10 originele wandelingen in eigen land

Je hebt er niets voor nodig, behalve een goed paar schoenen en zin om zo dicht mogelijk bij het land of de stad te komen als mogelijk is. Je hoeft alleen maar de ene stap na de andere te zetten en het pad te volgen. Wij selecteerden 10 originele wandelingen in eigen land.

1

BRUSSEL - Duurzame levenswandel

Respect voor de natuur kan perfect samengaan met een plezante en comfortabele levensstijl. Met die filosofie stichtte Emilia Cantero het ecologische initiatief Mixua, dat intussen uitgroeide tot een klein collectief van eco-coaches en -gidsen. Sinds anderhalf jaar organiseren ze Eco Lifestyle Tours in Brussel en andere Vlaamse steden. Een tocht start met een algemene introductie tot duurzaam consumeren en hoe je dat kan toepassen in je dagelijkse leven. En pas daarna trek je er in een groepje van ongeveer tien personen opuit. Een van de Brusselse tochten leidt grotendeels door de Marollen, waar zich de voorbije jaren heel wat hippe en innovatieve winkels hebben gevestigd. Een vaste halte is cosmeticawinkel Les Savons de Lyna, waar de eigenaar uitgebreid uitleg doet over zijn zero waste-aanpak. Verderop volgen stops in de duurzame kledingwinkel 128 en je krijgt toelichting bij het korte-ketenprincipe van de biomarkt in het gerenoveerde Wijnpaleis.

Mixua: maandelijks meerdere publieke wandelingen, maar groepen kunnen ook op een ander moment reserveren - mixua.be

HENEGOUWEN - De grote doorsteek

Wie ‘Chimay’ hoort, denkt waarschijnlijk spontaan aan de lokale trappist. Maar wist je dat de streek rond Chimay ook bekendstaat voor haar talrijke bossen? Als wandelliefhebber heb je hier de paden voor het uitkiezen. De meest bijzondere route is zonder twijfel La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, letterlijk vertaald als ‘de grote doorsteek van het woud van het land van Chimay’. Het pad is maar liefst 175 km lang, met onderweg negen bivakplaatsen. Je kan dus dagenlang stappen, omgeven door de natuur, van kampeerplaats naar kampeerplaats. En dat in ons Belgenlandje. Niet genoeg tijd voor zo’n expeditie? Ook een kortere tocht is hier de moeite waard. Laat je wagen bijvoorbeeld achter aan het meer van Virelles en volg de 6,5 km lange lus door het bos van Blaimont. Je wandelt voor een stuk langs de Grande Traversée, maar je passeert ook het authentieke Lompret, dat bekend is als een van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’. Restaurant l'Eau Blanche vormt hier de perfecte gastronomische tussenstop voor je weer in de natuur duikt.

La Forêt du Pays de Chimay: foretdupaysdechimay.be - start: meer van Virelles

Kampeertip:

Bois de Blaimont: rue du Lac - gratis bivakplaats voor wandelaars en fietsers, zonder te reserveren - foretdupaysdechimay.be/nl/slapen

LUXEMBURG - Duizelingwekkende wandeling

Durf jij met een ladder een steile rotswand op te klimmen of te balanceren op een loopbrug boven het water? Dan is deze wandeling zeker iets voor jou. Voor spectaculaire tochten moet je niet per se naar het hooggebergte, ook in Wallonië kan je rekenen op een goede portie adrenaline.

Je wandelt het dorp Rochehaut uit langs rustieke velden wanneer plots de vallei van de Semois aan je voeten door het landschap meandert. Na een steile afdaling kom je aan bij de ongerepte oevers van de rivier. Hier zie je nog het authentieke landschap. Bij de Pont de Claies, een tijdelijke houten loopbrug, ga je het water over. Via ladders klauter je weer uit de vallei.

Gezinswandeling Rochehaut: start: de kerk van Rochehaut
Kampeertip:
Le Ban de Laviot: rue Laviot 54 – gezinscamping aan de oever van de Semois - vanaf € 12 - bandelaviot.be

NAMEN - Footloose in Furfooz

Deze luswandeling van 15 km combineert natuur met geschiedenis. Vanuit Gendron-Celles (gemeente Houyet) stap je naar de sprookjeskastelen van Vêves en Walzin. De wandeling loopt door het nationaal park van Furfooz. Holbewoners hokten hier ooit in de vele spelonken en ook de oude Romeinen voelden zich er prima thuis. Tegenwoordig kan je een reconstructie van hun badhuis bezoeken. De ingeslapen dorpjes en in de zon badende rotswanden van de regio doen op een mooie dag wegdromen naar de Provence. Vanaf de inkom van het park (€ 4) leidt een kortere wandeling van vier kilometer langs de hoogtepunten.

