Schieten onder de sterren

5 minuten leestijd

Hijgend achter een stukgeschoten vrachtwagen overloop ik mijn opties en scan ik de nachtelijke omgeving langs de loop van mijn geweer. Maar weet je wat? Ik was vroeger slecht in schietspelletjes op de computer. En ik zie geen steek in het donker. Als dat maar goedkomt, met dat paintballen in het donker.

Tekst Toon Verlinden - Foto’s Siska Vandecasteele

 

reportage
  • Uitstappen en vakanties

‘De eerste regel is: zet nooit je masker af.’ We staan met z’n achten rond instructeur Laurent. Een legeroverall beschermt onze kleren tegen de verfkogels en een helm beschermt ons gezicht. Die overall is volgens Laurent niet echt nodig omdat de verf prima uitwasbaar en biologisch afbreekbaar is, maar over de helm is hij een stuk strenger. Met reden: ‘Als een balletje je oog raakt, ben je je oog kwijt. Raakt het je oor op de foute manier, dan ben je doof. Altijd, altijd je helm ophouden. Zelfs al breek je een been, zelfs al zie je niets door je bril. Je houdt hem altijd op.’

Laurent zal het nog vaak herhalen, maar veel tijd om na te denken over de snelheid waarmee die verfkogels dan wel op je oog worden afgeschoten, hebben we niet. Na een korte uitleg over hoe je het geweer op veilig en op scherp zet, worden we voor een death match op het terrein gestuurd. Doel van een death match? Het andere team volledig uitschakelen.

Blauwe plekken

We nemen onze stellingen in aan weerszijden van het terrein en wachten op het signaal. Als Laurent zijn ‘Go!’ over de vlakte schalt, verspreiden we. Door de helm hoor je je hijgende ademhaling en je krijgt al snel een oorlogsgevoel. Dat wordt nog eens versterkt doordat de verfkogels ook echt pijn kunnen doen als ze aankomen: de blauwe plek staat vijf dagen later nog steeds op mijn arm. Toch draagt die pijn vreemd genoeg bij aan de feestvreugde: je wil écht niet geraakt worden en probeert het spel dan ook zo tactisch en slim mogelijk aan te pakken.

Na het eerste spel komen we terug in de safe zone. Een van de deelnemers trekt hijgend haar helm af. ‘Ik ben conditioneel dood’, besluit ze. En daar is iets van aan: lopen, kruipen, springen, strompelen en dat allemaal zonder neergeschoten te worden of tegen een boom te knallen. Paintball is werken. ‘Wie lag er als eerste uit?’ wordt er gevraagd en ik moet mijn hand opsteken. Net iets te ver naar voren opgerukt, net iets te snel mijn hoofd laten zien en pang. Het was raak en van het veld.

Ballonnen op je hoofd

Tijd voor het volgende spel, capture the flag. Laurent: ‘Ik leg een vlag in het midden en het team dat de vlag het eerste in zijn kamp krijgt, wint. En bij het volgende spelletje binden we ballonnen aan onze helm.’ Ik krijg amper tijd om na te denken wat hij bedoelt met die ballonnen aan onze helm, want iedereen neemt weer zijn stellingen in om de vlag te zoeken. Een Belgische vlag. Dat spreekt.

Op het signaal stormt iedereen naar voren, woest op zoek naar de verborgen vlag. Je voelt je tijdens zo’n paintballspel overigens best wel stoer: tactieken afspreken, dekking zoeken, met een precisieschot iemand uitschakelen en ook de outfit ziet er best strak uit. Maar dan is het tijd voor het volgende spel: elke deelnemer bindt een kleurrijke ballon aan zijn helm. Doel van het spel? De ballon stuk schieten. Onze stoerheidsfactor tuimelt naar beneden dankzij de oranje, gele, roze en paarse ballonnen die op en neer wippen als je loopt, maar het is lachen geblazen.

Welk team op het einde van de rit de meeste spelletjes won? Geen flauw idee, maar we amuseerden ons te pletter. Gelukkig zijn we net als de verf zelf ook prima wasbaar.

Tips van reporter Toon Verlinden

Paintball is een activiteit met een hoge stoerheidsgraad. En moeilijk is het niet: je loopt, mikt en haalt de trekker over. Blauwe plekken, leuke anekdotes en pret verzekerd. Met deze tips kan je zelf aan de slag.

Dag of nacht?

Wij gingen ‘s nachts paintballen. Er worden dan sfeervolle lichten aangestoken en dat geeft een andere sfeer. Toch zou ik aanraden om de eerste keer overdag te gaan schieten. Je ziet meer, kan tactischer spelen en tuimelt niet om de haverklap in een put die je niet zag.

Met hoeveel?

Minimumaantal spelers is acht personen en ideaal ben je met vijftien tot twintig. Grotere groepen kunnen ook, al wordt het dan wat chaotischer spelen. Een even aantal deelnemers is leuk omdat je dan evenwaardige teams kan samenstellen.

Tactiek?

Paintballtactieken zijn ruwweg in twee groepen op te delen: de ‘Ik loop als een gek naar voren’ of de ‘Ik ruk heel traag op’. Welke tactiek je ook kiest: beweeg voldoende, want dat maakt het spel leuker. Grote kans dat je het spel wint als je ergens gecamoufleerd in een put blijft liggen met je ogen toe, maar leuk is het niet en je eindigt de sessie zonder veel schoten te lossen.

Wat heb je nodig?

Niet veel. Breng water mee en doe kleren en schoenen aan die vuil mogen worden of eventueel zelfs mogen scheuren. Afhankelijk van het weer is de grond immers modderig of kom je al eens een braamstruik tegen. Ter plaatse krijg je een overall, een helm en natuurlijk een geweer met verfkogels.

Waar?

Je vindt paintballplekken in het hele land, zowel binnen als buiten. Onze voorkeur gaat uit naar een buitenlocatie met écht groen en obstakels zoals bomen, heuvels, oude auto’s, kratten of muren. Voor deze reportage gingen we paintballen bij Avanco Adventure, nabij Kortrijk. Ze hebben drie verschillende paintballterreinen en je kan er nog een massa andere activiteiten doen. Van een hoogteparcours tot vlotten bouwen. Meer info: avanco-adventure.com

Prijs?

Onze twee uur durende nachtsessie kostte € 35 per persoon, inclusief 100 verfkogels. Extra kogels kan je aankopen (€ 6/100 stuks). Een gewone dagsessie kost € 25 per persoon.

Biologisch afbreekbaar

De verfkogels zijn biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu. Zodra ze op de grond vallen, breken ze in een dag of twee helemaal af. Dat is ook de reden waarom je geen verloren balletjes van de grond mag oprapen om je lader bij te vullen: zodra ze een beetje nat worden of kapot zijn, blokkeren ze je geweer. Heus: het is verleidelijk om die perfecte balletjes van de grond te rapen als je zonder munitie zit, maar weersta die drang.

Overnachten

Ben je met de camper? Dan kan je terecht op camperterrein De Dageraad of camperterrein Broeltorens, vlak bij het centrum van Kortrijk.

Op zoek naar een groepsovernachting? Check dan even de groepsverblijven op toerismekortrijk.be/nl/overnachten/overzicht. Zo ligt Verblijfshoeve van Clé maar 6 km van het paintballterrein.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer