Tuin of museum? Allebei!

In dit museum is het nooit druk, zelfs niet als het druk is. Wandelknooppunten wijzen je de weg in de 92 hectare grote Plantentuin Meise. De magie van het domein zit hem in het samenspel van groen en erfgoed, van educatie en puur plezier.

4

Links aan de ingang liggen themawandelingen klaar. Samen met Manon van Hoye stap ik langs de Orangerie, de Culinaire tuin, het Rododendronbos en het Kasteel van Bouchout. ‘Eén van mijn vroegste herinneringen is dat ik op een omgevallen beuk speelde in de Plantentuin. Toen ik hier als volwassene aan de slag kon, lag die beuk er nog steeds. Het domein heeft mijn hart gestolen. Dit is een droomjob!’ Maar liefst 36 tuiniers, 12 in het Plantenpaleis en 24 in de tuin, zijn elke dag in de weer. ‘Elke themawandeling laat je weer andere zaken ontdekken. De koning Amarillo speurtocht is bijvoorbeeld helemaal op maat van gezinnen.’

Koffie in de KAWAbar
‘In 2001 kon ik als pas afgestudeerde tuin- en landschapsarchitect meteen aan de slag in de Plantentuin. Mijn eerste opdracht was het uitbouwen van de Tuinwinkel in het Pachthof, vijf fijne jaren waren dat. De tuinwinkel zit ondertussen vooraan in het onthaalgebouw’, vertelt Manon. In het Pachthof is er nu de KAWA koffiebar, een toffe plek om op adem te komen. ‘In de Plantentuin beschikken we over de grootste verzameling koffieplanten ter wereld!’

Rondleiding door het paradijs
We staan in het Bloementheater naast de Orangerie. ‘Het hele jaar kom ik hier kijken wat nu weer aan het ontluiken is’, zegt gids Manon. Langs een poortje komen we in de ommuurde Culinaire tuin. Centraal staat een buitenkeuken, die ook kan afgehuurd worden. ‘We halen altijd het nieuws als de reuzenaronskelk bloeit in het glazen Plantenpaleis. Deze en veel andere met uitsterven bedreigde soorten koesteren en beschermen we hier, ook dat is onze missie.’
Een groepje enthousiaste kinderen waagt zich aan het Verwonder-je-voeten-pad, een blotevoetenwandeling. ‘Plantentuin Meise is één groot speel- en ontdekparadijs. Volwassenen zullen zeker het parcours door het Kasteel van Bouchout weten te appreciëren. Op het dakterras heb je een fantastisch uitzicht.’

Praktisch

  • Nieuwelaan 38, Meise
  • Gratis parking
  • Vlot bereikbaar met openbaar vervoer
  • Elke dag open van 10 tot 18 uur
  • www.plantentuinmeise.be

Nog meer tuinen om van te genieten

Plantentuin Meise is door zijn enorme verzameling één van de grootste plantentuinen in de wereld. Vlakbij en in Brussel vind je nog heel wat meer boeiende en publiek toegankelijke tuinen. Een bloemlezing.

1. In de zomer hangt een heerlijke geur in de Jardin Expérimental Jean Massart, een parktuin in Oudergem bij het Rood Klooster aan de rand van het Zoniënwoud. De tuin opende in 1922 en is onderdeel van de ULB. Je kan de tuin vrij bezoeken. Er zijn dagelijks rondleidingen aan 3 euro per persoon.
Chaussée de Wavre, Brussel. www.ulb.be/jardinmassart

2. De rozentuin van het domein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw telt meer dan 3000 rozenvariëteiten. De toegang is gratis. In de zomer is de tuin open van dinsdag tot en met zondag van 9 tot 20 uur. Meer dan 200.000 bloemen zorgen voor een prachtig kleurenpalet. In kasteel Coloma vinden regelmatig tentoonstellingen plaats.
Joseph Depauwstraat 25, Sint-Pieters-Leeuw. www.natuurenbos.be/coloma

3. Op wandelafstand van het AfricaMuseum (gratis met de museumpas) in Tervuren ligt het Geografisch Arboretum. Zoals ongeveer alles in deze buurt werd het aangelegd op initiatief van koning Leopold II. Het bevat bomen en struiken uit Noord-Amerika, Europa en Azië. Alles staat gegroepeerd per werelddeel. Het is het hele jaar door vrij toegankelijk. Het bijzondere bos valt best te ontdekken met de Koninklijke Wandeling (7,4 km).
Vlaktedreef, Tervuren. www.arboretum-tervuren.be

4. Het kasteel van Gaasbeek is momenteel gesloten voor renovatie. Het bosrijke domein en de Museumtuin blijven wel open. Toegang tot de Museumtuin kost 5 euro. Tussen mei en september zijn er elke zaterdag en zondag rondleidingen om 14 en 16 uur. De tuin is een parel met hortocultureel erfgoed. Je vindt er vergeten groenten en fruit en een unieke leifruitbomencollectie. Kinderen halen er hun hart op met de zoektocht.
Kasteelstraat 40, Gaasbeek. www.museumtuingaasbeek.be

 

Koop je Museumpas met korting!

Met de Museumpas krijg je voor € 59 een jaar lang toegang tot meer dan 220 Belgische musea; als lid van Pasar krijg je 10% extra korting en betaal je slechts € 53,10. Word lid via www.pasar.be/lidworden en koop je Museumpas via www.pasar.be/museumpas.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!