Twee kastelen-wandeling: start: station Gendron-Celles (met elk uur een trein van en naar Namen en Dinant)

Kampeertip:

Paradiso: Les praules, Hulsonniaux - op wandelafstand van station Gendron-Celles - vanaf € 8 - campingparadiso.be

OOST-VLAANDEREN - De burgemeester-schilder

Het is geen toeval dat de Oost-Vlaamse Leiestreek zoveel kunstmusea telt. Nogal wat kunstenaars hebben er hun hart verloren, Roger Raveel om er één bekende naam uit te pikken.

We spreken zelfs van de Latemse Scholen in Sint-Martens-Latem, waar ook de voormalige burgemeester Albijn Van den Abeele (1835-1918) toe behoorde. Hij pootte zijn schildersezel het liefst neer in de Leiemeersen. De Albijn Van den Abeelewandelroute (9 km) doet die plekken aan die van invloed waren op deze eerder onbekende schilder. Stap zeker eens binnen in het witte kerkje van Sint-Martens-Latem, waar verschillende meesterwerken hangen. Of ga picknicken aan de mooiste bocht van de Leie, achter het stadhuis.

Albijn Van den Abeelewandelroute (en andere kunstroutes): www.toerisme-leiestreek.be - start:

parking Palepelstraat (de route is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes)

Kampeertip:

Blaarmeersen: Campinglaan 16, Gent - moderne stadscamping bij Gent, omzoomd door groen - vanaf € 15 - stad.gent/nl/blaarmeersen

VLAAMS-BRABANT - Plezier met rivier

De Demer is de groenste rivier van Vlaams-Brabant en dé plek waar je een verkwikkende dosis Demerkracht kan opsnuiven. Zoals de Witte van Zichem poedelnaakt in het water plonzen raden we af, maar de Demertrefplaatsen dienen wél om nauw contact te maken met de idyllische rivier, die van oost naar west door de provincie kronkelt. Zit in een reuzenkanon in Diest en overschouw het landschap als een generaal. Picknick in een typische platbodem in Zichem. Barbecue aan de meanderende tafel in Langdorp. De brug van Betekom is versierd met roestbruine staalplaten, waarin de rivier is uitgelaserd. In Werchter, waar de Demer in de Dijle vloeit, kan je eiken knuffelen op het bomenpad. De trefpunten zijn bedoeld als pauzes op vijf Demerwandelingen. Onze aanrader? In de Demerbroeken (Zichem) en het Webbekoms Broek (Diest) wandel je langs moerassen, rietkragen, hooilanden en populieren die niets veranderd zijn sinds De Witte er zijn kleren zocht.

Demerkracht: downloadbare wandelroutes op www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/demerkracht

Kampeertip:

De Stille Kempen: Heide 37, Molenstede - verblijf- en trekkerscamping met vijver die hele jaar open is - vanaf € 10 - stillekempen.be  

WAALS-BRABANT - Heerlijk op de heerbaan

Ramillies, een ingeslapen dorp in Waals-Brabant, blikt terug op een rijk verleden. In 1706 werden de Franse legers er zelfs verslagen in de vermaarde Veldslag van Ramillies. Info vind je bij de Sint-Hubertuskerk, het vertrekpunt van deze 11 km lange tocht die je langs tal van sporen van een rijk Gallo-Romeins verleden en o.a. over 4 km Romeinse heerbaan voert en voorbij de bekende tumulus van Hottomont. Het is een heerlijke tocht door een brok puur natuur. In de onmiddellijke buurt ligt ook Folx-les-Caves, beroemd door zijn door mensenhand gegraven (champignon)grotten, waar eertijds ook scènes uit het BRT-jeugdfeuilleton Johan en de Alverman werden gefilmd.

Gallo-Romeinse sporen: - start: rue du Wayaux

ANTWERPEN - Picknicken op de heide

Een wandeling of fietstocht door de Kalmthoutse Heide combineren met een lekkere picknick, zonder gesjouw? Dat kan met de Piknikfabrik. De Piknikfabrik levert een smakelijk pakket – kies uit salades, quiches, desembrood met vers beleg... – op een vooraf afgesproken locatie in het Grenspark Kalmthoutse Heide. Met een geheime code kan je bij aankomst de picknickmand openen, en genieten van je openluchtetentje. De Piknikfabrik pikt nadien alles weer op (met elektrische autootjes) én doet voor jou de afwas.

Piknikfabrik: piknikfabrik.be - vanaf € 23 - verschillende pakketten mogelijk, voor min. 10p

Kampeertip

Landgoed Ottermeer: Ottermeerweg 2, Wouwse Plantage (NL) - natuurkampeerterrein met eigen zwemven, zandstrand, boomgaard en moestuin - vanaf € 13 - landgoedottermeer.nl

LUIK - Wandellus rond het meer

Tachtig jaar geleden werd in de vallei van de Holzwarche het stuwmeer van Bütgenbach aangelegd. Zo’n kunstmatig meer voelt altijd een beetje onnatuurlijk, maar van die onwennigheid heb je geen last op de wandellus rond de watervlakte in Bütgenbach. De tien kilometer lange wandeling toont immers verrassend veel variatie. Eerst stap je over de hoge stuwdam om vervolgens nu eens dicht tegen de oever te stappen en dan weer door de aangrenzende bossen of weiden. In de natte zijvalleitjes stap je over houten vlonders. Je wandelt ook een eind langs de Holzwarche, de petieterige veenbeek die toch maar mooi dat enorme meer gevuld kreeg. Er zijn voldoende stille inhammen om te picknicken. Let wel, zwemmen mag er niet. Voor buggy’s zijn er enkele vervelende passages, dus papa moet dan even tillen. De bewegwijzerde lus is geïntegreerd in het wandelknooppuntennetwerk van de Oostkantons. Met de bijhorende kaart of app kun je de tocht uitbreiden.

Rond het Meer van Bütgenbach: routeplanner op go.eastbelgium.com of gebruik de app GO Eastbelgium - start: vakantiecentrum Worriken - volg knooppunten 49 - 45 - 42 - 57 - 56 - 09 - 06 - 55 - 50 - 49

WEST-VLAANDEREN - Blootvoets tussen het fruit

Wil je de natuur echt voelen, en wel onder je voeten: volg dan een blotevoetenwandelpad. In Oekene, ten zuidoosten van Roeselare, ligt een van de negen blotevoetenpaden die Vlaanderen rijk is. Waarschuwing: je moet het even gewoon worden. Maar eenmaal je je eerste passen – letterlijk! – gezet hebt, is een blotevoetenwandeling een zaligheid. Je wandelt door een landschap van fruitbomen, met niet minder dan 32 verschillende fruitsoorten. En ja, je mag er vrijuit plukken.

Je wandelt over natuurlijke materialen zoals zand, boomschors, gras… Het pad zelf is maar 100 meter lang, maar biedt je veel kansen om te genieten, te rusten, te voelen, te ontstressen, fruit te plukken en je kinderen te laten spelen in de aangrenzende speeltuin. Nog nooit ervoer je zo intens een boomgaard!

Blotevoetenpad: uitmetvlieg.be/uittip/de-negen-blotevoetenpaden-vlaanderen - start: Burgemeesterstraat 22, Oekene

Kampeertip

De IJzerhoeve: Kapellestraat 4, Diksmuide - ligt op het gelijknamige recreatiedomein, rustig en een vriendelijke atmosfeer - vanaf € 6,50 - deijzerhoeve.be

LIMBURG - Walking with wolves

De kans dat je een van de wolven in Bosland, het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen, ontmoet, is onbestaande. Wolven zijn slimmer dan dat. Eerder nog loop je in het Pijnven de grote boze voormalige Peltenaar Stijn Meuris tegen het lijf: “Vroeger ging ik er geregeld ’s nachts naar de sterren kijken. Het is er heel donker. Het horrorfilmgevoel krijg je er gratis bij.” De Pijnvenwandeling doet zelfs de meest onervaren kuiten geen pijn, want is slechts 8 km lang.

Het 5000 ha grote Bosland strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt, Peer en Lommel. Het bevat naast twaalf met lussen uitgestippelde wandelgebieden een uitgebreid wandelknoopnetwerk waarmee je je eigen wandelingen samenstelt door dit afwisselende landschap van heide, bos, weiden en akkerland, wateringen en zandwoestijn. Wandelkaarten vind je in de vier toerismekantoren van Bosland.

Pijnvenwandeling: wandeleninlimburg.be of bosland.be/ontdek-bosland/wandelen/pijnven/33 - start: Kiefhoekstraat, Eksel

Kampeertip:

Vakantiecentrum De Lage Kempen: Kiefhoekstraat 189, Eksel - 70 kampeerplaatsen met openluchtzwembad vlak bij Fietsen door de bomen - vanaf € 20 - delagekempen.be

Word lid van Pasar en ontvang het hele jaar wandelinspiratie

Als lid van Pasar Wandelen wordt je het hele jaar door verwend met boeiende reisreportages, originele routes en handige tips - in de magazines, de digitale nieuwsbrieven en op de Pasar-website.

Bovendien kan je voordelig deelnemen aan de vele activiteiten van Pasar en geniet je van alle Pasar-voordelen: korting bij Kompas Camping, op het Intersoc Travel-aanbod en voordelige verzekeringen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!