal gewoon aansluiten bij een sessie. Kom je met een grotere groep, bel dan even op voorhand om te horen of er voldoende materiaal en instructeurs aanwezig zijn. Per (ongeveer) tien mensen voorzien ze een instructeur. Prijs per persoon is rond de € 15/uur.

Wanneer?

Als het niet verboden is om in de zee te gaan vanwege stormweer of andere omstandigheden, kan je gaan suppen. Het is vanzelfsprekend aangenamer als het water warmer is, maar met een wetsuit blijf je ook verrassend warm bij koudere temperaturen. Laat je daar dus zeker niet door tegenhouden.

In de stad

Is de zee niets voor jou? Er zijn verschillende steden – zoals Mechelen, Gent en Leuven – waar je kan suppen op de lokale waterlopen (zie ook Pasar 6/2016). Dat is een heel andere ervaring: het water is een stuk rustiger en je valt niet zo snel van je bord. De nadruk ligt meer op het ontdekken van de stad en het afleggen van afstanden dan op het nemen van golfjes en het avontuur van de zee.

sup-school.com (o.a. in Mechelen, Lier, Leuven) en icaruskitesurfshop.be (o.a. in Gent en Brugge)

Kamperen

Kompas Camping Westende ligt op wandelafstand van Beachclub De Kwinte en is een ideale uitvalsbasis. Op de camping heb je een grote keuze aan overnachtingsmogelijkheden: van ruime kampeerplaatsen en Comfort Lodges tot een trendy Camping Bee of reeds opgestelde tenten. Er is ook een fijne waterspeeltuin.

kompascamping.be/westende 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer