15 mooie herfstwandelingen
De herfst is voor veel mensen het uitgelezen moment om de natuur in te duiken. Wij delen graag onze favoriete herfstwandelingen.
Meer wandelinspiratie nodig? Check zeker ook onze favoriete boswandelingen.
1. Het Zwin (Knokke)
De Zwinwandelroute (12 km) maakt een ommetje door de polders rond het Zwin Natuurpark. Onderweg passeer je door weiden met schapen en gallowayrunderen. Op bepaalde plekken voel je je bijna een indringer omdat je zo dicht op de huid van de trekvogels zit.
2. Ninglinspo (Aywaille)
In het bassin van de Amblève, nabij Aywaille, stroomt een van de charmantste riviertjes van het land: de Ninglinspo. Het riviertje loopt door een canyon en daalt snel van een hoogte van 400 m naar 150 m. Met een helling van 7,5% is het de enige bergrivier van België. Watervalletjes, avontuurlijke paden en het wilde karakter van de rivier zijn de ingrediënten van een onvergetelijke wandeling langs dit riviertje.
3. Bronnenwandeling (Voeren)
In 2012 werd de Bronnenwandeling in de Voerstreek verkozen tot de Mooiste Wandelroute van Vlaanderen Vakantieland. De bronnenwandeling ligt in een prachtig stukje afgelegen Vlaanderen. Deze route voert je langs de typische vakwerkhuisjes en een prachtig graftenlandschap. Ontdek ook de dassenburchten.
4. Door de feeënvallei (Achouffe)
Tijdens deze wandeling stap je door de mooie Feeënvallei, goed voor een avontuurlijke tocht langs ongerepte natuur. Let onderweg zeker op de talrijke beverdammen.
5. Buggenhoutbos (Buggenhout)
Buggenhoutbos is een meer dan 200 hectare groot gemengd loofbos. De imposante wintereik is er het talrijkst en uniek in Vlaanderen. Op een aantal plekken in het bos liggen netten waarin de eikels van de wintereik ‘gevangen’ worden om vandaaruit nieuwe boompjes op te kweken. In het bos liggen een aantal vijvers die gevoed worden door beken. Daarin leven o.a. de kleine en grote watersalamander, de vinpoot- en alpenwatersalamander en de vuursalamander.
6. Hobokense Polder (Antwerpen)
Een beetje verscholen Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie van Blue Gate (voorheen Petroleum Zuid) ligt de Hobokense Polder: met zijn 170 ha de grootste brok natuur in de stad Antwerpen. De natuur kreeg hier vrij spel en er ontstond een waardevol en prachtig natuurgebied, met een grote verscheidenheid aan landschappen en een enorme rijkdom aan plantensoorten.
7. Vallei van de Hoegne (Jalhay)
Een wandeling langs de Hoëgne in de Ardennen, kan een prima alternatief voor de soms drukke Ninglinspo wandeling bij Ayewaille. De Hoëgne is een zijrivier van de Vesder en heeft een lengte van 30 kilometer. Het wandelpad langs de Hoëgne is een combinatie van bospad, boomstambruggetjes, vlonderpaden en stukken rots. En de rivier die speelt met de rotsen en veroorzaakt mooie watervallen en kleine vijvers!
8. Treinstapper Groenendaal - Halle (Groenendaal)
Het eerste deel van deze treinstapper loodst je door het Zonieënwoud. Nadien wandel je door het golvende landschap ten zuiden van Brussel, een verrassende groene regio met kleinschalige natuurgebieden, beekvalleien, bossen met holle wegen en weidse vergezichten.
9. Wandelwalhallachallenge (D'Hoppe)
Het pittoreske dorpje D’Hoppe/La Houppe is het ideale startpunt voor de Wandelwalhallachallenge van Toerisme Oost-Vlaanderen. De route brengt je niet alleen langs de Geuzentoren in het Muziekbos, wellicht één van de bekendste en populairste plekken in de Vlaamse Ardennen, maar ook in het heksendorpje Ellezelles, vlak over de taalgrens.
10. Vallei van het Merkske (Hoogstraten)
In 2019 bekroonden wandelaars de Hoogstraatse wandeling, Flirten met de grens in de vallei van het Merkske, tot wandeling van het jaar in de provincie Antwerpen. In de herfst veranderen de dreven van Wortel Kolonie in een bont kleurenspel. Bovendien werd Wortel-Kolonie erkend als stiltegebied, een plek waar de geluiden van de natuur overheersen.
11. Stiltepad Weert (Weert)
Deze wandeling werd in 2018 uitgeroepen tot de mooiste van het land .Het Klein-Brabantse Weert, vroeger de streek van de mandenmakerij, is toeristisch een zeer aantrekkelijk dorp met de Oude Schelde, de dijken en het museum “De Zilverreiger”. Tijdens de wandeling herontdek je de stilte, geniet je van de vogels, het waaien van de bladeren.
12. Mechels Broek en Barebeekvallei (Mechelen)
Het Mechels Broek is een mooi natuurgebied in Muizen, een deelgemeente van Mechelen. Het moerasgebied behoort tot het natuurlijke overstromingsgebied van de Dijle. Het is een pleister- en rustplaats voor veel watervogels. Ook de de ooievaars van Planckendael voelen zich helemaal thuis in dit natte gebied. Laarzen of stevig schoeisel is hier aanbevolen in natte periodes.
13. Munsterbos (Bilzen)
In het Munsterbos zie je de herfstpracht op haar best. Wandel op de grens van Haspengouw en de Limburgse Kempen tussen naald- en loofbomen, paddenstoelen en unieke heidelandschappen. Het toppunt van deze lus? Klim de uitkijktoren op en geniet van een prachtig uitzicht over water en riet.
14. Domein de Renesse (Malle)
In het Domein de Renesse, een natuurgebied van 127 ha, kan je het hele jaar door vrij wandelen. Ontdek de Engelse tuin en merkwaardige uitheemse bomen zoals de sequoia of mammoetboom. In het domein ligt ook het kasteel van Renesse, een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle en een fraai voorbeeld van de neo-Vlaamse-renaissancestijl.
15. Bertembos (Bertem)
Het Bertembos en het Eikenbos zijn goed voor 155 hectare groen. De Bertemboswandeling leidt je door dit mooie stukje natuur en over het hoogste punt van Bertem: 92,5 meter boven de zeespiegel. Genieten zeker van de prachtige vergezichten en de schoonheid van de holle wegen.